Care este vârsta potrivită să te căsătoreşti?

Ieri am primit acet comentariu la articolul Cum se cere fata în căsătorie?

De mult timp am vrut să aflu răspunsul la întrebările ce țin de acest subiect, căci nu știam cum se face pasul prin care se propune fetei căsătoria. Simt că nu voi putea fără să mă căsătoresc, dar încă nu îmi place o fată așa cum e scris la pct. 1. Mai am o întrebare – la ce vârstă este bine pentru un bărbat să se căsătorească? Eu am auzit de la o vaduvă creștină că nu e bine până la vârsta de 27 de ani – căci băiatul încă nu e serios și nu e copt la minte. Poate nu toți sunt așa și unii ar putea să se căsătorească înainte de vârsta aceasta. În ce mă privește pe mine, mi se pare ca eu nu sunt încă copt, căci sunt încă de multe ori neserios și naiv. Poate pentru mine e bine să mă gândesc la căsătorie nu mai degrabă de vârsta de 27 ani. Totuși, aș vrea să știu care ar fi vârsta cea mai bună.

În acest articol doresc să răspund la întrebarea pusă – Care este vârsta potrivită să te căsătoreşti?

1. Respectă legislaţia ţării tale în ce priveşte vârsta căsătoriei

Fiecare stat din lume are stabilită prin lege o vârstă pentru căsătorie şi de obicei, la bărbaţi se cere să aibă o vârstă mai mare decât cea a femeilor. Aceasta nu este neapărat din pricina că la bărbaţi se “coace mintea” mai greu, ci pentru că lor le revine responsabilitatea să întreţină material soţia şi copii, să ia decizii şi se aşteaptă maturitate. În Republica Moldova prin legislaţie, dacă nu mă înşel, se permite băieţilor să se căsătorească la vârsta de 18 ani şi fetelor la vârsta de 17 ani. Oamenii care au lurat la elaborarea acestei legislaţii şi-au asumat că la o astfel de vârstă un bărbat ar trebui să fie în stare să întreţină familia. În Sparta antică, bărbaţilor nu li se permitea să se căsătorească decât după ce împlineau vârsta de 30 de ani.

2. Dumnezeu nu a fixat o vârstă anumită pentru căsătorie în Sfintele Scripturi

Cu toate că Domnul este foarte specific în legile care le-a lăsat poporul Său Israel – nu există o lege care ar stabili vârsta căsătoriei. Sau, cel puţin, eu încă nu am găsit o astfel de lege. Totuşi, Dumnezeu ne relatează vârsta când s-au căsătorit unii bărbaţi ai credinţei.

  • Moise, trecuse de 40 de ani când s-a căsătorit, pentru că Faptele Apostolilor ne spun că Moise “avea patruzeci de ani, când i-a venit în inimă dorinţa să cerceteze pe fraţii săi, pe fii lui Israel.” (Fapte 7:23). Numai după aceasta el a trebuit să fugă în Madian şi acolo s-a căsătorit cu fiica lui Ietro, preotul Madianului.
  • Iosif “era în vârsta de treizeci de ani când s-a înfăţişat înaintea lui Faraon, împăratul Egiptului” (Genesa 41:26) Doar după aceasta Faraon “i-a dat de nevastă pe Asnat, fata lui Poti-Fera, preotul lui On.” (Genesa 41:45)
  • Isaac “era în vârstă de patruzeci de ani, când a luat de nevastă pe Rebeca” (Genesa 25:20)

3. Nu te poţi căsători până nu-ţi dezvolţi capacitatea şi puterea de a întreţine soţia şi copiii

Cu părere de rău, aceasta nu înţeleg mulţi tineri, că fiecare bărbat are o capacitate anumită de a proteja şi a întreţine şi că trebuie să-şi dezvolte această capacitate. Biblia spune că “Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă, şi este mai rău decât un necredincios.” (1 Timotei 5:8) Ceia ce eu numesc capacitate de a întreţine, este numit aici “a purta de grijă de ai săi” şi fiecare bărbat trebuie să dezvolte această capacitate, toată viaţa lui. Atenţie, nu se are în vedere sume de bani pe care cineva visează să le capete prin minune peste noapte, sau că va face o astfel de afacere şi repede se va îmbogăţi. Nu, în nici un caz nu aceasta are în vedere Cuvântul lui Dumnezeu. Capacitatea de a întreţine este capacitatea ta de a lucra ca să poţi câştiga, să poţi întreţine pe cei din casa ta şi să-i protejezi. Pentru aceasta, dragul meu, nu alerga undeva să câştiţi repede o sumă mare de bani pe care nu ştii cum să o administrezi, ci mergi să înveţi o specialitate, o profesie, o meserie. Numai atunci, când vei fi în stare să întemeiezi o familie.

Dumnezeu să te binecuvinteze ca să fii un bărbat matur în atitudini şi gândire ca să poţi intemeia o familie.