Se cuvine unui creștin să participe la balul de absolvire?

Întrebare:

Se cuvine ca un creștin să participe la balul de absolvire?

balul de absolvireEu nu știu la ce școală mergi și ce fel de colegi ai. În cazul în care părinții tăi sunt creștini, este bine să le ceri și lor sfatul, poate că ar fi bine să mergi cu ei la balul de absolvire, așa ca să fie cineva care să te susțină. Această întrebare ține de părerile îndoielnice și trebuie tratată ca atare. Totuși,  înainte de a lua o decizie, întrebați-L pe Dumnezeu ce e mai bine pentru tine și pentru a-ți păstra curată cărarea(Psalmul 119:9). Pentru a face un discernămînt vă propun să privim la ce scria Pavel filipenilor:

Încolo frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce estecurat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, și orice laudă, aceea să vă însuflețească. (Filipeni 4:8)

Aici avem un filtru după care putem categorisi și alege ce să lăsăm în viața noastră și ce nu, la ce să privim și la ce nu, unde să mergem și unde nu.

Haideți să le urmărim pe toate ca să înțelegem mai bine.

  1. Adevărat – cuvîntul din greacă este ἀληθής alēthēs care tradus înseamnă real, căruia nu-i poți face nicio remarcă, pentru că e autentic. Deci, dacă vei merge la balul de absolvire, vei putea rămîne autentic, un adevărat creștin?
  2. Cinste – σεμνός semnos, care înseamnă serios, demn, ceva care poate fi venerat ca un exemplu. Vei putea fi tu un exemplu pentru colegii tăi și profesori? Vor fi foarte mari presiuni, vei putea alege așa ca să rămîi în memoria lor un exemplu?
  3. Drept – δίκαιος dikaios, ceea ce e neprihănit, inocent, just. Este evenimentul la care dorești să mergi unul neprihănit?
  4. Tot ce este curat – cuvîntul grecesc e ἁγνός hagnos, care însemnă lipsit de pată, sfînt, sacru. Pune-ți întrebarea: “Ceea ce va fi acolo va fi sfînt, lipsit de pată?” sau:” Voi putea eu rămîne sfînt?”
  5. Vrednic de iubit – προσφιλής prosphilēs, agreabil, plăcut. Ceea ce voi vedea la acel eveniment va fi agreabil?
  6. Vrednic de primit – εὔφημος euphēmos, ce are o reputație bună, despre care se vorbește de bine. Are acel local unde se va face balul de absolvire o reputație bună? După acest bal de absolvire ce se va vorbi despre mine?
  7. Faptă bună – ἀρετή aretē, virtute, bunătate morală. Voi putea eu face fapte bune la acest bal de absolvire, voi putea da dovadă de o bunătate morală?
  8. Laudă – ἔπαινος epainos, faimă, demn de lăudat. Gîndește-te ce faimă vei avea după acest bal de absolvire?

Dumnezeu să te ajute să alegi corect după voia Lui, așa ca să te păstrezi curat și să lași un exemplu demn de urmat!