Organizarea seminarelor de creștere spirituală pentru biserică (sfaturi pentru pastori)

Întrebare: 

Frate Vasile, știu că organizați cu biserica seminare de creștere spirituală. Văd necesitate să organizăm și să desfășurăm astfel de seminare și pentru biserica pe care o păstoresc. Puteți să vă împărtășiți cu experiența pe care o aveți în acest sens? Mă interesează cum planificați, cum organizați și cum motivați oamenii la astfel de seminare? Apoi, vreau să știu ce program aveți în timpul seminarelor și cum alegeți cursurile pe care le faceți la ele? Vă voi fi recunoscător pentru orice credeți că îmi va fi de folos și  dacă veți scrie aceasta într-un articol. 

Cu plăcere și cu bucurie mă voi împărtăși cu cunoștințele și experiența pe care o am despre seminarele de creștere spirituală pe care le facem la Biserica Buna Vestire din Chișinău

De ce organizăm seminare? 

Pentru că nu reușim prin predicare doar să răspundem la toate nevoile spirituale ale bisericii. Cum cunoaștem bine din cartea Faptele Apostolilor, primii creștini se adunau zilnic și învățau din Scripturi și astfel apostolii reușeau să-i învețe și să-i sfătuiască așa ca să fie o creștere spirituală bună și care să se manifeste în toate aspectele vieții sfinților. Cu părere de rău, azi nu mai vedem aceeași dedicare și dorință, iar cu un serviciu divin sau două, sau chiar trei servicii divine în timpul săptămânii nu pot fi împlinite toate nevoile duhovnicești ale sfinților și nu pot fi învățați Sfintele Scripturi așa ca să aibă o creștere sănătoasă în credință. De aceea, grupele de studiu biblic pe la case sunt deosebit de importante și așa îi îndemnăm pe toți creștinii din biserică să facă, adică să meargă și să studieze Scripturile în grupele mici. Seminarele sunt o foarte bună modalitate de a-i învăța pe toți oamenii din biserică un anumit subiect care este cel mai necesar la momentul respectiv. Apoi, la seminarele acestea, de ordine, sfinții din biserică invită prietenii, rudele, colegii și astfel seminarul de creștere spirituală devine și o foarte bună evanghelizare la care oamenii se hotărăsc să devină ucenicii lui Hristos și să urmeze calea mântuirii. 

Cum alegem subiectul? 

Potrivit cu nevoile sfinților. Ne adunăm cu comitetul bisericii și împreună discutăm și facem o listă cu cele mai urgente nevoi duhovnicești pe care le vedem în biserică. Apoi, vedem ce cursuri de studiu biblic inductiv se potrivesc cel mai bine cu aceste nevoi. Odată am făcut și studii tematice, potrivit cu nevoile, dar am văzut că cel mai reușit a fost când am luat un curs din seria de lecții de 40 de minute. În luna mai am studiat cursul “Cerul, iadul și viața de după moarte”, iar în luna septembrie am studiat cursul “Întoarce-ți inima spre Dumnezeu”. Ambele cursuri au adus multă zidire și cercetare sfinților. La încheierea ultimului seminar rugăciunea de pocăință a durat mult și cei mai mulți din participanți au luat hotărâri foarte importante pentru umblarea lor cu Dumnezeu, iar unii din cei care nu erau creștini s-au hotărât să se boteze și să urmeze pe Hristos. 

Cum pregătim seminarul? 

Nu este nimic complicat. Stabilim datele exacte, apoi luăm legătura cu proprietarul localului unde dorim să facem acest seminar, aflăm prețurile și dacă este disponibil localul pentru datele în care avem noi nevoie. Le comunicăm sfinților din biserică și încredințăm unei persoane să facă înregistrarea. Bineînțeles că pregătim materialele și programul seminarului. Pregătim și un formular de evaluare pe care apoi să-l dăm oamenilor să completeze și să putem face o analiză bună. 

Care este programul? 

Cu foarte puține schimbări de la un seminar la altul, este următorul: 

 

Vineri

15:00 – 18:00 – Sosirea participanților, înregistrarea și cazarea

18:00 – 19:00 – Cina

19:00 – 21:00 – Facem cunoștință unii cu alții, prezentarea programului și completăm lecția 1 din manual (în toate cursurile de studiu biblic din seria de lecții de 40 de minute sunt câte 6 lecții) 

21:00 – gustare și părtășie 

23:00 – Stingerea

 

Sâmbătă

8:00 – 9:00 – Dejunul

9:00 – 11:00 – Închinare și studierea lecției 2 din curs

11:00 – 11:30 – Pauză de cafea

11:30 – 13:00 – Lecția 3 din curs

13:00 – 14:00 – Prânzul

14:00 – 18:00 – Timp liber, sport, părtășie

18:00 – 19:00 – Cina

19:00 – 21:00 – Lecția 4

21:00 – 21:30 – Gustare 

21:30 – 23:00 – Întrebări și răspunsuri din Biblie 

23:00 – Stingerea 

 

Duminică

8:00 – 9:00 – Dejunul

9:00 – 11:00 – Închinare și studierea lecției 5 din curs

11:00 – 11:30 – Pauză de cafea

11:30 – 14:00 – Lecția 6 din curs și Cina Domnului

14:00 – 15:00 – Prânzul

15:00 – 17:00 – Plecarea spre casă

 

Aproximativ așa arată programul unui seminar de creștere spirituală. La început am organizat o dată în an, apoi am hotărât să facem la 6 luni. După ultimul seminar mai mulți participanți au propus să facem o dată la 3 luni. 

 

Să nu vă deranjați dacă pentru început nu vor veni mulți oameni la seminar. Începeți cu cei care vin, chiar dacă sunt 4 sau 5. Dacă veți face în mod sistematic și oamenii vor vedea efectul asupra credinței și trăirii lor cu Dumnezeu, vor spune și la alții și numărul participanților va crește continuu. O altă opțiune este să veniți împreună cu noi. Următorul seminar de creștere spirituală l-am planificat pentru perioada 27-29 mai 2016 și îl vom desfășura la tabăra “Eden” din Călărași. Vă așteptăm cu bucurie. Dacă am omis anumite aspecte care vă mai interesază, nu ezitați să-mi scrieți și vă voi răspunde cu plăcere. Dumnezeu să vă ajute să faceți cât mai multe seminare de creștere spirituală cu biserica, căci ele sunt deosebit de importante.