Cum să procedeze soţia când soţul nu întreţine material familia?

Întrebare:

Domnule pastor Vasile Filat, sunt într-o situaţie dificilă, pot să spun grea. Sunt căsătorită şi am doi copii. Soţul meu de la început părea a fi bun şi grijuliu cu noi, dar de la o vreme încoace nu prea se îngrijeşte de famile. Mă minte în multe lucruri şi e cam nepăsător de ceea ce ni se întâmplă nouă. Cu toate că ţine una şi bună că ne iubeşte şi suntem scumpii lui. Problema e că el nu are o muncă, câştigă câte ceva din nu ştiu ce combinaţii. Încercările mele de a discuta cu el în privinţa muncii aduc doar la ceartă între noi. Eu acum sunt nevoită să nu muncesc, pentru că am copil mic (la vară mă voi reangaja în muncă). Ştiu că o persoană care tinde să fie un creştin bun, trebuie să fie răbdător, chiar dacă cei apropiaţi îl supără. Am încercat asta, să nu mă mânii, dar de la o vreme nu mai pot, mi se pare că o să-mi explodeze sufletul. Și în mânie (atunci când nu e nimeni lânga mine), îl numesc cu cuvinte urâte, îl vorbesc de rău. Și chiar dacă nu mă aude nimeni, ştiu că nu e bine să fac aşa. Nu ştiu cum să mai discut cu el. Mă rog la Dumnezeu să-l înduplece, dar nu prea sunt rezultate. Poate unele persoane nu se vor schimba niciodată? Cu toate că ştiu că pentru Dumnezeu totul e posibil. Cred că acum trăim cu copiii doar din mila Domnului, El niciodată nu ne-a lasat în situaţii grele. Domnule Vasile, dumneavoastră, ca pastor, daţi-mi, vă rog, un sfat cum ar trebui să vorbesc sau să procedez? De multe ori chiar îmi pare rău că m-am căsătorit cu el, dar ştiu că nu e bine să gândesc cu părere de rău despre căsătorie. Mă rog Domnului să îmi ierte greşelile mele și să mă îndrumeze pe o cale mai bună.

Cum să procedeze soţia când soţul nu întreţine material familia?

Îmi pare rău că sunteți în așa situație acum. Vă sfătuiesc să procedați în felul următor:

1. Nu vă mâniați

Așa cum singură deja ați scris în mesaj și ați înțeles, mânia nu vă va ajuta la nimic, ba invers, doar strică și mai mult situația și agravează problema pe care o aveți în familie. În cartea Proverbelor lui Solomon este scris:

Un om iute la mânie stârneşte certuri, dar cine este încet la mânie potoleşte neînţelegerile. (Proverbe 15:18)

Deci, încetați să vă mâniați și…

2. Nu vă certați

Evitați certurile cu soțul și nu duceți discuția cu el așa încât să se termine cu ceartă. Asta însă nu înseamnă că nu trebuie să vorbiți cu el.

3. Faceți un plan și discutați cu soțul

Gândiți-vă bine cum să-i spuneți fiecare cuvânt. În mod deosebit vă sfătuiesc să începeți discuția cu apreciere la adresa lui și să-i spuneți neapărat cât de bine a fost când v-ați căsătorit și el se îngrijea având serviciu. Lăsați-l să vă spună de ce s-a creat această situație, care sunt cauzele, cum le vede el și ce puteți face pentru el ca să-l ajutați în această situație.

4. Rugați-vă și postiți

Dacă este posibil, stabiliți cu soțul să vă rugați și să postiți pentru această situație și aveți răbdare până Dumnezeu îi va da un serviciu potrivit.

5. Dacă soțul nu primește nimic și se complace în starea lui…

Atunci va trebui să apelați și la pastorul sau preotul dumneavoastră. Trebuie să-l invitați în familie, să-i împărtășiți această situație și să vedeți cum vă poate sfătui.

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ajute să treceți bine peste această criză și să-i dea un serviciu bun soțului, așa ca să fie în stare să vă întrețină pentru că Cuvântul lui Dumnezeu spune:

Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios. (1 Timotei 5:8)