Se poate recăsători creștina care a divorțat de soțul abuziv?

Întrebare:

Vin dintr-o familie dezorganizată, unde niciodată nu m-am simțit iubită sau apreciată. M-am căsătorit foarte tânără și am avut un copil. Dar, fiind amândoi foarte tineri, n-am știut cum să trăim ca familie și, în scurt timp, am divorțat. Soțul meu s-a recăsătorit imediat. După divorț am încercat să umplu golul lăsat de el prin relații scurte nepotrivite. La vârsta de 29 ani m-am întors la Domnul, m-am botezat și am început o viață nouă. Îmi doream nespus să am o familie normală, copilul meu să aibă un tată, iar eu – un soț. Mi-am dorit prea mult și n-am avut răbdare să-l primesc din partea Domnului. Astfel, în urma unei proorocii, m-am căsătorit cu un bărbat divorțat, care zicea că este creștin. Am descoperit după încheierea căsătoriei că era un om cu grave probleme psihice, pe care le-a camuflat foarte bine și, fiind un fanatic religios, îmi zicea: ”Nu te pocăiești de bună voie, te pocăiești cu pumnul”. Au urmat 15 ani de mare necaz pentru mine. Am născut încă 4 copii, bătaia și insulta, vorbele murdare și gesturile obscene erau nelipsite din casă. Am slăbit spiritual din ce în ce mai mult și până la urmă am căzut în păcat și cu durere spun aceasta. Am divorțat a doua oară. De aproape 10 ani sunt singură, mi-am mărturisit păcatele, mi-am crescut copiii cu ajutorul Domnului, sunt în adunare, dar mă usucă singurătatea. Toată viața am fost ca o jucărie: folosită și apoi aruncată. Mi-am dorit soț și familie și nu am! Cu soțul nu există cale de înțelegere! Ce să fac? Mă simt ca în pustiu! Mă rog cu disperare să mă păzească Domnul de altă cădere! Am nevoie de un soț, mai este posibil? Am scurtat cât am putut povestea mea! Mulțumesc pentru sfat și ajutor!

M-am întristat, dragă soră în Hristos, să primesc acest mesaj și să aflu cum ați trecut prin două căsătorii care s-au ruinat și care v-au adus numai rană și durere. Lipsa cunoașterii voii lui Dumnezeu a dus la ruinarea primei căsătorii și, cu tristețe și durere trebuie să vă spun, că tot aceeași pricină a rămas și în cazul celei de a doua căsătorii, căci ați luat o învățătură greșită și în loc să învățați a cunoaște voia lui Dumnezeu din Cuvântul Lui, ați devenit victima șarlatanilor care se pretind a fi prooroci și care distrug așa de multe vieți și iată că au reușit să vă pricinuiască din nou rana divorțului.

Cu privire la o nouă căsătorie…

Nu vă pot spune mai mult decât cuvintele Domnului Isus, care a zis:

El le-a zis: „Oricine îşi lasă nevasta şi ia pe alta de nevastă preacurveşte faţă de ea şi dacă o nevastă îşi lasă bărbatul şi ia pe altul de bărbat preacurveşte.” (Marcu 10:11–12)

Iar apostolul Pavel a spus astfel cu privire la faptul că ați luat inițiativa să divorțați de al doilea soț:

Celor căsătoriţi, le poruncesc, nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat. (Dacă este despărţită, să rămână nemăritată sau să se împace cu bărbatul ei.) Şi nici bărbatul să nu-şi lase nevasta. (1 Corintieni 7:10–11)

Deci, cu privire la căsătorie, aveți două opțiuni: 1) să vă împăcați cu bărbatul sau 2) să rămâneți nemăritată. Din ce mi-ați scris, se pare că din aceste două opțiuni mai degrabă preferați să rămâneți nemăritată. Dar…

Cum să nu mai fiți în singurătate?

Gândiți-vă la alții și începeți să le slujiți celor din biserică cu darurile duhovnicești pe care le aveți. Priviți la nevoile altora și mergeți să le împliniți nevoile. Acesta este gândul lui Hristos care ne face cu adevărat fericiți, căci și Domnul nostru a spus că este mai ferice să dai decât să primești. Priviți la cei care sunt singuri și părăsiți și mergeți să le slujiți. Vedeți cine sunt bătrânii părăsiți, copiii abandonați sau care au părinți, dar sunt în condiții mai grele decât cei de la orfelinat. Priviți în jur la nevoile oamenilor și mergeți să le slujiți în dragostea lui Hristos. Atunci veți găsi bucuria și desfătarea în Hristos. Începeți să studiați Biblia și să vegheați în rugăciune. Nu căsătoria sau celibatul, ci cunoștințele din Sfintele Scripturi aplicate în viața de zi cu zi îl fac pe un creștin puternic duhovnicește. Bărbatul sau femeia care nu au învățat să-și găsească împlinirea și pacea în Hristos nu le vor găsi pe acestea nici în căsătorie, chiar dacă vor avea ca partener pe cea mai spirituală persoană.

Vă sfătuiesc să faceți rost de cursul de studiu biblic inductiv al Epistolei II Timotei și să studiați cu atenție, căci veți lua multă învățătură care vă va aduce pace, bucurie și siguranță în inimă. Apostolul Pavel a scris această ultimă epistolă când era în temnița din Roma, părăsit de cei mai mulți și, totuși, plin de nădejde, căci aștepta să se întâlnească cu Hristos și se gândea la alții, le slujea altora. Zi și noapte se ruga pentru Timotei și pentru alți ucenici, scria și trimitea epistole pentru zidirea altora în credință și folosea orice ocazie ca să le spună oamenilor despre Hristos, chiar și atunci când era adus în fața judecății el se gândea la cei ce-l condamnau și le vestea Evanghelia. Învățați de la el și urmați-i exemplul, căutând să vă găsiți desfătarea în Hristos. Să nu vă lăsați din nou condusă de firea pământească, ca să nu experimentați și mai multă dezamăgire și singurătate decât aveți acum. Gândiți-vă bine la cuvintele acestea din Sfintele Scripturi:

Căci în El locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii. Voi aveţi totul deplin în El, care este Capul oricărei domnii şi stăpâniri. (Coloseni 2:9–10)