Creștinii trebuie să respecte regulile de circulație rutieră

Întrebare:

Este păcat să nu respecți regulile de circulație, de exemplu să treci pe trecerea de pietoni la culoarea roșie a semaforului? Știu că e păcat să nu îți faci datoria de stat, de a-ți plăti impozitele, însă aici e cu totul altceva. Sau de exemplu să depășești limitele legale de viteză chiar dacă nu ești surprins de poliție.

Din nefericire a fi șofer în Republica Moldova presupune un risc foarte mare, datorită numărului excesiv de mare a accidentelor rutiere. Practic la fiecare două zile suntem martori ale știrilor care anunța decese ale oamenilor în accidentele rutiere, iar în cele mai multe cazuri de vină sunt șoferii care nu respectă regulile de circulație. Astfel avem parte de adevărate tragedii. Să nu respecți regulile de circulație presupune atragerea pedepsei instituției statului. Prin urmare cei care încalcă regulile de circulație păcătuiesc împotriva statului. Iar Dumnezeu ne spune în Cuvântul Său să ne supunem statului pentru că:

Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Și stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu. De aceea, cine se împotrivește stăpânirii, se împotrivește rânduielii puse de Dumnezeu; și cei ce se împotrivesc, își vor lua osânda.” (Romani 13:1-2)

 În Biblie există mai multe versete care definesc păcatul drept; călcarea legii lui Dumnezeu, a ști să facem un bine și să nu îl facem, a nu acționa în baza credinței, a rata ținta și a nu ne ridica la înălțimea standardului lui Dumnezeu. Încălcarea regulilor de circulație atrage după sine pedeapsa administrativă și prin faptul că nu respectăm regulile traficului rutier punem în pericol viața noastră și viața altor participanți la trafic, dar oare nu Dumnezeu vrea ca să ne respectăm viața noastră și viața altora indiferent de împrejurările în care ne aflăm. Dar în condițiile când în Republica Moldova anual mor în jur de 2000 de persoane în accidente rutiere, și în marea majoritatea cauzate excesului de viteză, consider că trebuie de aplicat o pedeapsă mai dură celor care încalcă regulile de circulație. Am căutat și am găsit ce spune și legislația la acest aspect. În capitolul 13 al Codului Contravențional al Republicii Moldova sunt stabilite amenzi pentru cei care încală regulile de circulație. În articolul  236 se specifică foarte clar că:

1 Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 10 la 20 km/oră 
se sancţionează cu amendă de 20 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

2 Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 20 la 40 km/oră 
se sancţionează cu amendă de 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.


3 Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 40 km/oră 
se sancţionează cu amendă de 50 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.

Iar cât ține de trecerea de pietoni la culoarea roșie articolul 238 al aceluiași cod ne spune următoarele:

1 Oprirea în locuri interzise se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de 5 unităţi convenţionale.

2 Staţionarea sau parcarea în locuri interzise 
se sancţionează cu amendă de pînă la 10 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

3 Neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor 
se sancţionează cu amendă de pînă la 10 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

 După cum vedem fiecare abatere de la lege este pedepsită de autorități și atrage după sine amenzi destul de mari. Cu atât mai mult, Dumnezeu vrea de la copii săi disciplină și în aspectul circualției rutiere fie că se află în preajmă sau nu un agent al circulației rutiere. Și să nu uităm că:

 Nici o făptură nu este ascunsă de El, ci totul este descoperit și gol înaintea ochilor ochilor Aceluia cu care avem de a face (Evrei 4:13)

Dumnezeu să ne ajute ca singura noastră datorie față de stat și de autorități să fie dragostea și să fim mărturii frumoase și în traficul rutier.