Salutarea şi bunul simţ

Ieri am dat o lecţie fiilor mei David şi Daniel şi am găsit că este bine să împărtăşesc această lecţie şi cu cititorii acestui portal. Să vă spun mai întâi situaţia care a fost şi a cerut să le dau fiilor lecţia respectivă. În timp ce eram în maşină, în faţa casei noastre, eu am văzut pe vecinul meu care trecea pe drum şi am coborât să mă salut cu el. Când discutam cu el, aveam în mână aparatul de fotografiat. David, s-a apropiat să ceară aparatul fără să se salute cu vecinul şi nu a făcut-o nici Daniel. Eu atunci, i-am spus lui David că mai întâi trebuie să se salute şi el a întins să dea mâna cu vecinul şi după exemplul lui a procedat şi Daniel. Iată sfaturile care le-am dat fiilor mei după ce am urcat în maşină şi am plecat mai deparate:

1. Totdeauna salută-te cu oamenii

Este primul lucru care arată dacă ai sau nu respect faţă de oameni. Îmi amintesc cum fiind copil am trecut odată pe lângă un om în vârstă şi nu i-am dat bineţe. El m-a oprit, m-a întrebat al cui sunt, cum mă cheamă şi apoi mi-a spus: “Vasilică, de acum înainte, oridecâte ori vei trece pe lângă alţi oameni, să-i saluţi pe toţi.” Eu am fost învăţat aceasta acasă, dar atunci pur şi simplu nu am dat importanţă. Îi sunt recunoscător acelui om că a procedat astfel. Pentru că cei de acasă nu ştiau dacă eu mă salut sau nu cu toţi oamenii pe drum. Deci, totdeauna caută să te saluţi cu oamenii, şi dacă vezi pe cineva mai mic că nu o face, este bine să-l ajuţi să înveţe acest lucru. Fiii mei ar fi trebuit să se coboare din maşină prima dată şi de la distanţă să se salute, adică să spună “Bună ziua”. De altfel, dacă nu te saluţi, înseamnă că ignori persoana acelui om.

2. Nu întinde mâna primul la oamenii mai în vârstă sau care sunt în poziţie mai înaltă ca tine

În cazul nostru, David şi Daniel trebuiau să aştepte până vecinul întândea mâna să se salute cu ei şi doar atunci să-i strângă mâna vecinului. Aici nu este vorba când diferenţa este de 2-7 sau poate chiar 10 ani, ci despre o diferenţă mai mare.

3. Întinde mâna primul când te saluţi cu oameni mai mici sau care sunt în poziţie mai mică ca tine

Cu două săptămâni în urmă am avut o întâlnire cu primarul oraşului D-ul Dorin Chirtoacă. Când am întrat în birou, D-lui stătea la masă. Nu i-am întins mâina şi nici el nu a întins, ne-am salutat doar cu “Bunâ ziua.” La încheierea discuţiei noastre, D-lui a ieşit de la masă, a venit să ne petreacă şi ne-a stârns mâna mie şi colegului meu şi ne-a petrecut până la uşă. A fost frumos felul cum a procedat D-lui.

Prin acest fel de a te saluta cu oamenii vei arăta respect şi Dumnezeu îţi va da trecere înaintea lor.