Întrebare:
Vreau să vă rog să îmi răspundeţi la o întrebare care cred că pe mai mulţi îi interesează. La noi în societate este întâlnită așa o practică: să aprinzi luminile de întâmpinare la maşină când stă poliţia cu radarul pentru a atrage atenția şoferilor de pe banda opusă. Este permis unui creştin să facă aşa sau nu? Este aceasta un bine sau un rău?
Întrebarea dumneavoastră este foarte interesantă şi la prima vedere s-ar părea şi greu de răspuns. Când mă gândeam la întrebarea dumneavoastră, am hotărât să văd în primul rând…
Ce spune legea cu privire la aceasta?
Am căutat să văd dacă este o lege în Republica Moldova, care ar interzice unui şofer să atenţioneze alţi participanţi la traficul rutier despre existenţa poliţiei cu radarul. Nu am găsit nimic care ar interzice aprinderea luminii de întâmpinare.
Unul din principiile regulamentului serviciului de patrulare se numeşte
Principiul acţiunii la vedere, care spune aşa:
Poliţistul rutier care acţionează pietonal ori în patrule auto-moto trebuie să fie prezent, în permanenţă, în zonele date în responsabilitate din interiorul localităţilor ori pe traseele de legătură situate în afara acestora, prin activităţi de supraveghere, prin dirijarea circulaţiei ori acţiuni tematice de control ale traficului, creând în rândul cetăţenilor sentimentul de siguranţă civică.”
Conform regulamentului MAI , colaboratorul trebuie să fie poziționat într-un loc vizibil, pentru ca să fie văzut mai clar. Aceasta ajută și șoferii.
Am căutat să văd ce spun şi juriștii în această privinţă. Unul din ei a spus următoarele:
La știri am auzit de un caz în Marea Britanie când un șofer a fost amendat anume pentru fapta descrisă; a contestat și a ajuns până la instanța supremă a Marii Britanie care i-a dat dreptate, precizând că acțiunile acestuia nu numai că nu trebuie pedepsite, ci aduc un folos societății prin sporirea siguranței în trafic(știrea am auzit-o mai mulți ani în urmă). Cât privește Republica Moldova nu am auzit de așa prevedere legală.
Orice şofer creştin, ca şi orice cetăţean de rând, trebuie să respecte regulile de circulație rutieră. Dar, aşa cum vedem mai sus, nu găsim în buchea legii ceva care ar interzice această acţiune de atenţionare. Nu ne rămâne decât să vedem avantajele şi dezavantajele unei astfel de acţiuni.
Care sunt avantajele?
- Atenţionarea şoferilor despre existenţa poliţiei cu radarul îi face mai precauţi. Personal nu am văzut niciodată un şofer care, după ce a fost atenţionat , să mărească viteza după aceasta. Dacă atenţionarea şoferilor îi face pe aceştia mai precauţi şi după aceasta ei reduc din viteză, de ce nu ar putea şi un creştin să facă aşa?
- Atenţionarea participanţilor la traficul rutier îi ajută să respecte legea.
Fiind la volan, şoferul uită de multe ori să arunce o privire spre spidometrul mașinii. Fiind atenţionat de luminile altor maşini, de obicei prima reacţie este să verifici care este viteza maşinii pe care o conduci. Apoi cauţi să înţelegi care este viteza-limită cu care ai dreptul să circuli pe traseul unde te afli. O astfel de atenţionare nu face rău, ci dimpotrivă, îţi aduce aminte să verifici dacă te deplasezi conform regulilor de circulaţie. - Neatenţionarea şoferilor îi face pe aceştia să încalce în continuare regulile de circulaţie.
Dacă şoferul se deplasează cu viteza peste limita permisă, nefiind atenţionat, el va continua să meargă cu viteză. Aceasta pune în pericol viaţa lui, a celor din maşina sa şi celorlalţi participanţi la traficul rutier. Ce este mai bine: să-l laşi să încalce viteza sau să-l atenţionezi ca să fie mai precaut?
Care sunt dezavantajele?
Cineva poate spune că prin atenţionarea şoferilor cu lumina de întâmpinare, îi ajuţi pe aceştia să fugă de amendă şi să nu respecte niciodată legea. Este adevărat că unele amenzi mai usturătoare îi face pe şoferi pentru un timp să respecte mai cu seriozitate legile circulaţiei. Totuşi aprinderea luminii de întâmpinare, tocmai aceasta şi doreşte să facă, să-l atenţioneze pe şofer să verifice dacă circulă sau nu regulamentar. Îi place cuiva dintre noi să plătească amendă ? Dacă nu, atunci să ne aducem aminte şi de cuvintele Domnului Isus care a spus aşa:
Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii. (Matei 7:12)
Personal, sunt recunoscător şoferilor care mă atenţionează la drum. Aceasta mă face să fiu mai atent, mai precaut. Adevărul spus de Domnul Isus nu se referă la circulaţia rutieră, dar este un principiu de care putem să ne conducem. Dacă poţi face un bine şi să atenţionezi, să preîntâmpini pe cineva, de ce nu ai face-o?
Care este părerea cititorului cu privire la atenţionarea altor participanţi la trafic cu privire la existenţa poliţiei cu radarul?