Să ne păstrăm ţara curată

În ultima vreme, oriunde nu mergi găsești împrăștiate foarte mult gunoi și mizerie, în orice loc public cu excepția parcului central. Lucrul acesta începe să ne sufoce pe toți, dar, în același timp, situația lucrurilor nu se schimbă. Este lipsă de bun simț și de gîndire sănătoasă. Un om înțelept nu se poartă așa cu lucrurile proprii și cu atît mai mult nu se va purta așa cu lucrurile aproapelui său. Poate se întîmplă aceasta din pricina că sistemul comunist ne-a învățat că averile comune, care sunt  și ale statului nu sunt decît pentru un grup de slujitori ai poporului. Nu putem însă merge mai departe așa. Noi suntem un popor creștin și nu putem trăi ca și păgînii, nu putem permite o astfel de mizerie în țară și trebuie să intervenim ca să ne curățim țara. Schimbarea trebuie să înceapă de la gîndire și atitudine.

Este drept că sunt puține coșuri pentru gunoi pe străzi și tot așa sunt puține WC-uri publice. Dar, iată cum învață Dumnezeu pe poporul Său în cartea Sfîntă Biblia cu privire la păstrarea curățeniei în locurile publice:

Să ai un loc afară din tabără, și acolo să ieși afară. Între uneltele tale să ai o lopată, cu care să sapi și să-ți acoperi murdăriile ieșite din tine, cînd vei ieși afară. Căci Domnul Dumnezeul tău, merge în mijlocul taberei tale, ca să te ocrotească și să-ți dea în mînă pe văjmașii tăi dinaintea ta; tabăra ta va trebui deci să fie să sfîntă, pentru că Domnul să nu vadă la tine nimic necurat, și să nu Se abată de la tine. (Deuteronom 23:12-14)

Cînd cineva lasă murdării într-un loc public este ofensă și lipsă de respect față de restul oamenilor care vor mai trece pe acolo vre-o dată. Cred că ai experimentat aceasta cînd ai mers în parc, sau poate ați vrut să mergeți la un picnic cu prietenii și v-a luat mult timp să găsiți un loc potrivit din pricina că peste tot era numai murdării și gunoaie. Textul acesta din Biblie ne arată că a lăsa murdării în locurile publice supără nu doar pe oameni ci și pe Dumnezeu, care vrea să locuiască și în mijlocul nostru – națiune care ne pretindem a fi creștini. El ne-a dat o țară deosebit de frumoasă și noi ne purtăm ca niște copii răi, cu dispreț. Nu este bine așa și trebuie să schimbăm starea lucrurilor.

Împreună cu instructorii și discipolii Federației Naționale de Taekwon-Do (GTF) am luat hotărîrea să mergem în data de 22 septembrie să facem curțenie în parcul Valea Trandafirilor. Am comunicat despre aceasta Primarului General de Chișinău, D-ul Dorin Chirtoacă care s-a arătat bucuros de această inițiativă și ne va pune la dispoziție instrumentele necesare și transportul de care vom avea nevoie în acea zi. Vă invităm să vă alipiți nouă, să facem curat în parc și apoi, toți împreună să ne prețuim țara și să o păstrăm curată și frumoasă. Dumnezeu să ne ajute la aceasta.

Am fost bucuros să văd sîmbăta trecută la noutăți cum asociațiile veteranilor și oamenilor cu handicap fizic au luat inițativa și au mers să curățe lacul care se află la ieșirea din oras, în direcția spre aeroport, în partea dreaptă. Am ramas foarte mișcat cînd am văzut inițiativa acestor oameni și mă rog să o preia toți oamenii.