Să protesteze creștinii împotriva guvernării corupte?

Întrebare: 

Pace, frate Vasile! Ce atitudine trebuie să luăm și cum să procedăm noi ca și creștini în situația actuală din țară, atunci când cei care sunt la guvernare, așa-zișii democrați ajunși la putere după 7 aprilie, fură miliarde din bănci și le spală în băncile din Rusia și din off-shore-uri, au partajat politic și au capturat instituțiile statutului, fac justiție selectivă, arestează și condamnă oameni nevinovați, pe când rechinii corupției din structurile superioare ale puterii sunt bine mersi și activează în continuare și nimeni nu-i atinge, ca și cum ar face parte din casta intangibililor. Au îngropat dosarul 7 aprilie, promit integrare europeană, dar, de fapt, fac invers integrare euroasiatică în Rusia lui Putin prin darea în concesiune  a aeroportului internațional Chișinău și prin vânzarea cotei statului în BEM băncii Vneshekonombank, încearcă să-și promulge legile care să le servească intereselor lor mercantile și meschine, nu fac reforme și nu combat corupția, ci o amplifică și mai sunt încă multe alte probleme pe care, sunt sigur, le cunoașteți sau ați auzit de ele. Într-un cuvânt, nu fac nimic în interesul cetățeanului simplu, ci numai în interesele lor și a acoliților sau a celor care îi susțin și îi votează. Ce să facem? Să ne rugăm și să postim doar? Să tăcem ca și cum nu se întâmplă nimic? În final întrebarea principală e următoarea: ar trebui ca și creștini să participăm la protestul care va fi împotriva conducerii oliharhico-mafiote a țării? V-aș fi recunoscător dacă ati reuși să veniți cu un răspuns și niște sfaturi până atunci. Dumnezeu să vă binecuvânteze în toate și El să aibă milă de țara noastră și de toți oamenii care locuiesc în ea. 

 

Situația din țară este cu adevărat complicată și corupția ne mănâncă țara și viitorul. În același timp, cred că situația este deosebit de tensionată și la nivel internațional și orice protest din țară poate fi folosit de cei care ar dori să ne facă răul. 

 

 

 

În Epistola 1 a lui Pavel către Timitei este scris astfel: 

 

Vă îndemn, dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea. Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului. (1 Timotei 2:1-4) 

 

Protestele acestea deja sunt o tulburare a păcii și nu știm la ce va duce mai departe. Noi, ca și creștini, suntem îndemnați în mod prioritar, căci zice mai inainte de toate, să facem rugăciuni, cereri, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii, adică și pentru cei care vor ieși și ies la proteste, dar și pentru împărați, adică conducători și cei care sunt înălțați în dregătorii. Să ne rugăm specific ca să putem duce o viață pașnică și liniștită cu toată evlavia și cu toată cinstea, adică fără să fim persecutați pentru credința noastră în Isus Hristos și având toată libertatea de a propovădui Evangheglia, căci numai așa pot toți oamenii să fie mântuiți și să vină la cunoștința adevărului. 

 

Eu cred că dacă noi, creștinii, vom veghea în rugăciune și vom posti pentru situația din țară, nu ar mai fi nevoie să ne mai implicăm și în alte acțiuni de protest. 

 

Înainte de înălțarea Sa la cer, când le-a vorbit ucenicilor să aștepte pogorârea Duhului Sfânt în Ierusalim, ei L-au întrebat dacă aceasta va fi vremea când El va așeza din nou împărăția lui Israel. Prin întrebarea aceasta au scos la iveală gândurile pe care le aveau în inimă și prioritățile lor. Ei doreau să iasă de sub ocupația romană și să fie restabilită din nou puterea politică și militară a Israelului, așa cum a fost pe vremea lui David și Solomon. Evenimentele politice și economice din țară nu ne pot lăsa indiferenți, dar pericolul este că uneori ele ne fură toată atenția noastră ca și creștini și uităm de prioritatea noastră. Domnul Isus le-a răspuns atunci ucenicilor că nu este treaba lor restabilirea din nou a împărăției lui Israel. Preocuparea lor trebuia să fie mărturisirea Evangheliei în Ierusalim, în Iudea, în Samaria și până la marginile pământului. Acest adevăr se aplică pe deplin și la situația noastră, căci ne putem trezi că devenim mai mult preocupați de problemele politice din țară decât de înaintarea Evangheliei. 

 

Coruția ne mănâncă țara și poporul, este adevărat. Dar pe de altă parte, și oamenii așteaptă să aibă o conducere care ar face totul, absolut totul pentru ei. Nu este de mirare că atunci când Domnul Isus Hristos a hrănit cu două pâini și cu cinci pești peste 5000 de oameni, în loc să-L recunoască ca și Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitorul lumii, ei au vrut să-L facă împărat. Toți vor să aibă un împărat care să le dea mâncare, haine și toate celelalte fără să lucreze. Fiind într-o țară dezvoltată, când le vorbeam oamenilor despre Hristos, am întîlnit pe stradă pe cineva care era extrem de nemulțumit de guvernarea lor, dar el era drogat și umbla brambura, fără să-i pese de familie, de copii etc. Ce mai putea face guvernul pentru un astfel de om și n-a făcut? 

 

Nu este un păcat să mergeți la protest, căci este un drept constituțional pe care îl aveți și o puteți face. Dar, am scris cum am scris mai sus, ca să aveți grijă să nu lăsați Evanghelia la o parte sau să vă lăsați influențat și infectat de atitudinea de nemulțumire pe care o au o parte mare din oameni. În același timp, când vedem nedreptate și trebuie să o confruntăm, să o facem, dar în așa fel ca să le arătăm oamenilor calea mântuirii care este în Hristos Isus, Domnul nostru. Este ușor în contextul protestelor să aluneci în păcatele despre care a scris Moise și anume: 

 

Să nu răspândeşti zvonuri neadevărate. Să nu te uneşti cu cel rău, ca să faci o mărturisire mincinoasă pentru el. Să nu te iei după mulţime ca să faci rău; şi la judecată să nu mărturiseşti trecând de partea celor mulţi, ca să abaţi dreptatea. (Exod 23:1-2) 

 

Și încă ceva. Acum se apropie alegerile locale, să avem bine grijă pentru cine ne dăm votul. Să ne ferească Dumnezeu să-i votăm pe cei obraznici și răi care se poartă cu dispreț față de orice autoritate și au ajuns pînă acolo că își permit să-l tragă pe primar de urechi. Ce fel de probleme ne vor rezolva acești oameni dacă ei nu cunosc nici respectul pentru oameni și nici frica de Dumnezeu? 

 

Să ne rugăm și să le spunem oamenilor Evanghelia, căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu. Și cei corupți de la conducere, și cea mai mare parte a celor care vor ieși la proteste sunt robi ai păcatului și pedeapsa lor este moartea, Dar dacă cred din toată inima în Hristos Isus vor fi mântuiți, căci darul fără plată a lui Dumnezeu este viața veșnică. Să le spunem această veste tuturor.