Cum să procedeze mama, când este împiedicată de soț să-și crească copiii în credință?

Mai ales când se întoarce o femeie la Dumnezeu, se poate trezi în situația când soțul se opune educației biblice pe care vrea să o ofere mama copiilor. O situație similară a dat naștere și acestei întrebări, care mi-a fost adresată:

Bună ziua. Aş dori un sfat de la dumneavoastră. Eu sînt din Moldova, dar trăiesc de mulți ani într-o țară din Europa, sunt căsătorită și avem trei copii. Soțul şi familia lui sunt de religie catolică și insistă foarte mult să urmam religia și tradițiile catolice, mai mult asupra copiilor insistă, pentru că au deja vârsta când trebuie să urmeze rânduielile și tradițiile bisericii. Eu nu știu dacă este bine pentru ei, pentru că doresc sa-L caute pe Dumnezeu, să caute credință, nu religie. Vă rog frumos să-mi dați un sfat înțelept, nu vreau sa iau decizia greșită. Vă mulțumesc din inimă.

Cum am citit întrebarea m-a dus gândul la Eunice, mama lui Timotei. Nu știm împrejurările în care a ajuns ea să se căsătorească cu un bărbat grec, adică unul păgân, care se închina zeilor din mitologia greacă. Eunice era evreică și cunoștea bine Sfintele Scripturi, dar iată a fost soția unui păgân. Nu știu câți copii a avut, dar unul din ei a fost Timotei și ea, într-un context religios complicat, a reușit să crească din Timotei un deosebit slujitor al lui Dumnezeu. Cum a făcut aceasta?

Învățați pe copii Biblia

În Epistola II către Timotei, Apostolul Pavel i-a scris astfel:

Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat; din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. (2 Timotei 3:14-15)

Cum a ajuns Timotei să cunoască din pruncie Sfintele Scripturi? Este meritul mamei lui, Eunice, și a bunicii Lois, care au făcut aceste efort să-l învețe. Așa să faceți și Dvs. Nu vă mai certați cu soțul. Dacă vrea să le ia la biserică sau vrea ca ele să facă anumite rânduieli și tradiții pe care nu le împărtășiti, are și el aceleași drepturi asupra copilului și nu-l puteți opri. Nu este cazul să vă opuneți lui sau să creați divergențe. Începeți să le predați Biblia copiilor. Dacă nu știți cum, atunci vă recomand să faceți rost de manualele din seria “Descoperă TU însuți”, căci sunt materiale excepționale pentru studierea Sfintelor Scripturi. Începeți să studiați zilnic și nu vă abateți nicicum de la această disciplină. Această practică va zidi în copii o credință puternică și sinceră. Un alt lucru important este să…

Trăiți și arătați o credință adevărată copiilor

Mama și bunica lui Timotei așa au făcut și cunoaștem aceasta din cuvintele lui Pavel, care a scris astfel:

Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta Lois şi în mama ta, Eunice, şi sunt încredinţat că şi în tine. (2 Timotei 1:5)

Exemplul trăit de credință al părinților va lăsa o puternică amprentă asupra copiilor, care privesc de aproape. Și dacă aveți o astfel de credință, vor dori și copii să vă urmeze și să aibă o credință adevărată, nu o religie.

Invitați și pe soț la studiu biblic când faceți cu familia. Sper să dorească să se alipească. Mai mult, dacă soțul va vedea credința frumoasă pe care o veți trăi este mare probabilitatea că va fi câștigat și el la credință adevărată în Hristos și să nu rămână la o religie goală, căci este scris:

Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3:1-6)

Dumnezeu să vă ajute să-L urmați toată viața și să-i ajutați pe copii și pe soț să fie adevărați ucenici ai Mântuitorului nostru Isus Hristos.

Read this article in English.