Întrebarea aceasta se pare că a stârnit multe discuţii pe parcursul secolelor şi azi, de asemenea, oamenii insistă să afle răspunsul şi apelează la raţionamente filozofice. Dacă vrem răspunsuri cu privire la natura lui Dumnezeu, trebuie să apelăm la Cuvântul Lui care este scris în Biblie şi acolo unde Dumnezeu nu ne spune mai mult, să nu trecem peste ce este scris.
Este oare Dumnezeu acorporal?
În Biblie nu găsim această expresie. Presupun că cei care au dedus astfel se referă la cuvintele Domnului Isus când a discutat cu femeia samariteancă şi i-a spus:
Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh şi în adevăr. (Ioan 4:24)
Dar acest adevăr profund nu exclude un altul tot atât de important prezentat în aceeaşi Evanghelie după Ioan care începe cu această descriere a Domnului Isus:
La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El. (Ioan 1:1-3)
Cine a creat omul? Cine te-a creat pe tine? Dumnezeu a creat omul şi toate celelalte lucruri prin Isus Hristos. Mântuitorul este numit aici Cuvântul despre care se spune că era la început, că era cu Dumnezeu, că era Dumnezeu şi că este creator, pentru că toate lucrurile au fost făcute prin El, fără nici o excepţie.
Apoi, despre acest Cuvânt, care este Dumnezeu, peste câteva versete este scris:
Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl. – Ioan a mărturisit despre El, când a strigat: „El este Acela despre care ziceam eu: „Cel ce vine după mine este înaintea mea, pentru că era înainte de mine”. – Şi noi toţi am primit din plinătatea Lui şi har după har; căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos. (Ioan 1:14-17)
Deci, potrivit cu aceste versete nu putem spune că Dumnezeu este acorporal, pentru că în persoana Domnului Isus El s-a făcut trup şi a locuit printre noi plin de har şi de adevăr.
Toată plinătatea Dumnezeirii locuieşte trupeşte în Hristos
Când creştinii din oraşul Colose au devenit preocupaţi prea mult de filozofie şi au început a pune la îndoială natura Domnului Isus, Apostolul Pavel le-a scris:
Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos. Căci în El locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii. (Coloseni 2:8-9)
Deci, în Hristos Isus locuieşte trupeşte (corporal) toată plinătatea lui Dumnezeu.
Ce înseamnă „după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”?
În primul capitol al cărţii Geneza este scris:
Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. (Geneza 1:26-27)
Când se referă la valoarea vieţii umane, Dumnezeu face referinţă la faptul că omul poartă chipul Său:
Dacă varsă cineva sângele omului, şi sângele lui să fie vărsat de om; căci Dumnezeu a făcut pe om după chipul Lui. (Geneza 9:6)
Pasajul din Epistola către Efeseni ne indică la faptul că expresia „chipul lui Dumnezeu” se referă în primul rând la aspectul spiritual din om:
Dar voi n-aţi învăţat aşa pe Hristos; dacă, cel puţin, L-aţi ascultat şi dacă, potrivit adevărului care este în Isus, aţi fost învăţaţi cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare; şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul. (Efeseni 4:20-24)
Dumnezeu să ne ajute în toate zilele să trăim frumos şi printr-o viaţă sfântă şi neprihănită, trăită potrivit cu adevărul Sfintelor Scripturi, să reflectăm chipul Celui în asemănarea căruia am fost creaţi.