Este biblică sărbătoarea Sfântului Ilie marcată la 20 iulie?

Întrebare:

Domnule Filat, ieri a fost Sfântul Ilie. M-am contrazis cu mama mea că e o sărbătoare nebiblică care nu trebuie ținută și că Domnul Isus nu ne-a lăsat nici o poruncă să ținem sărbătorile sfinților. Dvs. ce spuneți?

 

Sfântul Ilie este un personaj biblic despre care este scris mult în Sfintele Scripturi. Dacă veți face o căutare simplă într-un program biblic pe calculator, vă vor fi oferite 111 referințe la proorocul Ilie despre care este scris mai mult în Vechiul Testament, dar și în Noul Testament sunt suficiente referințe. Biserica Ortodoxă cinstește și sărbătorește pe acest sfânt în ziua de 20 iulie. Cu părere de rău, ca și în cazul altor personaje biblice care au ajuns să fie sărbătorite astfel, cel mai des, este aproape total nesocotită viața și faptele sfântului respectiv și înlocuit cu tradiții păgâne. De ziua aceasta ar fi normal ca în fiecare familie creștină să se citească despre Sfântul Ilie din Sfintele Scripturi, să se predice la serviciile divine și să fie arătate faptele frumoase de credință ale acestui mare prooroc și om al lui Dumnezeu. 

 

Cu întristare constatăm, însă, că la această sărbătoare este nesocotit adevărul biblic și se propovăduiesc basme băbești care nu au nici un suport biblic. Iată câteva: 

În perioada sa pământeană, Ilie a săvârşit şi păcate, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi, la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi.

 

În cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul care i l-au pricinuit. Şi, pentru că dracii înspăimântaţi se ascund pe pământ prin arbori, pe sub streaşina caselor, în turlele bisericilor şi chiar în trupul unor animale, Sfântul Ilie trăsneşte năprasnic, pentru a nu-i scăpa nici unul dintre ei.

Se mai fac și multe practici păgâne precum următoarele:  

În ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă (canepiști), se dezbrăcau și, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau și se întorceau acasă. Dacă, în noaptea dinspre SFÂNTUL ILIE, visau cânepa verde, era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri și frumoși, iar dacă visau cânepa uscată se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Eu vă sfătuiesc să nu vă mai contraziceți cu mama, ci să deschideți Biblia și să-i citiți ei sau împreună cu ea despre proorocul Ilie și să vedeți ce puteți învăța de la felul de viețuire a acestui om ca să-i urmați pilda. Vă mai recomand să faceți rost de cărțile 1 Împărați și 2 Împărați, dar și de Epistola lui Iacov ca să studiați mai mult și în profunzime despre proorocul Ilie. Dumnezeu să vă binecuvânteze.