Cum să-ți refaci viața, fiind disprețuită în căsătorie?

Întrebare:

Sunt de 20 ani căsătorită și avem 9 copii. Soțul meu este foarte distant, s-a îndepărtat și de Dumnezeu și nu mai avem comunicare. Aș dori să discut cu el, pentru că mi-e greu. Nu îmi mai doresc copii, pentru că nu mă ajută nimeni la treburi. El zice că nu am așa mult de lucru și nu trebuie să mă plâng. Deci, chiar nu mai pot fizic si psihic. De 20 ani sper într-o schimbare. Vreau să îmi refac viața cu cineva căruia îi pasă de mine. M-am săturat să aștept o schimbare. De fapt, la el se vede o schimbare în negativ pe zi ce trece. Se duce viața și eu sunt roaba unui om fără inimă. Chiar sunt dezorientată. Vă mulțumesc mult.

Dragă soră, îmi pare rău să aud că soțului dvs. i se pare că nu aveți de lucru, de vreme ce ați crescut 9 copii. Acest fel al lui de a vorbi arată că este unul care puțin se interesează de soție și de familie și că nu are o relație cu Dumnezeu. Ori de câte ori un bărbat nu-și face partea pentru a avea o relație frumoasă cu soția sa, aceasta scoate în evidență faptul că el nu are relație nici cu Dumnezeu. Iată cum spune Scriptura să procedați în această situație:

Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3:1-6)

Soțul Dvs. este unul care nu mai ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și ceea ce puteți face pentru el este să-l câștigați fără Cuvânt, prin purtare. Vreau să vă atrag atenția aici că toate celelalte lucruri care se cer de la nevastă în pasajul citat mai sus va trebui să le facă cu scopul de a-l câștiga pe soțul ei fără cuvânt, prin purtare. Mă rog să vă ajute Dumnezeu să vă împodobiți cu acest duh blând și liniștit și să nu cedați în această situație. Dumnezeu să vă dea înțelepciune și cum să-i vorbiți.

În lumea noastră și în zilele acestea nu mai este popular să răbdăm, dar răbdarea este o virtute importantă creștină. Domnul să vă ajute să vă înarmați cu răbdare până când se va îndrepta această situație sau chiar dacă nu se va schimba nimic, ca să trăiți cu răbdare viața de creștin până când veți pleca din această lume.

Nu acceptați în minte gândul divorțului și recăsătoriei cu alt bărbat, căci gândul acesta nu vine de la Dumnezeu, ci de la Satana. Dumnezeu ne învață în Biblie să facem tot efortul ca să ne păstrăm căsătoria și așa a învățat și Domnul nostru Isus Hristos:

Fariseii au venit la El şi, ca să-L ispitească, I-au zis: „Oare este îngăduit unui bărbat să-şi lase nevasta pentru orice pricină?” Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup”? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” „Pentru ce, dar”, I-au zis ei, „a poruncit Moise ca bărbatul să dea nevestei o carte de despărţire şi s-o lase?” Isus le-a răspuns: „Din pricina împietririi inimilor voastre a îngăduit Moise să vă lăsaţi nevestele; dar de la început n-a fost aşa. Eu, însă, vă spun că oricine îşi lasă nevasta, afară de pricină de curvie, şi ia pe alta de nevastă preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurveşte.” (Matei 19:3-9)

Ucenicii au înțeles foarte bine cele spuse de Isus și faptul că nu poți rupe o căsătorie când vrei și din orice motiv. Iată de ce…

Ucenicii Lui I-au zis: „Dacă astfel stă lucrul cu bărbatul şi nevasta lui, nu este de folos să se însoare.” El le-a răspuns: „Nu toţi pot primi cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le este dat. Fiindcă sunt fameni, care s-au născut aşa din pântecele maicii lor; sunt fameni, care au fost făcuţi fameni de oameni; şi sunt fameni, care singuri s-au făcut fameni pentru Împărăţia cerurilor. Cine poate să primească lucrul acesta, să-l primească.” (Matei 19:10-12)

De ce ziceți că vreți să vă refaceți viața? Dacă ați fost credincioasă Domnului și soțului până azi, ați trăit frumos. Divorțul vă va distruge viața și de aceasta trebuie să vă temeți. Fericirea noastră nu este pe pământ, ci în ceruri. Trăiți frumos pe acest pământ, ca să moșteniți fericirea veșnică.

Concentrați-vă să-i învățați pe copii Cuvântul lui Dumnezeu și să vă asigurați că le puneți o bună temelie pentru viața veșnică. Putem presupune că viața lui Eunice, mama lui Timotei, nu a fost ușoară, căci soțul ei era grec, adică păgân. Totuși, Eunice l-a învățat din copilărie pe Timotei din Sfintele Scripturi și i-a arătat un exemplu foarte frumos de credință. Mă rog să vă ajute Dumnezeu să-i învățați tot așa și Dvs. pe copii din Biblie și să le arătați o pildă frumoasă de credință, pe care ei să dorească să o urmeze, mai ales acum, când tatăl lor a ratat să facă aceasta.

Mă rog să vă ajute Dumnezeu să depășiți această stare de apăsare sufletească pe care o aveți și să vă luați totdeauna direcția de la Dumnezeu, ca să fiți biruitoare în lupta spirituală pe care aveți să o dați. Mă mai rog să vă dea Dumnezeu bucuria să-l vedeți și pe soț cât mai curând întors din toată inima la Dumnezeu.