Zece (10) motive pentru a folosi sistemul de operare Ubuntu (Linux)

Când este vorba să aplice tehnologii noi, oamenii de obicei se hotărăsc greu şi lucrul acesta se reflectă ulterior asupra succesului activităţii pe care o fac ei pentru că vor rămâne în urmă de alţii care desfăşoară aceeaşi activitate folosind acele tehnologii. Un lucru relativ nou în lumea tehnologiilor este sistemul de operare Linux. Zilnic tot mai mulţi oameni părăsesc sistemul de operare Windows ca să treacă la Linux. Cea mai populară distribuţie (versiune) a sistemului de operare Linux în prezent este Ubuntu. Iată câteva motive din care ar trebui să iai în serios acest sistem de operare:

1. Ubuntu este oferit gratuit tuturor utilizatorilor

Absolut gratis şi poate fi descărcat de pe Internet. Chiar poţi scri un mesaj prin intermediul paginii de internet oficiale şi ţi se va trimite acasă pe CD o copie sau mai multe ale programului. Eu am primit deja de 2 ori cate un numar mare de copii pe care le-am dăruit prietenilor şi ucenicilor mei.

2. Ubuntu este cel mai uşor de operat şi foarte intuitiv

Aceasta este una din sarcinile principale ale echipei care lucrează la elaborarea acestiu program. Ei vor să fie unul care va putea fi folosit uşor de oricine, indiferent de cunoştinţele lui anterioare în domeniul computerului. Nu tot aşa este la Microsoft, mai ales dacă aţi avut prilejul să vedeţi ultima versiune a sistemului Windows, cea întitulată Windows Vista.

3. Ubuntu este rezultaul muncii celor mai buni programatori din lume

A venit cu ideia creării acestui sistem de operare este Mark Shuttleworth . După absolvirea universităţii el a creat o companie pentru elaborarea programelor de computer şi mai ales ce ţine de securitate. La o anumită etapă din viaţă, a hotărât să facă o călătorie în cosmos. Pentru aceasta a trebuit să treacă o pregătire de 8 luni la cosmodromul din Rusia, să înveţe limba rusă şi să plătească 20.000.000 USD pentru ca să poată vedea pământul din cosmos. La întoarcere, a hotătât să facă ceva mai mult pentru omenire. A căutat să afle cine sunt cei mai buni programatori din lume care activează în afara  companiei Microsoft şi i-a invitat pe cei mai buni 12 din ei la Londra. În timpul şedinţei care a avut-o în apartamentul său i-a întrebat dacă este posibil în baza sistemului Linux de creat aşa un sistem de operare care să fie mai bun decât Microsoft Windows.  Programatorii l-au asigurat de realitatea acestei posibilităţi şi atunci el a sponsorizat primul proiect pilot. Rezultatul a întrecut mult aşteptările şi de atunci, aceiaşi echipă dar care s-a completat cu noi programatori din lumea întreagă, lucrează intensiv la dezvoltarea acestui program.

4. Ubuntu este dezvoltat foarte rapid

Unul din angajametele elaboratorilor acestui program este să vină cu o versiune nouă la fiecare 6 luni. Ultima versiune a apărut în Aprilie 2007 şi următoarea o aşteptăm să iasă în luna Octombrie 2007. Îmbunătăţirile sunt uimitoare de la o versiune la alta.

5. Ubunt îţi oferă interfaţă în limba ta maternă

Nu-ţi vine a crede? Aşa este. Poţi să faci nişte setări simple şi toată interfaţa sistemului va vi în limba română, sau rusă, sau vetnameză, sau engleză, cum vei alege.

6. Ubuntu este îmbunătăţit de utilizatorii din lumea întreagă

Pe lângă cei mai buni programatori care lucrează la elaborarea acestiu sistem de operare, elaboratorii încurajează pe toţi utilizatorii să contribuie la îmbunătăţirea lui  prin traduceri, scriere de cod, corectarea greşelilor, etc. Acesta este încă unul din motivele unei atât de rapide dezvoltări a programului.

7. Ubuntu are securitate mult mai înaltă pentru că aşa a fost conceput.

8. Ubunt este mult mai protejat împotriva atacurilor de virus

Cei care au creat viruşii în cea mai mare parte s-au orientat pentru a ataca sistemul Windows, cel mai răspândit în lume până acuma. Există puţini viruşi pentru Linux dar deja destul de multe opţiuni de antivirus care se oferă tot gratuit tuturor utilizatorilor.

9. Ubunt poate fi instalat pe computere Macintosh sau PC

Cunosc oameni cărora le place mult coputerul Macintosh, dar nu au trecut la el tocmai pentru ca nu vor să înveţe un nou sistem de operare. Dacă înveţi Ubuntu, vei putea să foloseşti liber computerul care îţi place mai mult, bineînţeles dacă ai suficient bani ca să ţi-l cumperi.

10. Ubuntu îţi oferă avantaje la cumpărarea computerului

Mi-a spus cineva care a mers la un magazin de computere din Chişinău şi când a dorit să cumpere computer cu HDD de 150 GB i s-a spus că dacă ia computerul cu sistemul Ubuntu preinstalat, în loc de Windows, i se oferă la acelaşi preţ computer cu HDD de 250 GB. Pe lângă avantajele sistemului Ubuntu i s-a oferit şi un HDD mult mai mare.

Ia în consideraţie toate cele menţionate mai sus şi nu amâna să înveţi şi să foloseşi sistemul de operare Ubuntu. Vinerea care vine, 14 septemrie 2007, de la orele 10:00 până la 15:00 se va face o iniţiere în acest program la clasa Şcolii de Computere “ScripTehInfo” din Chişinău. Nu rata şansa şi vino să înveţi Ubuntu. Pentru informaţii suplimentare contactează pe profesorul care va preda acest seminar, Artur Boicu, la telefonul 480841 sau email arturboicu@gmail.com