(VIDEO) De ce fertilizarea IN VITRO este o problemă?

Întrebare:

De ce fertilizarea IN VITRO este o problemă? De ce sunt împărțite părerile între credincioși? De ce unii creștini apelează la această procedură?

Urmăriți răspunsul pe care l-am dat în acest live video pe facebook sau în rezumatul prezentat mai jos:

 

De ce devine necesară fertilizarea in vitro (FIV) și care este problema cu această metodă?

La fertilizarea in vitro apelează cuplurile sterile, care nu pot avea copii. În Moldova 20% din cupluri sunt sterile. Pentru 2500, 3000 femei sterilitatea poate fi rezolvată doar prin fertilizarea in vitro.

În mod normal, corpul femeii produce un ovul în fiecare lună. Când se apelează la metoda FIV, din cauza sterilității, femeii îi sunt administrate medicamente care stimulează puternic organismul femeii ca să elibereze nu un ovul, ci un număr mare de ovule, care poate ajunge și până la 50. Acestea sunt extrase și apoi fecundate cu sperma soțului. Din momentul fecundării avem de a face cu embrioni. În momentul în care s-a întâlnit sămânța bărbătească cu ovulul, noi avem de a face cu un suflet viu. Din momentul contopirii acestor două celule, acolo este un suflet viu. După ce au fost obținuți acești embrioni, ei sunt introduși în uterul femeii. Se introduce un număr mai mare, de rezervă, în nădejdea că cel puțin unul se va prinde de peretele uterului și se va dezvolta, va crește și va ajunge la naștere. În unele cazuri, nu se prinde niciunul, iar în alte cazuri se pot prinde mai mulți  – 3, 4, 5. În aceste cazuri se decide dacă rămân toți sau se recurge la reducția embrionară, așa încât să rămână să se dezvolte până la naștere 1, 2 sau 3, dacă nu este niciun pericol. O parte din embrionii care au fost produși, dar nu s-au introdus în uterul mamei, sunt congelați, depozitați ca să poată fi folosiți ulterior pentru o altă fertilizare.

Dacă nu sunt corecte aceste informații, invit medicii să se expună la comentarii. Poate a avansat medicina și eu nu știu. Tare aș vrea să ne spună un specialist în domeniu. Eu expun lucrurile în măsura în care le-am studiat și le cunosc.

Revenim acum la subiect. Nu este nicio problemă cu acel embrion sau poate doi embrioni, care și-au început dezvoltarea și ajung la naștere. Problema se ridică la ceilalți embrioni. Au fost obținuți embrioni care ajung să fie depozitați. Alți embrioni din start sunt introduși în uterul mamei cu gândul că ei nu se vor prinde și vor fi avortați. Alții, în mod intenționat sunt avortați. Aceasta este o joacă cu vieți umane. Care om cu minte sănătoasă ar accepta să meargă la o procedură despre care i se spune că va presupune conceperea a vreo 50 de copii, dintre care doar unul, doi sau trei vor rămâne să trăiască, pentru că restul vor fi omorâți?

De ce medicii creștini refuză să participe la emisiuni creștine despre fertilizarea in vitro?

Eu am doar niște presupuneri. Nu știu exact de ce fiecare din ei refuză. Fertilizarea in vitro este o mare afacere. Am citit despre aceasta în ziare, am citit mai multe articole despre aceasta. Nu cred că medicii creștini au ceva de câștigat prin aceasta. Nici prin cap nu-mi trece aceasta. Dar, mă gândesc că este probabilitatea să fie intimidați la serviciu, în poziția pe care au. Oamenii aceștia au nevoie de îndrăzneală mare ca să vestească Evanghelia. Acesta este un domeniu unde ei tocmai au prilejul să vorbească despre valoarea vieții, despre Domnul Isus Hristos, despre Evanghelie. Nici eu nu pot să-mi explic până la urmă de ce. Văd că ei evită, nu sunt gata să vină să-și expună părerea.

Invităm medicii creștini să ne ajute cu explicații

Am auzit că unii din medici ne acuză că discutăm despre acest subiect prea radical sau unilateral, pentru că ceva nu știm, nu cunoaștem bine cum stau lucrurile. Posibil. Eu sunt pastor. Eu nu sunt medic să stau să studiez toată ziua problema aceasta. În măsura în care am studiat până acum, problema rămâne. Mi se pare că s-a redus puțin din numărul embrionilor care se produc, dar problema tot rămâne.

Invit medicii să ne ajute să înțelegem ceea ce nu cunoaștem noi deplin. Vă invit chiar la comentarii să scrieți ce nu știm noi. Dați-ne explicații, dați-ne un video. Poate într-adevăr procedura aceasta nu mai are implicațiile grave păcătoase despre care am discutat? Mă refer la omor, ucidere. Dacă a avansat medicina până acolo că nu mai sunt aceste probleme despre care am discutat, atunci hai veniți să aduceți această informație. Altfel, cum putem ști noi? Așteptăm de la medicii creștini o opinie clară, o poziție științifică.

Am realizat anterior și o emisiune Adevărul despre Adevăr la acest subiect. Vă invit să o urmăriți și să scrieți comentariile dvs:

Ce să facă cuplurile creștine care au recurs la FIV intenționat sau din neștiință?

Dacă lucrurile s-au petrecut, dacă au participat prin FIV la omorârea propriilor copii, trebuie să-și mărturisească păcatele aceste cupluri. În prima epistolă a lui Ioan scrie așa:

Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri şi adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. (1 Ioan 1:8-9)

Dacă sunt cupluri vinovate de acest păcat, care trăiesc de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, de parcă n-au păcătuit, atunci Scriptura spune că adevărul nu este în ei și ei trăiesc o minciună. Dar, dacă-și mărturisesc păcatele, Dumnezeu este credincios și drept să-i ierte și să-i curățească de orice nelegiuire. A mărturisi păcatele nu înseamnă doar a le spune, a le enumera, ci înseamnă a fi de acord cu Dumnezeu. Dacă Dumnezeu te confruntă cu un păcat, te mustră și tu începi să-l justifici că ”așa au fost împrejurările”, ”nu am avut încotro”, ”vrem și noi să avem copii” …, aceasta nu este mărturisire. Mărturisirea este atunci când recunoști deplin păcatul, îți pare rău și-ți ceri iertare. În această emisiune am explicat ce înseamnă cu adevărat mărturisirea păcatelor. Vă invit să o priviți.

Persoana care-și mărturisește păcatul, vorbește deopotrivă cu Dumnezeu, așa cum vorbește Dumnezeu. Persoana care și-a mărturisit păcatul, totdeauna îi va opri pe alții de la acest păcat. Dumnezeu promite în Scriptură celor ce-și mărturisesc păcatele să-i ierte de orice nelegiuire, iar fertilizarea in vitro este o mare nelegiuire, omorul propriilor copii și încă în mare număr. Vă îndemn chiar acum să vă mărturisiți păcatele. Îngenunchiați înaintea lui Dumnezeu, plângeți păcatul și cereți iertare de la Dumnezeu.