Întrebarea aceasta a fost adresată de pastorul unei biserici locale:
Ce să fac și cum să procedez mai departe dacă vine o persoană din altă biserică și vrea să devină membru în biserica pe care o păstoresc? Motivele sunt că biserica din care vine este de altă confesiune, acolo nu primește zidirea spirituală așteptată și este dezamăgit de pastorul lui. Această persoană de mai mult timp frecventează biserica noastră, dar frecventa și biserica unde încă mai este membru. Acum mi-a zis că s-a rugat și împreună cu soția au decis să se transfere în biserica noastră. Pînă cînd nu le-am dat niciun răspuns, dar n-aș vrea să treacă timpul și să zică și despre mine că s-a dezamăgit și va căuta altă biserică.
Dacă cineva dorește să devină membru al bisericii locale pe care o păstorim, nu-l putem opri. Tot așa dacă o persoană vrea să se transfere dintr-o biserică în alta nu o putem împiedica. Aceasta practică doar cultele religioase totalitare, dar noi suntem Biserica lui Hristos și nu facem astfel. În același timp, trebuie să fim precauți și vă sfătuiesc să urmați pașii următori:
1. Aflați motivele reale a plecării lui din acea confesiune
Uneori motivele sunt altele decât cele pe care le invocă persoanele care doresc să se transfere în altă biserică. Este important să aveți o discuție cu această persoană și să-i adresați toate întrebările și să primiți toate răspunsurile care vă interesează. Am făcut o greșeală în calitate de pastor să accept pe cineva care a venit pe motiv că în biserica și confesiunea lui avusese anumite conflicte nerezolvate. Aceasta a avut apoi să ne pricinuiască și nouă probleme.
2. Aflați motivele reale a aderării la biserica din care faceți parte
De obicei, oamenii spun că vor să se implice în lucrarea bisericii la care doresc să se transfere. Este necesar să puneți mai multe întrebări ca să aflați cum dorește concret să se implice și dacă înțelege până la urmă aceasta. De ce zic așa? Pentru că iar am făcut o dată o greșeală să o acceptăm repede pe o tânără care s-a transferat din altă biserică. Venind în biserică, nu a căutat să vadă lucrările care se fac și să se alipească, ci imediat a venit cu idei noi de lucrări și a apelat la tinerii din biserică să i se alipească. Ei toți erau prinși deja cu celelalte lucrări și, evident, nu au putut să răspundă la apelul ei. Atunci s-a supărat, a început să provoace conflicte cum făcea și în cealaltă biserică în care fusese mai înainte și a încetat să mai vină la serviciile divine ale bisericii. Astfel, era pe punctul să fie excomunicată, pentru că abandonase biserica și doar atunci a cerut să fie transferată în altă biserică. Eu l-am avertizat pe pastorul acelei biserici cu privire la felul ei de purtare și cum trebuie să o ajute pe această tânără să se pocăiască și să crească duhovnicește.
3. Discutați diferențele doctrinare
Dacă persoana care dorește să se transfere vine dintr-o altă confesiune, este foarte important să discutați pas cu pas toate diferențele doctrinare. Accentuiez încă o dată că trebuie să le discutați pe toate. Să nu rămână nimic care apoi poate să ducă la discuții și să provoace tulburare în biserică. Luați timp și discutați toate aceste diferențe, faceți studiu biblic cu privire la toate și așa să vă asigurați că persoana care se transferă în biserica pe care o păstoriți împărtășește deplin doctrina acestei biserici.
4. Spuneți-i de temerile pe care le aveți
Vorbiți persoanei care dorește să se transfere și spuneți că aveți temeri că după o perioadă de timp va pleca din biserică și va vorbi tot așa cum acum vorbește despre pastorul și biserica din care a plecat. Tot așa spuneți-i și despre alte temeri pe care le aveți, oricare ar fi acestea. Nu presupuneți că se înțelege ceva de la sine. Discutați toate lucrurile ca să fiți siguri că nu au rămas neclarități.
5. Puneți un termen de încercare
Îmi pare foarte rău că în cazul cu tânăra despre care am menționat nu am stabilit acest termen de încercare. Puteți să-l numiți altfel acest termen, să zicem de testare, de ajustare etc. Eu cred că este bine să existe acest termen timp de 2 sau 3 luni și în această perioadă se va vedea dacă acea persoană este un creștin sau creștină adevărată. Dacă nu va frecventa serviciile divine și dacă nu se va implica nicidecum în lucrările bisericii, vă va fi clar că nu o puteți accepta în biserică. Iar dacă se va arăta că are o crediță adevărată, o veți primi cu bucurie.
La încheierea articolului vreau să-i încurajez pe toți studenții și pe toți cei care pleacă la munci peste hotare, odată ajunși acolo, să vă găsiți o biserică locală sănătoasă și acolo să vă stabiliți ca și membri. De ce? Pentru că va fi foarte greu pentru pastorul bisericii din localitatea unde v-ați aflat până acum să vă păstorească. Pe când pastorul nou va putea să privegheze asupra sufletului vostru, să vă dea învățătură și direcție. De aceea, ajunși la fața locului, căutați o biserică sănătoasă și nu amînați lucrul aceasta pentru un an de zile. Două sau maximum trei săptămâni va fi suficient. Dar în niciun caz să nu fie mai mult de o lună de zile. Mergeți și discutați cu pastorul noii bisericii, spuneți-i despre dorința de a deveni membru pentru perioada studiilor sau a aflării în acea localitate și anunțați și pastorul bisericii de unde ați plecat.
Dacă ați venit să studiați sau să locuiți în Chișinău și căutați o biserică locală unde se studiază Biblia și unde doriți să vă implicați în lucrarea Evangheliei, vă invit să luați în considerație și să vizitați și Biserica Buna Vestirea pe care o păstoresc.