Cinstirea socrilor

Porunca a 5 din Decalog spune astfel:

Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentruca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău. (Exod 20:12)

În Noul Testament, în Epistola lui Pavel către Efeseni este scris:

Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept. „Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta” – este cea dintâi poruncă însoţită de o făgăduinţă – „ca să fii fericit şi să trăieşti multă vreme pe pământ.” (Efeseni 6:1-3)

1.În căsătorie, porunca cinstirii părinților nu se anulează. Da, este adevărat că bărbatul și femeia, când se căsătoresc, vor lăsa părinții lor și nu vor mai fi în acea dependență, pe care au avut-o înainte de căsătorie, dar ei rămân mai departe copii, care trebuie să-și cinstească părinții și să le răsplătească ostenelile, precum este scris:

Dacă o văduvă are copii sau nepoţi de la copii, aceştia să se deprindă să fie evlavioşi întâi faţă de cei din casa lor şi să răsplătească ostenelile părinţilor, căci lucrul acesta este plăcut înaintea lui Dumnezeu. (1 Timotei 5:4)

2.Ajută-ți partenerul să-și cinstească părinții cum se cuvine. Fără acordul tău nu va putea face aceasta. Nu deveni o piedică și un prilej de amărăciune, ci ajută-ți soțul sau soția să-și facă bine datoria de copil, să-și cinstească părinții și să le răsplătească ostenelile.

3. Crizele și lipsurile nu anulează porunca. Nu zice că treci prin greutăți și din pricina aceasta nu poți ajuta pe părinții partenerului când va fi nevoie de aceasta. Gândește că sunt și părinții tăi și caută să le faci bine și să-i ajuți.

4. Fericirea voastră ține de cinstirea părinților. Dacă împiedici pe partenerul tău de căsătorie să-și cinstească părinții și să le răsplătească ostenelile, nu vei putea fi fericit de unul singur, căci fericirea ta ține de fericirea soțului sau a soției tale.

5. Lungimea vieții tot ține de felul cum îți cinstești părinții. Dacă împiedici pe soțul sau soția ta să-și cinstească părinții, nu te aștepta să ai zile lungi și fericite. Nu învrăjbi pe soțul sau soția ta împotriva părinților lui sau a ei.

6. Nu lăsa socrii să-ți distrugă familia. Cu părere de rău, sunt și astfel de socri, care nu au cunoștință din Biblie și nici frică de Dumnezeu și care caută să bage pile inverse în familia copiilor. Dacă acesta este cazul tău, atunci fii înțelept și nu permite părinților și nici socrilor să facă aceasta. Poartă-te cu înțelepciune și fără răutate, dar nu permite să-ți fie distrusă familia.

7. Dacă ești disprețuit de noră sau ginere… Le-am adresat acest articol lor și bine ar fi să-l citească și să ia aminte la ceea ce i-am învățat aici. Dacă totuși nu intervine nici o schimbare, nu lăsa să-ți intre amărăciunea în inimă, ci găsește-ți bucuria și pacea la Domnul Isus Hristos. Te îngrijorezi de bătrânețe și te temi de singurărate? Nu se merită. Fă binele și nu te îngrijora, ci puneți toată nădejdea în Dumnezeu, precum este scris:

Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. (Filipeni 4:6-7)

Ce vei face pentru socrul sau soacra ta după citirea acestui articol? Ce vei face pentru ginerele sau nora ta?