Viaţa – o experienţă grea

În ultimul timp am auzit tot mai mult şi mai mult cum oamenii suferă din cauza greutăţilor şi necazurilor prin care îi trece viaţa, şi din acest motiv am ţinut cu tot dinadinsul să scriu cîte ceva cu privire la acest subiect. Nu ştiu cîţi din noi ne dăm seama însă o pregatire morală asupra acestei probleme va ajuta pe mulţi oameni să privească altfel greutăţile care le stau în faţă. Chiar în clipa aceasta sunt sute şi mii de oameni care se luptă cu nevoile şi încercările acestei vieţi, şi dacă eşti tu unul din aceste persoane sper să îţi ajute acest articol.

O surpriză

Fiecăruia din noi îi plac surprizele, şi un lucru specific surprizelor este că ele vin pe neaşteptate, şi dacă sunt bune atunci ne bucurăm de ele. Aici vreau să zic că încercările vin pe neaşteptate semenea surprizelor, ele nu ne întreabă nimic, nu ne cer permisiunea ci pur şi simplu se implică în viaţa noastră. Noi spunem că viaţa este plină de surprize şi acest lucru este foarte adevărat, viaţa are multe surprize!, unele sunt bune altele mai puţin bune, şi aici noi suntem obligaţi să le primim pe ambele. Primeşte cu bucurie greutăţile vieţii, pentru că altfel ai toate şansele să nu treci de ele.

Nu eşti unicul

Încercările sunt unice pentru fiecare, însa nu eşti tu unicul care treci prin încerări. Dacă la cineva divorţează părinţii atunci s-ar putea să creadă că doar el este o victimă căruia i sa întămplat aşa ceva, însă nu este corect, mai mulţi, chiar foarte mulţi au trecut şi trec prin astfel de experienţe. Dacă tu vei înţelege că nu eşti unicul în astfel de probleme, atunci îţi va fi uşor să treci peste aceasta. Eu în clipa aceasta deasemenea trec prin greutăţi mari în viaţă, în toate domeniile acesteia, de asta îţi spun că nu eşti tu unicul dragă prieten.

Scopul încercărilor

Încercările vin în viaţa noastră pentru că doresc să ne transmită un mesaj, sau doresc să ne înveţe ceva preţios. Uneori ele te impun să suferi pentru ca să înţelegi ceva ce prin alte metode nu poţi înţelege. Dacă spre exemplu doreşti să fii totdeauna un om muţumitor în toate şi cînd ai bani şi cînd nu ai bani, atunci cum vei învaţa dacă nu îţi dă Dumnezeu lipsuri din cauza cărora sa suferi. Sau dacă doreşti să ajungi un preşedinte de ţară experimentat, atunci va trebuie să treci prin multe etape grele, uneori poate chiar destituit din funcţia care o ai, apoi ar putea veni şi altceva, cert este că nimeni şi nimic nu te poate învăţa mai bine decît greutăţile vieţii. Înţelege corect scopul încercărilor care vin în viaţa ta.

Fii răbdător

Un ultim lucru cu care doresc să închei acest articol este răbdare atunci cînd eşti încercat de greutăţile vieţii. Dumnezeu este acel care trimite încercări peste tine, şi El nu permite ca tu să fii încercat peste puterile tale. Totuşi lipsa de răbdare ar putea să fie pentru tine un mare eşec în viaţă. Unii ajung la spital cu probleme psihice, alţii ajung să consume alcool în exces, alţii chiar îşi pun capăt vieţii. Nici unul din aceste lucruri nu trebuie să se întîmple în viaţa ta, pentru că ne pasă de tine, pentru că ţara în care tu trăieşi are nevoie de tine, pentru că nu eşti tu unicul, pentru că nimic nu este perdut în viaţă chiar atunci cînd eşti la pămînt.

Dragul meu prieten dacă în adevăr te afli în luptă cu greutăţile vieţii, permite-mi să te încurajez ca să fii un luptător tare ce nu se teme de nimic. Dacă eşi învingător atunci vei fi înălţat nespus de mult de către Dumnezeu, şi maturitatea pe care o vei obţine îţi va permite să priveşti altfel viaţa.

Ion Druţă