Respectă pe cei mai în vârstă

Tot mai des ajung să fiu martoră a diferitor forme de lipsă de respect, mai ales al tinerilor față de cei mai în vârstă. Pe stradă, în transporturile sau în instituțiile publice, acasă – aceste scene încep să fie la ordinea zilei. Mai mult, cei ce le fac sunt mândri de ei ”că i-au pus la punct”, încurajând direct sau nu acest comportament.

Pentru mine ca tânără mi se pare așa de josnic când tinerii, în transportul public spre exemplu, văzând persoane în vârstă că stau în picioare, iar ei – foarte comozi pe scaune, se prefac că dorm, că privesc pe geam sau telefon și „nu au observat” pe cei din jur. Și culmea că atunci când cineva îi roagă sau le face observație despre comportament, foarte deranjați și surprinși că cineva a îndrăznit să îi deranjeze, mai spun câte o replică de genul: „eu tot am cumpărat bilet ca și matale”, „dar mie cine o să-mi dea locul când voi fi în vârstă?” sau „dacă mata nu dădeai locul când erai tânără, acum nu erau să te doară picioarele!”

Ce să însemne toate acestea? Unde vom ajunge cu astfel de atitudini? Unde este respectul, înțelegerea, compasiunea, nemaivorbind de dragoste, față de cei din jur? „Era cam arțăgoasă bătrâna” , „nu cred că se simțea așa rău”, „nu are prea mult de mers” – astea sunt doar pretexte și scuze lamentabile de a nu ieși din zona ta de confort și de a face un gest frumos, omenesc.

Pe lângă regulile morale nescrise, pe lângă cei ” 7 ani de acasă”, amintește-ți că chiar Biblia ne învață să ne iubim aproapele:

„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi cu toată puterea ta.’ și ‘să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.’ Nu este altă poruncă mai mare decât acestea.” (Marcu 12:30-31).

Ba chiar, tot Scriptura ne spune încă mai specific să îi respectăm pe cei mai în vârstă :

“Să te scoli înaintea perilor albi, și să cinstești pe bătrân. Să te temi de Dumnezeul tău.” (Levitic 19:32).

Deci, data viitoare când vei mai avea de a face cu persoane în vârstă, gândește-te că într-o situație similară ar putea fi părinții tăi, peste câțiva ani poate vei fi și tu. Și nu uita, nu poți spune că Îl respecți pe Dumnezeu, dacă nu îi respecți și pe cei din jurul tău!