Reţelele de socializare în slujba Evangheliei, partea a III-a. Planificarea postărilor.

În articolele precedente (1 și 2) am prezentat perspectivele pe care le oferă rețelele de socializare creștinilor, dar și câteva sfaturi generale în utilizarea acestora. După cum am menționat anterior, este nevoie de un plan de lucru bine definit, care să asigure o prezență evanghelică continuă în spațiul on-line. Cunosc mulți creștini care și-au abandonat rețelele de socializare întrucât nu au avut o strategie și, respectiv, au fost prinși în plasa deșertăciunii. În acest articol doresc să-mi împărtășesc propria experiență în folosirea rețelei de socializare Facebook, dar ceea despre ce voi scrie mai jos este valabil și pentru celelalte rețele de socializare. Vreau cu acest prilej să-i mulțumesc pastorului și mentorului meu, Vasile Filat, de la care am învățat aceste lucruri.

Așadar, toate postările mele pe Facebook se bazează pe 4 criterii sau piloni:

  1. Provocare la studiu biblic
  2. Promovarea evenimentelor creștine
  3. Promovarea bisericii din care fac parte
  4. Promovarea lucrărilor în care sunt implicat

Provocare la studiu biblic

Pentru că Cuvântul lui Dumnezeu mi-a transformat viața, vreau să-i motivez și pe prietenii mei să înceapă să-l citească și să-l studieze. În acest sens public zilnic câte un verset din Biblie care mă inspiră pe mine. Spre exemplu,

De asemenea, distribui zilnic articole de pe portalul Moldova Creștină, în care este prezentată perspectiva biblică pe marginea subiectelor ce țin de doctrina creștină, familie, educație sau societate. Pe acest site sunt circa 3000 de răspunsuri din Biblie și toate sunt foarte relevante și îl ajută pe cititor să interpreteze obiectiv Cuvântul lui Dumnezeu. Articolele le aleg potrivit calendarului postărilor, care este amplasat în partea stângă a site-ului. De obicei, îmi rezervez o zi la sfîrșitul lunii, în care îmi programez toate postările pe facebook pentru următoarea lună. Spre exemplu, articolele pe care le distribui în luna mai sunt cele din luna aprilie.

Iată cum arată articolele distribuite pe facebook de pe Moldova Creștină:

Întrucât conduc un grup de studiu biblic, caut să-i motivez pe prietenii mei să se alăture la grupul meu și să studiem împreună cartea din Biblie pe care o predau. Spre exemplu, acum predau epistola lui Pavel către Romani și o dată pe săptămână public anunțuri motivaționale, cum ar fi acesta:

Chiar dacă nu conduceţi un grup de studiu, bănuiesc că frecventaţi un grup de studiu, aşa că puteţi să faceţi publicitate la acel grup.

Promovarea evenimentelor creştine

Fiecare dintre noi fie că organizează anumite evenimente, fie că se implică într-un mod sau altul în activităţi creştine. Facebook îţi ajută să creezi evenimente şi să le promovezi în rândul prietenilor tăi. Nu mă voi opri aici la procesul tehnic de creare a evenimentelor, vreau doar să vă ajut să faceţi uz de acest instrument. Atunci când îmi planific postările, trec pe o foaie de hârtie evenimentele care vor avea loc în viitorul apropiat şi câteva evenimente mai îndepărtate. De obicei, mă limitez la 3-4 evenimente. Spre exemplu, mi-am propus să promovez în această lună următoarele evenimente:

1.Conferinţa Mărturii Ştiinţifice din 9 mai

2.Inaugurarea monumentului “Dragostea Adevărată Aşteaptă” din 18 mai

3.Tabăra de computere a Şcolii ScripTehInfo din 9 iunie

4.Şcoala Internaţională Media din 25 iunie

Din aceste 4 evenimente, doar în două sunt implicat direct sau indirect. În celelalte două nu sunt implicat în nici un fel, sunt organizate de prietenii mei creştini, dar doresc să le promovez, întrucât toate lucrează la înaintarea Evangheliei. Iată câteva exemple de evenimente distribuite pe pagina mea. Fiecare din evenimentele de mai sus sunt promovate de cel puţin o dată pe săptămână, dar de fiecare dată cu descriere diferită.

Promovarea bisericii din care fac parte

Biserica este locul unde eu primesc zidire continuă din Cuvântul lui Dumnezeu, de aceea vreau să o fac cunoscută prietenilor mei. În acest sens mi-am propus să o promovez în felul următor:

1. Live text de la serviciul divin de duminică

În fiecare duminică transmit în direct, pe pagina mea de facebook, în format text, mesajul biblic care este predicat de la amvon,  prin intermediul smartphone-ului meu. Fac mai întâi o poză cu predicatorul, pe care o postez ulterior cu o descriere scurtă: denumirea bisericii mele, tema predicii şi numele predicatorului şi apoi, sub poză la comentarii plasez tezele principale ale predicii. Iată cum arată aproximativ o predică transmisă LIVE:

Beneficiile acestei metode sunt că eu ascult cu atenţie predica şi o fac cunoscută prietenilor mei, care, de regulă, nu fac altceva duminică decât să navigheze pe reţele de socializare.

2. Predicile de pe site

Deoarece toate predicile Bisericii “Buna Vestire” sunt înregistrate şi stocate pe site-ul http://www.bunavestirea.md, am decis să distribui câte o predică de 2 ori în săptămână, cu o mică descriere. Acest lucru îl puteţi face şi dvs. Chiar dacă nu aveţi un site al Bisericii, puteţi încărca predicile de duminică pe un cont de YouTube sau Vimeo şi să le distribuiţi de pe aceste platforme.

3. Promovarea slujirilor bisericii

Biserica “Buna Vestire” este o biserică foarte activă şi respectiv este implicată cu multă slujire: grupuri de studiu biblic, şcoala duminicală, lucrarea cu computerele, tabere de vară, ziarul Liber etc. Pentru că doresc să împărtăşesc experienţa bisericii noastre altor biserici, mi-am propus să promovez săptămânal câte o lucrare a Bisericii “Buna Vestire”. Iată un exemplu de promovare a lucrării cu tineretul, inclusiv a paginii lor de facebook:

Iar aici un exemplu de promovare a grupurilor de studiu biblic ale bisericii:

4. Prezentarea slujitorilor bisericii

Lucrarea frumoasă pe care o face biserica noastră se datorează în primul rând lui Dumnezeu, dar nu în ultimul rând oamenilor care s-au pus la dispoziţia Lui. Anume despre aceşti oameni ai bisericii “Buna Vestire” care s-au dedicat slujirii, am decis să povestesc pe pagina mea personală. Iată un exemplu, în care îl prezint pe Radu Blendarencu, misionar în satul Lăpuşna:

5. Invitaţie la serviciul divin de duminică

Bineînţeles că folosesc facebook-ul pentru a-i invita pe oameni la biserică. De aceea, după ce se anunţă tema predicii de duminică, public o invitaţie: fie că e un baner cu titlul predicii, fie că e vorba de evenimentul creat de biserică.

Promovarea lucrărilor în care sunt implicat

Sunt implicat în diverse lucrări: fie că conduc o lucrare, fie că fac parte dintr-o lucrare condusă de altcineva. De ce este important să promovăm lucrarea în care suntem implicaţi? În primul rând, pentru a face un schimb de experienţă cu alţi creştini şi în al doilea rând să recrutez noi slujitori în această lucrare. Mulţi creştini nu se implică în nici o lucrare din simpu motiv că nu au fost niciodată invitaţi să se implice. De multe ori m-am confruntat cu acest lucru şi să vedeţi cât de mulţumiţi sunt atunci când le încredinţezi să facă o lucrare sau alta.

Una din lucrările în care sunt implicat este proiectul “Dragostea Adevărată Aşteaptă” (DAA), care presupune predarea unei lecţii despre sexualitate din perspectiva Bibliei în şcolile publice din ţară. Şi pentru că acest proiect are o pagină pe facebook, administrată de o altă persoană şi pe care sunt promovate toate aspectele acestei lucrări, am decis să preiau feed-ul de pe pagina respectivă şi în aşa fel orice postare de pe pagina DAA apare automat la mine pe pagină. Folosesc în acest sens aplicaţia Facebook care se numeşte RSS Graffiti. E simplă în utilizare şi e foarte bună în ce priveşte programarea postărilor pe facebook. Un alt program online pe care îl folosesc pentru planificarea postărilor este Hootsuite (www.hootsuite.com).

După cum vedeţi planificarea postărilor după un plan bine definit este foarte importantă. În primul rând vă asiguraţi că nu vă scapă nimic din ceea ce aţi dori să comunicaţi prietenilor voştri ce ţine de viaţa dvs creştină. În al doilea rând, după cum am menţionat anterior, acest lucru vă permite să vă educaţi publicul în ce priveşte cunoaşterea Cuvântului lui Dumnezeu. Şi cel mai important este că puteţi afirma cu certitudine că împliniţi voia lui Dumnezeu în ce priveşte activitatea pe spaţiul online. Mai mult decât atât, un plan bun vă ajută să vă optimizaţi şi să eficientizaţi timpul petrecut pe reţele de socializare. Eu vă sugerez să vă planificaţi o jumătate de zi la sfârşitul fiecărei luni, timp în care să vă programaţi toate postările pentru o lună înainte. Şi, bineînţeles, că o să-mi facă bucurie dacă o să-mi comunicaţi cum v-a ajutat materialul de mai sus.

Săptămâna viitoare voi publica ultimul articol din seria “Reţelele de socializare în slujba Evangheliei”, în care voi prezenta cum să eficientiezaţi lucrul în echipă prin folosirea grupelor închise oferite de Facebook. De asemenea, voi prezenta şi câteva aspecte legate de importanţa folosirii paginilor de către biserici şi organizaţii creştine.