Cum să sfătui o persoană cu privire la căsătorie, știind că ea greșește în alegerea ei?

Întrebare:

Prietena mea este o fată cuminte și cumsecade, s-a îndrăgostit prin intermediul internetului. El i-a scris, au înțeles că se potrivesc. El este în Italia, ea este în Moldova, el i-a promis că va veni dar nu a venit din cauză că nu i-au permis de la serviciu. Ea îl așteaptă, a lăsat universitatea, este încrezută că este voia lui Dumnezeu. Eu – nu. Sfătuiți-mă cum să vorbesc cu ea?

Internetul este o lume virtuală, realitatea poate să dezamăgească

Cunosc un cuplu care s-au cunoscut pe internet. Ei au comunicat prin intermediul internetului o perioadă lungă de timp, apoi s-au întâlnit în realitate. Peste puţin timp el i-a propus căsătorie, ea a acceptat şi acum sunt o familie fericită.

Nu sunt sigur că la ea va fi la fel. În lumea internetului fiecare îşi poate crea o altă personalitate, una pe care şi-ar dori-o, dar care, de multe ori, deloc nu seamănă cu realitatea.

Ce se întîmplă dacă caracterul pe care ea l-a văzut în acele mesaje scurte nu coincide cu caracterul lui real? Ce se întîmplă dacă el nu are acea relaţie cu Dumnezeu care o aşteaptă ea de la el?

Să nu să se grăbească

Nu e bine că a lăsat universitatea, pentru că căsătoria nu trebuie să te încurce în ceea ce faci, ba din contra să te ajute în aceasta. De aceea, nu este este bine să se grăbească, ci să caute să înțeleagă…

Relația lui cu Dumnezeu

Un om care are o relație personală cu Dumnezeu este un om pocăit. Pocăit este o persoană care și-a recunoscut păcatele, a cerut iertarea lui Dumnezeu, a primit botezul, frecventează o biserică, și faptul că ascultă de Cuvîntul lui Dumnezeu se vede prin trăirea lui. Nu cumva prietena dvs să fie atît de îndrăgostită încât să treacă cu vederea dacă persoana cu care vrea să intre în legămîntul de căsătorie nu este pocăită.

Relația lui cu familia lui

Ca să vadă cum se va comporta cu ea, ca și viitoare soție, este bine să afle care este relația lui cu mama lui, cu surorile lui, pentru că felul cum va fi în căsătorie se vede de pe acum din relația cu familia lui. Dacă este un băiat care se poartă urât, care nu are respect față de mama lui, atunci să fie sigură prietena dvs că exact așa se va comporta și cu ea.

Să ceară sfat de la părinţi şi/sau păstorul din biserica ei

Este înțelept să asculte de oamenii care sunt mai mari ca ea și, în mod special, de părinții ei sau de păstorul bisericii din care face parte, pentru că aceste persoane sunt cele care o iubesc și atunci cînd îi dau un sfat, atunci o fac din dragoste. Bine ar fi să aibă o discuție cu părinții și să-i întrebe ce părere au ei despre situația ei. Este bine să meargă și să vorbească și cu păstorul. Nu trebuie să se grăbească să se căsătorească, căci dacă este ceva de schimbat atunci se poate de schimbat acum și nicidecum cînd intri în legămîntul căsătoriei, pentru că Dumnezeu ne spune:

”Căci Eu urăsc despărțirea în căsătorie – zice Domnul Dumnezeul lui Israel – și pe cel ce își acoperă haina cu silnicie – zice Domnul oștirilor. De aceea, luați seama în mintea voastră și nu fiți necredicioși”.  (Maleahi 2:16)

Să studieze Sfintele Scripturi

Propune-i să studiaţi împreună cu el şi ea cursul biblic „Într-o zi mă voi căsători”. Cursul vă oferă învăţături importante din Scripturi despre cum să ne pregătim de  căsătorie şi cred că vă va ajuta în luarea unor decizii corecte.