Cum să ai succes în plan profesional şi la locul de muncă?

Cei mai mulţi oameni îşi doresc o condiţie materială decentă, să-şi poată întreţine familiile şi să nu ducă lipsă de lucrurile necesare. Aceasta ţine mult de atitudinea care o avem faţă de muncă şi profesia pe care ne-o alegem. Tot aceasta determină şi respectul care îl avem de la oameni. Cu câteva zile în urmă am avut o discuţie cu fiii mei şi am hotărât că este bine să împărtăşesc sfaturile care le-am dat lor şi cu alţi cititori, care doresc să beneficieze de ele.
Deci, ce să faci ca să ai succes în plan profesional şi la locul de muncă?

succes în plan profesionalÎnvaţă bine profesia aceasta este cheia pentru un succes în plan profesional

Dumnezeu a spus prin gura înţeleptului împărat Solomon următorul adevăr:

Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând. (Proverbele lui Solomon 22:29)

Un om iscusit în lucrul lui este acela care îşi cunoaşte bine meseria sau profesia, unul care poate face lucrul la cea mai înaltă calitate. Pentru că îşi face astfel lucru, ajunge să fie preţuit de oameni şi cei care au poziţii înalte în societate, vor apela la serviciile lui, iar el se va bucura de respectul lor şi al tuturor oamenilor. De aceea, învaţă bine o profesie. Învaţă de acum. Ştiu tineri care au devenit deosebit de buni specialişti şi aceasta pentru că au depus efort să înveţe.

Într-o iarnă am avut probleme cu maşina pentru că în fiecare dimineaţă nu puteam să pornesc motorul. Am mers la mulţi meşteri renumiţi din oraş şi nu putea nimeni să-mi fixeze motorul, oricât nu se stăruiau. Aveam impresia că trebuie de schimbat o parte importanta din motor, din moment ce nicicum nu se poate fixa şi eu în fiecare dimineaţă trebuia să am aceeaşi experienţă neplăcută. Cineva m-a sfătuit să apelez la un tânăr care lucra la un atelier de lângă hotelul Nord-Vest din Chişinău. Prietenul meu a luat maşina şi a mers la acel meşter şi ce credeţi… tănărul cu pricina nu avea nici macar 20 de ani, dar era foarte ocupat cu slujba lui, având un rând mare de maşini. L-am rugat să ne vadă maşina şi el, fiind ocupat, a fost şi amabil şi a venit să privească. S-a uitat la motor, apoi a luat o bucăţică de sârmă de pe pământ şi a verificat ceva. Apoi a spus prietenului meu să meargă şi să schimbe o detalie mică şi ieftină despre care toţi ne spuneau că este bună. A mai spus  să revenim la el, dacă nu se va rezolva problema. Nici bani nu a vrut să ia. Prietenul meu a făcut aşa cum i-a spus şi maşina mea nu a mai avut nici odată problema de care am suferit toată iarna. Când am văzut aceasta, nu-mi venea a crede şi am dat prietenului meu bani, ca să meargă şi să plătească acelui tânăr cum se cuvine, pentru muncă şi pentru că era un om iscusit în munca lui. El a fost o mare binecuvântare pentru mine în rezolvarea problemei care o aveam.

Fă lucrul calitativ

Uneori şi oamenii care îşi cunosc bine meseria, fac lucrul de mântuială, adică nu calitativ. Nu fi unul ca ei, dacă vrei să ai succes în plan profesional şi să ai respectul oamenilor. Dumnezeu ne învaţă în Biblie:

Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos. Căci cine umblă cu strâmbătate, îşi va primi plata după strâmbătatea, pe care a făcut-o; şi nu se are în vedere faţa omului. (Coloseni 3:23-25)

Când nu faci lucrul calitativ este un fel de a umbla cu strâmbătate împotriva aproapelui tău, un fel de a-l înşela. De altfel, când mergi să cumperi o haină şi, ajungând acasă, vezi că haina este ruptă sau pătată, etc., cum te simţi? Înşelat şi prostit… Nu fă aşa nici tu cu privire la alţii. Fă-ţi munca bine şi la cea mai înaltă calitate dacă vreai să obții un succes în plan profesional.

Fă lucrul în termenii stabiliţi

Când oamenii apelează la cineva după un serviciu, în mod normal, stabilesc un termen în care se aşteptă să aibă serviciul sau produsul solicitat. Cei care oferă produsul sau serviciul se angajează la un anumit termen să-l îndeplinească. Dacă vrei să ai respectul oamenilor, respectă timpul şi fă aşa cum ai vorbit. Când promiţi, fă-ţi bine socoteala dacă vei reuşi şi mai bine ia câteva zile de rezervă, mai bine să termini înainte de timp decât să întârzii şi să-ţi strici şi numele şi relaţia cu oamenii. Domnul Isus a spus:

Felul vostru de vorbire să fie : “Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte, vine de la cel rău. (Evanghelia după Matei 5:37)

Dacă nu respecti termenii la care te-ai angajat, în felul acesta dai un prilej Diavoluliu să aibă un căştig de la tine şi să-ţi strice şi numele şi relaţiile cu oamenii. Poţi să fii cel mai bun specialist, dar dacă nu respecţi termenii şi nu te ţii de cuvânt, vei fi numai în pierdere.

Nu fi lacom

Lăcomia la locul de muncă se manifestă prin aceea că cineva cere mai mulţi bani decât costă munca sau produsul lui, sau, şi mai rău, cere la urmă mai mulţi bani decât a fost stabilit la înţelegerea iniţială.

Odată, când eram în vizită la biserica din Istanbul, cu un prieten de al meu am mers să luăm masa într-o cafenea. Ne-am orientat după preţurile scrise în meniu şi am comandat ce am crezut că este mai ieftin. Am fost suprinşi să vedem că ne-au adus foarte puţină mâncare, dar şi mai suprinşi când ne-au adus nota de plată în care era o sumă de 3 ori mai mare decât am comandat noi. Când am întrebat, ni s-a spus că au inclus şi impozitele, şi plata pentru folosirea veselei, pentru faţa de masă, etc. Nu am stat la discuţii sau la ceartă, pentru că noi, spre deosebire de ei, ţinem la bunul nume de creştini pe care îl purtăm şi nu vrem să ne stricăm numele din pricina banilor. Dar, nici că vom mai merge la acea cafenea altă dată. Iar cei care au procedat nedrept, vor lua şi răsplata potrivit cu lăcomia lor aşa cum spune Scriptura:

Aceasta este soarta tuturor celor lacomi de câştig: lăcomia aduce pierderea celor ce se dedau la ea. (Proverbele lui Solomon 1:19)

Nu deveni arogant

Unii oameni, mai ales tineri, din moment ce încep să aibă puţin succes pe plan profesional, devin aroganţi şi astfel îşi taie singuri ramura de sub picioare. Am apelat cândva la serviciul unui programator tinăr, pentru ca să-mi scrie un anumit program. Puteam să apelez la cineva mai experimentat, dar totdeauna m-am gândit să dau posibilitatea tinerilor să înveţe şi să se ridice pe plan profesional. Când apelezi la serviciile unui tânăr şi ai răbdare să-l ajuţi şi înveţi, este un fel de a-i turna apă la rădăcină, ca unui copac, ca să crească. Dumnezeu spune celor ce ajută pe tineri:

Sufletul binefăcător va fi săturat, şi cel ce udă pe alţii va fi udat şi el. ( Proverbele lui Solomon 11:25)

Să revenim la istoria acelui tânăr. La început a avut o atitudine bună şi eu totdeauna l-am apreciat şi i-am plătit potrivit cu munca lui. Dar, de la un moment a început să nu mai facă lucrul la timp, să amâne, să dea diferite pretexte şi când i-am cerut codul scris despre care din start ne-am înţeles că este inclus în preţul care l-am plătit iniţial, el mi-a cerut un preţ destul de mare doar pentru cod, fără care nu putea continua dezvoltarea programului. Nu am stat nici de data aceata la discuţii, am plătit banii, dar i-am spus tânărului că nu procedează corect, că singur îşi strică numele şi relaţiile cu cei care l-au ajutat şi că nu este corect în faţa lui Dumnezeu să procedezi altfel. Interesant este că fratele mai mare al acestui tânăr, are o atitudine frumoasă şi cu totul diferită în profesia şi serviciile pe care le oferă oamenilor. Tânărul însă nu vrea să înveţe nici de la mine şi nici de la fratele lui mai mare.

Vrei să ai succes în plan profesional şi în relaţiile cu oamenii?