Pot fi sfintele icoane – idoli?

 sfintele icoane

Am primit această întrebare de la o cititoare a portalului http://www.moldovacrestin.net

Care e deosebirea dintr-un idol si o icoană sau o cruce? După mine e acelaşi lucru atât timp ce se roagă la amândouă. Mai ales că există tendinţa de a împodobi icoanele cu lănţişoare de aur, sau însăşi icoana e făcută din metale scumpe…

Catehismul Ortodox

Autorii catehismului ortodox explică semnificaţia icoanei şi indică şi la deosebirea dintre o icoană şi un idol.

Cinstim sfintele icoane pentru ca ele ne inalta gandul la taina Intruparii Domnului. Luand chip de om, Domnul ne-a aratat ca il putem infatisa si cinsti in zugravitura. Cinstim sfintele icoane apoi pentru ca ele ne ajuta sa ne inaltam gandul la sfinfii care s-au nevoit si au patimit pentru dreapta credinta, dandu-ne noua pilda intru totul vrednica de urmat. Asemenea unei fotografii, icoana ne duce cu gandul la sfantul pe care il reprezinta. Mai cinstim sfintele icoane pentru ca prin rugaciuni inaintea lor, adresate sfintilor pe care ii infatiseaza, credinciosii evlaviosi se fac partasi de imbelsugate daruri duhovnicesti. Cinstirea icoanelor nu este inchinare la idoli, pentru ca cinstirea nu o dam lemnului si culorilor, ci sfintilor infatisati pe lemn, ca unii bineplacuti lui Dumnezeu, ca unii care s-au invrednicit sa stea in cea mai stransa legatura cu Dumnezeu si deci sa poata mijloci pentru noi. Inainte de a fi asezate in biserici si in casele credinciosilor, icoanele se sfinfesc de catre preoti, dupa rinduiala stabilita de Biserica.

Dumnezeu nu a lăsat în Biblie o porunci sau îndemnuri prin care le-ar cere oamenilor să se închine la icoane.

Dumnezeu s-a expus categoric împotriva idolilor în Biblie

Primele din cele 10 porunci ale lui Dumnezeu transmise oamenilor prin robul său Moise la Muntele Sinai spun:

Să nu ai alţi dumnezeu afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos de cât pământul. Să nu te închini lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miile neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. (Exodul 20:3-6)

Tot despre sfintele icoane vă invităm să vizionați și în emisiunea „Adevărul despre Adevăr”. Să ne închinăm lui Dumnezeu în duh şi adevăr.