Tribut învățătorului meu | Editorial Radu Blendarencu

Orice om are de plătit un tribut celui care l-a îndrumat în această viață. Evident, părinții sunt acei care au avut și au în continuare pentru unii un rol nespus de mare în creșterea și învățarea copiilor lor, și avem datoria morală și sfântă să ne îngrijim de ei. Însă în diferite etape ale vieții au fost învățători care au încărunțit din cauza noastră. Care au plâns și s-au jertfit pentru ca noi astăzi să fim unde suntem. Mulți după ce ajung în poziții cheie uită de acei care le-au îndrumat pașii. Chiar dacă profesorii sunt unii dintre cei mai inspirați și mai influenți oameni din viața noastră.

Cu toate acestea, aceștia fac parte din grupul de profesioniști mai puțin apreciați din întreaga lume, cu o importanță socială extremă adesea nevăzută. Exprimarea recunoștinței pentru tot ce a făcut un profesor pentru fiecare dintre noi fie că este vorba de școală, colegiu, cursuri tehnice sau suplimentare, va fi întotdeauna o acțiune demnă. Mulțumind profesorului este o modalitate frumoasă de a ne asigura că știe impactul pozitiv pe care l-a provocat în viața ta. Am și eu de plătit un tribut celui care îmi este învățător. Recent și-a sărbătorit ziua de naștere una din personalitățile țării noastre. Nu mă tem de acest cuvânt având în vedere impactul pe care îl are și l-a avut în viețile multora din această țară și de peste hotarele ei. Este vorba de pastorul Vasile Filat. Am avut marele har să îl cunosc în anii adolescenței mele, și de fiecare dată după discuțiile cu dumnealui nu mai ești același. Rămâi transformat de impactul pe care acest OM poate să îl aibă în viața ta. Îm memoria mea este mereu ca un om care propovăduiește Cuvântul lui Dumnezeu și învață pe oameni cu toată îndrăzneala și fără nici o piedică. Mereu întrebuințează o vorbire duhovnicească și scopul Dumnealui este ca fiecare om din țara noastră să aibă o relație reală cu Dumnezeu. Am văzut în el, curaj, îndrăzneală, răbdare, mustrare și mâna tare de părinte care este gata să te sprijine ori de câte ori ai nevoie.

Oricând am apelat a avut timp să discute și să mă direcționeze. Mereu m-a ajutat să rămân concentrat la viziune și nu a cedat la mine chiar dacă eu însumi cedam la mine. Am mai văzut că Dumnealui este un învățor care formează noi și noi ucenici. Mereu m-a învățat că chemarea noastră ca şi învăţători este să-i creştem pe oameni în cunoaşterea personală a Domnului Isus Hristos şi pe măsura maturizării lor spirituale, pe acești oameni să îi ajutăm să se implice în lucrarea de slujire. Am mai fost învățat să îi ajutăm pe ucenici să înveţe a face tot ceea ce faci tu şi dacă se poate mai mult. La fel am fost învățat să nu caut niciodată să împresionez pe ucenicii mei și să nu fiu ca profesorii care impresionează. Chiar dacă au mai mult succes la oameni, dar ei rareori formează ucenici.

Am mai fost învățat să fiu credincios cauzei și celor care m-au chemat la oaste. Este o mare lipsă de oameni credincioși și disciplinați. Aceste lucruri le-am învățat din exemplu propiul al celui care îmi este prieten și Învățător. “Învăţătorul care umblă în credincioşie înaintea lui Dumnezeu nu va căuta să aibă cât mai mulţi admiratori care aleargă după el să-l asculte în orice loc, nu va căuta să spună lucruri care să-i impresioneze pe oameni. Nicidecum. Învăţătorul care îşi înţelege chemarea va căuta să facă ucenici, investind în oameni pentru creşterea lor spirituală şi va măsura eficienţa sa ca şi învăţător după felul cum se transformă caracterele oamenilor şi măsura în care ei slujesc altora în trupul lui Hristos, în Evanghelie”, mereu ține să ne spună Vasile Filat.

Mă rog ca și eu să îi pot călca cu multă credincioșie pe urme așa cum apostolul Pavel i-a îndemnat pe ucenicii săi să îi calce pe urmele sale, întrucât și el merge pe urmele Domnului Isus.Mă mai rog să fiu sensibil la nevoile celor care m-au învățat, și acest lucru la fel, l-am văzut la Învățătorul meu. Oprește-te și gândește-te dacă ai oameni la care ai de plătit un tribut. Eu am, și abia aștept cu multă bucurie să plătesc acest tribut. Și acest lucru te asigur îți va aduce multă binecuvântare ție și celui de la care ai învățat.

La mulți ani învățătorului meu drag!!