Cum să păstrezi şi să zideşti relaţia cu părinţii?

Am primit această întrebare tot de la studentele Colegiului Pedagogic “Alexei Mateevici” din Chişinău. Este o întrebare înţeleaptă care, deja, fiind pusă, arată grijă faţă de părinţi. Fiind student, au intervenit multe schimbări în viaţa ta. Acum eşti departe de părinţi şi este important să înveţi cum să menţii şi să zideşti relaţii frumoase cu părinții.

zidești relații

Telefonează acasă

Nu doar ţie îţi este greu acum să te deprinzi fără părinţi. Lor le este mai greu. Mai ales dacă ai fost ultimul copil şi ai plecat de acasă, ei trec prin această criză mai greu ca tine. De aceea, va însemna foarte mult pentru ei dacă le vei telefona zilnic ca să comunici cu ei. Nu face economie pe aceste sunete telefonice pentru că sunt foarte importante. Şi învaţă în viaţă să nu faci economii pe seama relaţiilor care trebuiesc întreţinuite şi zidite. De fapt, cel mai înţelept investiţi bani sunt cei care au fost investiţi în zidirea relaţiilor. De aceea, telefonează acasă la părinţii tăi şi nu uita ce spune una din cele 10 porunci ale lui Dumnezeu:

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţară, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău. (Exod 20:12)

Când telefonezi, interesează-te de ei, de starea lor, cum reușesc cu lucrul şi dacă nu au nevoie de ajutorul tău, în măsura în care îţi stă în putere.

Împărtăşeşte succesele tale

De obicei, fiecare student telefonează acasă atunci când are nevoi sau probleme, dar mai puţin atunci când are succese. Te sfătui, în primul rând, să telefonezi acasă oridecâte ori ai succese şi să le împărtăşeşti. Ai primit o notă bună, telefonează acasă şi spune-le părinţilor. Ai primit o apreciere de la cineva, iar telefonează acasă. Orice lucru crezi că îi va bucura pe părinţii tăi, este bine să telefonezi şi să le împărtăşeşti. Iată ce spune Cuvântul lui Dumnezeu în această privinţă:

Cine are o inimă înţeleaptă, îşi arată înţelepciunea când vorbeşte, şi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui. Cuvintele prietenoase sunt ca un fagur de miere, dulci pentru suflet, şi sănătoase pentru oase. (Proverbele lui Solomon 16:23-24)

Fă aşa ca fiecare comunicare a ta cu părinţii să fie dulce penru sufletul lor şi să le aducă sănătate.

Împărtăşeşte problemele pozitiv

Când ai anumite probleme, este important să le spui părinţilior şi să le ceri sfatul, dar să o faci înţelept. Pune lucrurile pozitiv şi înainte ca să le telefonezi, gândeşte-te bine cum să o faci ca să nu le strici inima. Să zicem că ai anumite probleme cu cineva din colegi sau din profesori. Telefonează părinţilor încă atunci când ai văzut că se încep problemele şi cere-le sfatul.

Cere bani pentru lucrurile strict necesare

Fiind student, este normal să te confrunţi cu multe nevoi pentru şcoală. Dar, ori de câte ori apelezi la părinţi după ajutor, gândeşte-te bine şi la ceea ce îi costă pe ei studiile tale. Nu te lăsa învins de pofta firii tale, aşa încât să cauţi să ai cele mai bune şi mai scumpe lucruri. Este normal să ai nevoie de un telefon mobil. Nu face însă din această unealtă un mijloc de a te afirma în faţa colegilor, aşa încât să cauţi a avea cel mai bun şi mai performant aparat. Cumpără unul ca să poţi telefona (ceea ce oferă şi cel mai ieftin telefon) şi nu pe cel mai performant. Cunosc un student pentru care mama lucrează într-un capăt de lume şi tatăl în altul. El aşteaptă să-i trimită şi mama şi tatăl bani. Deja este la vârsta când ar trebui să se gândească să-i ajute el, dar nici pe departe. A convins părinţii că “tare mai are nevoie” de cel mai performant telefon mobli şi a cumpărat unul care este extrem de scump. Aceasta este lipsă de respect şi apreciere faţă de eforturile şi grija părinţilor. Deci, tu fii înţelept, fii înţeleaptă şi nu cere de la părinţii tăi bani decât pentru lucrurile care îţi sunt strict necesare. Acelaşi lucru se aplică şi cu privire la haine. Nu-ţi cumpăra cele mai scumpe haine, ci alege pe cele care nu vor pune o sarcină financiară prea mare pe spatele părinţilor.

Nu merge acasă cu mâna goală

Îţi aminteşti ultima dată cum ai venit de acasă cu geanta plină? Aşa te-au petrecut părinţii pentru că te iubesc. S-ar putea însă şi să nu fie aşa, dar aceste cazuri sunt mai rare, totuşi sunt. Ţi-am pus această întrebare pentru că am vrut să vezi cum părinţii se îngrijesc de tine. Învaţă să arăţi şi tu această grijă şi niciodată să nu mergi acasă cu mâina goală. Aceasta înseamnă mai mult decât doar să împlineşti anumite nevoi materiale, este un fel prin care arăţi respect şi recunoştinţă. Gândşte-te înainte de a pleca acasă ce îi va face plăcere tatălui tău. Cu siguranţă că ştii ce îl va bucura. Să zicem că este un anumit fel de mâncare care îi place mult. Ştii ce mult se va bucura de ea şi mai ales pentru că ai cumpărat-o tu şi este o exprimare a dragostei tale. Îţi aminteşti cât de mult te bucurai în copilărie de bomboanele şi dulcuiurile care ţi le aducea seara? Acum este rândul tău să arăţi recunoştinţă şi respect. Şi apoi, până şi Dumnezeu, care are toate lucrurile din belşug, a spus poporului său:

Să ţii sărbătoarea azimilor; timp de şapte zile, la vremea hotărâtă, în luna spicelor, să mănânci azimi, cum ţi-am poruncit; căci în lunea aceasta ai ieşit din Egipt; şi să nu vii cu mâinile goale înaintea Mea. (Exod 23:15)

Ai grijă să ai o inimă bună şi din multele binecuvântări care le primeşti, pune de o parte suficient ca să poţi arăta recunoştinţa ta faţă de părinţi şi faţă de Dumnezeu.

Angajează-te la lucru

Caută un serviciu, ca să poţi şi tu câştiga cât de puţin posibil, dar să contribui la efortul care îl depun părinţii şi să poţi acoperi o parte din cheltuieli. Nici nu-ţi poţi închipui ce bucurie va aduce aceasta părinţilor. Ei vor vedea că simţi cu ei şi că în viitor te vei îngriji de nevoile lor, când vor fi bătrâni. Nu zice că nu se poate să găseşti de lucru. Mergi chiar azi şi caută. Dacă eşti băiat, ai putea să te angajezi undeva ca şi hamal pentru anumite ore din zi şi de fiecare dată să câştigi ceva bani. Dacă eşti domnişoară, poţi merge să faci undeva curăţenie, poate chiar la voi la şcoală. Poţi merge să distribui pliante publicitare şi tot vei câştiga ceva bani. Dacă cauţi, fără îndoială că vei găsi unde să lucrezi şi să câştigi.

Trimite scrisori şi felicitări ca să zidești relații

Acum se apropie sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Isus Hristos – Crăciunul. Cumpără o carte poştală frumoasă şi trimite părinţilor tăi. Cu prilejul acesta cumpără suficiente cărţi poştale şi trimite felicitări şi la rude, dar mai ales la toţi profesorii tăi, la oamenii care au investit în creşterea ta, în dezvoltarea caracterului tău.

Niciodată nu vorbi cu aroganţă

Presupun că ai observat cum unii din colegii tăi vorbesc cu aroganţă la adresa părinţilor şi tot aşa vorbesc şi cu părinţii. Nu lua exemplu de la ei, mai degrabă mustră-i şi spune-le cât de urât se priveste lucrul acesta dintr-o parte.

În articolul de mâine vreau să abordez câteva confuzii mari care le au azi unii creştini cu privire la facerea de ucenici. Te invit să citeşti articolul mâine. Tot mâine va fi publicat în Ziarul Liber articolul în care am scris ce s-a întâmplat după moartea mamei mele.