Despre obținerea actului de divorț bisericesc

Întrebare:

Am fost căsătorita religios, apoi am divorțat. Acum mă lovesc crunt de propriile-mi fapte, pentru că nu reușesc să-mi desfac cununia religioasă, deoarece 5 preoți iîi spun același lucru. Am nevoie doar de o hârtie de la Episcopie, prin care mi se dă oarecum îngăduința să mă recăsătoresc dacă doresc. Eu știam că există o rugăciune de dezlegare, dar se pare că nu dorește nici un preot să mi-o facă. Ce ar trebui să fac acum?

Problema nu este atât de simplă ca să poată fi soluționată doar printr-o simplă hârtie de la episcopie. Faptul că cinci preoți nu au acceptat să vă desfacă cununia religioasă este o dovadă că acești preoți au luat foarte în serios taina căsătoriei și așa trebuie să o luați și dumneavoastră.

Domnul Isus a îngăduit doar o singură pricină pentru divorț, aceasta fiind adulterul. În cadrul Bisericii Ortodoxe mai sunt încă câteva situații grave în care se acceptă divorțul. Preoţii ortodocși nu au voie pe baza dispoziţiunilor bisericeşti în vigoare – de a oficia cununia a – II – a religioasă văduvilor prin divorţ , decât după ce au obţinut de la chiriarh , desfacerea primei cununii religioase. Presupun că în cazul dumneavoastră nu adulterul soțului a fost motivul pentru care ați inițiat divorțul și nici o altă pricină care putea să îndreptățească această faptă. Dacă aveți frică de Dumnezeu și doriți să moșteniți viața veșnică, trăind pe acest pământ după învățătura Domnului Isus, procedați potrivit cu aceste cuvinte ale Evangheliei scrise prin Apostolul Pavel:

Celor căsătoriți, le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărat. (Dacă este despărțită, să rămână nemăritată, sau să se împace cu bărbatul ei.) Și nici bărbatul să nu-și lase nevasta. (1 Corinteni 7:10-11)

Presupun că preoții la care v-ați adresat cu problema dumneavoastră v-au sfătuit să vă restabiliți căsătoria în care ați fost până acum. Dumnezeu să vă ajute.