În acest articol voi răspunde la întrebarea care mi-a fost adresată pe facebook:
Poate un creștin să divorțeze dacă e căsătorit doar la primărie, dacă nu-i unit în fața Domnului?
Vreau să vă zic că nu este îngăduit divorțul. Căsătoria care a fost înregistrată la oficiul stării civile este o căsătorie valabilă înaintea lui Dumnezeu. Chiar dacă cununia nu a fost oficiată și nu s-a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu, totuși înaintea Lui aceasta este considerată o căsătorie. Dacă nu ar fi așa, s-ar putea crede că mariajele din celelalte religii nu sunt adevărate.
Vreau să vă recomand manualul de studiu biblic inductiv ”Căsătorie fără regrete”. Acesta este un curs prin care vei primi răspunsuri la întrebările ce te frământă, vei înţelege cine a creat familia, care este rolul bărbatului, rolul femeii, ce înseamnă dragostea, există sau nu există divorţ şi ce atitudine are Dumnezeu faţă de divorţ şi multe alte adevăruri pentru a forma o căsătorie fără regrete. Doritorii de a procura aceste manuale ne pot contacta la nr. de telefon (+373) 067629102.
Domnul poruncește ca cei căsătoriți să nu divorțeze
Întâia și a doua Epistolă a lui Pavel către Corinteni au fost scrise la scurt timp după ce a fost plantată biserica din Corint. Când a venit apostolul Pavel în Corint, corintenii erau păgâni. Corintul era un oraș foarte desfrânat. Oamenii duceau un mod de viață imoral, așa încât în lumea antică dacă vroiai să-l numești pe un om cu toate formele de imoralitate, era suficient să-i spui cuiva „ești corintean”. Venind în orașul acesta, Pavel a propovăduit Evanghelia și astfel oamenii s-au pocăit, au crezut în Domnul Isus Hristos, au experimentat nașterea din nou și s-au alipit de biserică. Au fost cazuri când s-au pocăit ambii soți, dar de cele mai multe ori numai unul, iar celălalt pe parcurs. În capitolul 7 din 1 Corinteni, este scris:
Celor căsătoriţi, le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat. (Dacă este despărţită, să rămînă nemăritată, sau să se împace cu bărbatul ei.) Şi nici bărbatul să nu-şi lase nevasta. Celorlalţi le zic eu, nu Domnul: Dacă un frate are o nevastă necredincioasă, şi ea voieşte să trăiască înainte cu el, să nu se despartă de ea. Şi dacă o femeie are un bărbat necredincios, şi el voieşte să trăiască înainte cu ea, să nu se despartă de bărbatul ei. Căci bărbatul necredincios este sfinţit prin nevasta credincioasă şi nevasta necredincioasă este sfinţită prin fratele; altmintrelea, copiii voştri ar fi necuraţi, pe cînd acum sînt sfinţi. Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; în împrejurarea aceasta, fratele sau sora nu sînt legaţi: Dumnezeu ne -a chemat să trăim în pace. (1 Corinteni 7:10-15)
Tot ce vreau să vedeți aici este că Pavel vorbește despre căsătoriile care au fost încheiate de către creștini, pe când nu erau încă creștini, ci păgâni. Nici cea mai mică aluzie nu ne-ar da aici că ele n-ar fi căsătorii adevărate. Dacă nu ar fi fost valabilă căsătoria lor, atunci Pavel le-ar fi spus că nu mai sunt căsătoriți, pentru că cununia lor s-a făcut într-un un templu păgân, iar astăzi se face într-o altă formă. Din felul cum scrie Pavel înțelegem că chiar dacă căsătoria a fost formată când unul dintre soți era păgân și nu au avut o cununie creștină, totuși aceasta este valabilă și are o mare importanță înaintea lui Dumnezeu.
Omul să nu despartă ceea ce Dumnezeu a unit
Tot așa, căsătoria pe care ați încheiat-o dumneavoastră la oficiul stării civile, este ca și în cazul în care ați fi făcut cununie. Cununia o fac oamenii care recunosc autoritatea lui Dumnezeu, oameni care sunt conștienți că aceasta este o instituție divină, că au fost creați bărbați și femei și Dumnezeu a instituit căsătoria. Oamenii care vor să trăiască în căsătorie potrivit cu poruncile lui Dumnezeu merg și oficiază cununia. Atunci când măcar unul din ei înțelege lucrul acesta, nu va merge la divorț, pentru că Dumnezeu urăște divorțul:
Deci, ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă! (Marcu 10:9)
Din moment ce două persoane se căsătoresc, mai presus de dorința lor de a forma o familie este Dumnezeu, care Îi unește împreună ca să devină un singur trup. De aceea, nici prin cap să nu vă treacă gândul să divorțați sub pretext că nu a-ți oficiat încă cununia. Căsătoria încheiată la oficiul stării civile este căsătorie, nu altceva. Dacă veți divorța, să știți că ați mers împotriva voii lui Dumnezeu.
Pentru a cunoaște ce spune Dumnezeu despre despărțirea în căsătorie, vă invit să vizionați emisiunea aceasta:
Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze și încetați să vă mai gândiți la divorț, ci mai bine gândiți-vă cum puteți depăși criza pe care o aveți în familie. Dacă este o situație grea, vedeți tot ce puteți face pentru a păstra familia, pentru a aduce o relație frumoasă în familie. Chiar dacă este o stare disperată, gândiți-vă și la răbdare, ca să răbdați lucrurile prin care aveți de trecut și fiți conștienți că căsătoria este o instituție divină și Dumnezeu zice:
Căsătoria să fie ținută în toată cinstea, și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari. (Evrei 13:4)