„Cancerul nu este mai presus ca noi”, acesta este genericul sub care se vor desfăşura activităţile zilei de 4 februarie, Ziua Mondială de combatere a cancerului, cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că afecţiunile maligne reprezintă o formă de sănătate publică în toată lumea.
Anual, la data de 4 februarie este marcată Ziua Mondială de profilaxie a cancerului. Evenimentul este susţinut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în scopul combaterii maladiei şi promovării modurilor de abordare globală a bolii.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Oncologic, cancerul rămâne a fi una din principalele cauze de deces a omului. Anual, mai mult de 12 mln de persoane sunt diagnosticate cu cancer, ceea ce duce la decesul a 7,6 mln de oameni.
Numărul bolnavilor de cancer creşte de la an la an. În anul 2013, în Republica Moldova au fost luaţi la evidenţă 8 441 bolnavi primari, în anul 2012 – 8 204 bolnavi, comparativ cu cifra de 8 080 de cazuri în 2011.
Unul din scopurile majore ale marcării acestei zile este sensibilizarea opiniei publice asupra stigmei şi miturilor despre cancer, prin informarea publicului şi demitizarea concepţiilor greşite despre această boală netransmisibilă. Conform Ministerului Sănătăţii, sunt 4 mituri principale despre cancer:
-
Mit: Nu trebuie să vorbim despre cancer.
Adevăr: Este necesar să vorbim despre cancer. Un diagnostic de cancer este un eveniment care schimbă viaţa pentru majoritatea oamenilor, evocă, de obicei, sentimente de şoc, frică, furie, tristeţe, singurătate şi anxietate. Însă, vorbind despre cancer, membrii familiei, prietenii şi colegii vă pot ajuta pentru a atenua aceste sentimente, chiar dacă mulţi oameni consideră că este dificil. În cele mai multe comunităţi, cancerul rămâne subiect tabu, iar persoanele care sunt diagnosticate cu acestă boală sunt stigmatizate şi discriminate.
-
Mit: Nu există semne sau simptome de cancer.
Adevăr: Recunoaşte semnele şi simptomele. Pentru mai multe tipuri de cancer există semne şi simptome de avertizare, iar beneficiile de depistare precoce sunt incontestabile. Este adevărat că semnele şi simptomele timpurii nu sunt cunoscute pentru toate tipurile de cancer, dar pentru multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de col uterin, piele, colorectal pot fi recunoscute şi depistate.
-
Mit: Nu pot să fac nimic privind cancerul.
Adevăr: Există strategii privind prevenirea cancerului care se pot face la nivel de individ, comunitate şi societate. O treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite. Condiţiile în care trăiesc şi muncesc oamenii, stilul lor de viaţă, influenţează sănătatea şi calitatea vieţii lor. Politici şi programe globale, regionale şi naţionale, care promovează un stil de viaţă sănătos, sunt esenţiale pentru a reduce numărul cazurilor de cancer, care sunt cauzate de factori cum ar fi: consumul nociv de alcool, dieta nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică.
-
Mit: Eu nu am dreptul la îngrijiri de cancer.
Adevăr: Toţi oamenii au dreptul de a avea acces la tratamente şi servicii de îngrijire de cancer eficiente, în condiţii de egalitate. Bolnavii din localităţile cu resurse scăzute, de multe ori, suferă şi mor din cauza lipsei de conştientizare, a resurselor şi accesul la servicii de calitate. Inechităţile de gen, resurse, cultură şi investiţii insuficiente la nivel de asistenţă medicală primară restricţionează accesul la tratament.
La început omul a fost creat în mod perfect, după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu:
„Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ. Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu, parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.” (Genesa 1:26-27)
Boala este un rezultat al păcatului şi al neascultării de Dumnezeu.
„Azaria a făcut ce este plăcut înaintea Domnului, întocmai cum a făcut tatăl său, Amaţia. Numai că înălţimile nu le-a stricat; poporul tot mai aducea jerfe şi tămâie pe înălţimi. Domnul a lovit pe împărat cu lepră şi el a fost lepros până în ziua morţii, şi a locuit într-o casă deosebită.” (2 Împăraţi 15:3-5)
Ce este cancerul?
Cancerul este o tumoare malignă care se formează prin înmulţirea necontrolată
a unui ţesut organic. Tumoarea evoluează şi, în timp, distruge celulele care le înconjoară. Celulele tumorilor canceroase (maligne) se pot răspândi şi în alte părţi ale corpului, fenomen numit metastază, spre deosebire de cele benigne, care cresc în dimensiune, dar care nu se răspândesc în acest fel. La fel ca şi oricare altă maladie, cancerul este favorizat de diverşi factori. Statistici elaborate de Cancer Research UK dezvăluie faptul că alcoolul, fumatul, obezitatea, expunerea excesivă la soare sporesc apariţia cancerului, iar la persoanele bolnave deja contribuie favorabil la evoluţia bolii. Recent, OMS a declarat drept cancerigene următoarele produse: carnea, zahărul, solarul, mezelurile, vopselile utilizate de artişti; murăturile şi cafeaua – produse „posibil cancerigene”.
Există remediu pentru cancer?
Conform Dr. Leonard Coldwell, medic cunoscut pentru succesele lui în tratarea cancerului şi a afecţiunilor legate de stres, toate tipurile de cancer, precum şi celelalte boli ale sistemului imunitar, se bazează pe stresul emoţional şi mintal şi pot fi vindecate în mai puţin de 12 săptămâni prin remedii holistice de cancer.
„Dacă vă întrebaţi de ce nu există nici un leac „oficial” împotriva cancerului, încercaţi să urmăriţi veniturile aduse de industria de cancer în fiecare an. Astfel, cancerul este o industrie de peste 60 mlrd de dolari pe an, în timp ce protecţia împotriva cancerului şi intervenţia precoce a cancerului aduce o suplimentare de 162 mlrd de dolari în fiecare an. Astfel, avem peste 200 mlrd de dolari din această industrie, o sumă absolut colosală!”, a declarat Dr. Coldwell într-un interviu acordat pentru Almeea.
„Dacă natura creează o problemă, natura creează şi soluţia”, este de părere medicul. „Dacă ceva nu a existat acum 100 de ani, înseamnă că nu ai nevoie de ea astăzi (cu referire la medicamentele de sinteză). Un remediu de eliminare a cancerului foarte rapidă este o dietă vegano-cruditivă. De asemenea, dacă nu există afecţiuni ale rinichilor, se recomandă a se bea cca 4 l de apă pe zi, în care se adaugă jumătate de linguriţă de sare de mare.” Doctorul Leonard mai recomandă tratarea organismului cu vitamina C şi E naturale.
Cât de multe n-ar fi cercetările oamenilor de ştiinţă în încercarea lor de a găsi remedii pentru anumite boli, cât de eficiente n-ar fi acestea, un lucru este cert – boala survine în urma păcatului, iar Dumnezeu nu lasă păcatul nepedepsit: „Să ştiţi, dar, că Eu sunt Dumnezeu şi nu este alt dumnezeu afară de Mine; Eu dau viaţă şi Eu omor, Eu rănesc şi Eu tămăduiesc, şi nimeni nu poate scoate pe cineva din mâna Mea.” (Deuteronom 32:39)
Remedii naturiste în lupta cu cancerul
-
Orzul verde – este campionul tuturor vitaminelor. El conţine: de 250 mai multă vitamina A decât salata verde, de 25 ori mai mult potasiu decât bananele, de 11 ori mai mult calciu decât laptele, de 12 ori mai mult fier decât ţelina, de 10 ori mai multă vitamina B1 decât spanacul, de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele.
-
Varza – tot mai multe studii făcute în ultimii 20 de ani arată că varza crudă, murată sau gătită foarte rapid are efecte antitumorale şi anticancerigene. Principiile active din varză induc celulelor maligne apoptoza – un program de distrugere a celulelor îmbătrânite a organismului.
-
Argila– încă nu există o explicaţie ştiinţifică a modului miraculos de acţiune a argilei, dar se ştie că, o dată intrată în organism, ea merge direct spre locul unde este localizată afecţiunea. Argila are o compoziţie asemănătoare cu cea a corpului uman. Ea conţine: minerale, calciu, magneziu, fier, siliciu, potasiu, fapt care îi permite să curăţe toxinele din sânge. Indiferent de modul în care este folosită, intern sau extern, ea se localizează în final pe locul afectat, absorbind ceea ce este nociv.
Argila a fost folosită în mod miraculos şi în Noul Testament: „După ce a zis aceste vorbe, a scuipat pe pământ şi a făcut tină. Apoi a uns ochii orbului cu tina aceasta şi i-a zis: „Du-te de te spală în scăldătoarea Siloamului.” El s-a dus, s-a spălat şi s-a întors văzând bine.” (Ioan 9:6-7)
În Noul Testament asistăm la cazuri miraculoase de vindecare care au avut loc în baza credinţei oamenilor:
„Şi iată că o femeie, care de 12 ani avea o scurgere de sânge, a venit pe dinapoi şi s-a atins de poala hainei Lui.Căci îşi zicea ea: „Numai să mă pot atinge de haina Lui şi mă voi tămădui.” Isus S-a întors, a văzut-o şi i-a zis: „Îndrăzneşte. Fiică! Credinţa ta te-a tămăduit.” Şi femeia s-a tămăduit chiar în ceasul acela.” (Matei 9:20-22)
Care este problema, de fapt?
Dr. Leonard explică originea problemei de „lipsă a unui tratament împotriva cancerului”. „Când investigăm rădăcinile industriilor medicale şi farmaceutice, vom găsi numele de John D. Rockefeller. Curriculumul medical a fost creat de Rockefeller în urmă cu peste 100 de ani, atunci când fabrica diverse produse chimice şi nu ştia cum să le vândă. El a angajat diverşi doctori şi oameni de marketing care au produs întregul curriculum pentru educaţia medicilor. Rockefeller a făcut curriculumul în aşa mod, încât doctorii să nu vindece niciodată cu adevărat.
Un medic învaţă despre patologie, care este studiul despre degradare şi moarte. Un medic studiază intervenţia chimică asupra simptomelor, nu şi vindecarea care acţionează asupra cauzei principale a bolii.”
În urma cercetărilor, Dr. Coldwell a ajuns la concluzia că radiaţiile şi chimioterapia cauzează cancerul, în timp ce o intervenţie chirurgicală răspândeşte cancerul, fiind ca o explozie pe întreg corpul. În cercetarea sa, cauzele de cancer se află în psihicul nostru: o viaţă în griji constante, îndoieli şi temeri, lipsa de iubire şi de respect faţă de sine, lipsa de speranţă pentru viitor. „Când trăieşti într-o relaţie care ştii că este toxică şi te omoară, aveţi nevoie să ieşiţi din ea, altfel ea te va ucide literalmente. Dacă te duci într-un loc de muncă pe care n-o mai poţi suporta, atunci slujba aceasta te va ucide. De aceea, atacurile de cord cele mai mortale au loc în dimineaţa zilei de luni, între orele 8:00 – 9:00 dimineaţa.”
Educare prin conştientizare
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie nonguvernamentală care are drept obiective promovarea echităţii şi integrarea controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare, creşterea nivelului de conştientizare şi de educaţie a populaţiei privind cancerul, prin mobilizarea guvernelor şi a oamenilor din întreaga lume.
UICC este un consorţiu mondial care are ca membre peste 800 de organizaţii, care luptă împotriva cancerului, din peste 155 de ţări şi pentru prima dată, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în anul 2006.
În Republica Moldova, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată al patrulea an consecutiv în conformitate cu calendarul evenimentelor OMS pentru anul 2013, prevederile Programului Naţional de Promovare a Modului Sănătos de Viaţă pentru anii 2007 – 2015, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.658 din 12.06.07. Potrivit serviciului de presă al Institutului Oncologic, în ziua de 4 februarie au loc campanii de sensibilizare a oamenilor cu privire la acest subiect.