Cum să studiezi Biblia sistematic?

Cum să studiezi Biblia sistematic?

Cu părere de rău, puțini sunt creștinii care citesc sistematic Biblia. Citirea și studierea sunt lucruri diferite. Și mai mic este numărul creștinilor care studiază Biblia și cei mai mulți nu o fac pentru că nu știu cum.

Eu am citit Biblia în întregime înainte ca să închei legământ cu Domnul Isus Hristos. Apoi, după încheierea acestui legământ, am mai citit în scurt timp încă odată Biblia. Apoi, întrebam la toți aceeași întrebare – Cum să studiez sistematic Biblia? Unii mi-au spus că citesc un verset și apoi să meditez asupra lui, ceea ce nu înțelegeam cum se poate face și nu-mi reușea. De fapt, prin aceasta înțelegeam că trebuia să-mi forțez mintea să înțeleagă ceva mai mult decât este scris în acel verset. Apoi, alții m-au sfătuit să citesc comentariile altor cercetători ai Bibliei. Dar nici aceasta nu-mi aducea satisfacția și rezultatul dorit.

Marea schimbare a venit în ziua botezului meu când fiind invitat în ospeție în familia diaconului Pavel Gheorghieș, am văzut la el cartea “Cum să studiem Biblia?”. Am cerut această carte și prietenul meu mi-a dat-o cu plăcere explicându-mi că în această carte este prezentată pe larg metoda inductivă de studiere a Bibliei. Apoi, mi-a mai dat cartea “Doamne, vreau să te cunosc” care este un studiu după aceeași metodă despre caracterul lui Dumnezeu, conceput să fie studiat în 42 de zile. Mie mi-a luat 2 zile și 2 nopți să-l studiez, pentru că eram foarte dornic să studiez Cuvântul lui Dumnezeu și am primit o foarte mare satisfacție.

Apoi, am aflat că există o serie întreagă de cursuri de studiere inductivă a Bibliei întitulată “Învățătură peste Învățătură”. În felul acesta am studiat multe cărți din Biblie. Vă recomand să faceți rost de aceste materiale prin care veți învăța să studiați sistematic și profund Biblia.