Postul Crăciunului – să facem loc pentru ceea ce contează cu adevărat!

La sfârșitul lunii noiembrie creștinii ortodocși din țara noastră au Postul dedicat sărbătorii Nașterii Domnului Isus. Cu acest prilej, în articolul de față voi vorbi despre ce este și care sunt scopurile postului pentru această sărbătoare și de asemenea, voi prezenta 5 obiceiuri spirituale bune pentru Postul Crăciunului.

Înainte de a începe, însă – privește afară sau gândește-te la lucrurile frumoase din viața ta care te fac să zâmbești. Apoi gândește-te la următorul lucru: ce ai văzut sau la ce te-ai gândit tu a fost mereu acolo, aștepta doar ca tu să îți iei o clipă și să le observi.

De altfel, acesta este și scopul Postului Crăciunului: să facă loc în mijlocul responsabilităților vieții și a tuturor sarcinilor și grijilor cotidiene pentru a medita și a aprecia la ceea ce de fapt a fost mereu acolo – prezența și dragostea lui Dumnezeu.

Ce este Postul Crăciunului?

Este o perioadă de zile în care oamenii se înfrânează de la anumite lucruri (de ex. Consumarea alimentelor de origine animală) și pun accent pe viața spirituală, pe facerea faptelor bune, etc. Această perioadă se încheie în Duminica Învierii. Acest post este bazat pe practica Domnului Isus când a postit 40 de zile (vezi Luca 4:1-13 sau Matei 4:1-11) și este considerat o unealtă care te poate ajuta să fii mai conștient de vocea lui Dumnezeu și de dragostea sa sacrificatoare.

De fapt, scopul acestui post nu este de a-ți îmbunătăți viața sau să ți se ierte păcatele dacă îl ții, ci să îți centreze atenția pe ceea ce contează cu adevărat: Cel ce te-a creat și a murit pentru tine. Iar modurile prin care poți face acest lucru este prin practicarea obiceiurilor spirituale.

Așa că, în timp ce te pregătești pe toate planurile pentru duminica Nașterii, hai să vedem din Scriptură câteva obiceiuri spirituale bune pe care le poți practica în această perioadă, și care să devină de asemenea, obiceiuri zilnice pentru tot restul vieții.

Rugăciunea

Rugăciunea înseamnă să vorbești cu Dumnezeu și apoi să asculți răspunsul Lui. Isus a spus de multe ori „când vă rugați” – ceea ce înseamnă că Isus așteaptă să ne rugăm și noi. Ce te împiedică pe tine să vorbești cu Dumnezeu în mod regulat? Dacă nu pui preț și nu practici rugăciunea, îți va fi imposibil să îți menții focalizată atenția pe Dumnezeu și nu vei avea biruință în domeniul spiritual.

Dacă nu știi pentru ce sau cum să te rogi, poți începe să te rogi „Tatăl nostru”, sau alte rugăciuni din Biblie, dar într-un mod personalizat. Nu uita că nu există o formulă fixă pentru a te ruga, ci amintește-ți că este o comunicare, o discuție, nu o poezie memorată.

Generozitatea

Generozitatea este sinonim cu dărnicia, cu mărinimia. Moartea domnului Isus pe cruce reprezintă unul din cele mai mari exemple ale generozității lui Dumnezeu față de omenire. Chiar dacă Dumnezeu știa că oamenii nu Îl va putea răsplăti vreodată, totuși nu a ezitat să renunțe la comoara Lui cea mai de preț – singurul Fiu – pentru noi. Dumnezeu ne-a învățat în mod pratic ce înseamnă să fii generos.

A fi generos nu înseamnă doar a dărui bani cuiva. Poate poți dărui din timpul tău, sau din cunoștințele tale. La fel, în contextul numărului de refugiați foarte mare, poate poți sluji la punctele vamale distribuind mâncare și încurajând, poate poți dona haine sau produse alimentare la centrele refugiaților sau poate chiar poți găzdui pe cineva în casa ta.

Nu uita că generozitatea se revarsă dintr-o inimă mulțumitoare și încrezătoare, iar atunci când te încrezi în Dumnezeu cu ceea ce ai, El va începe să îți încredințeze și mai mult.

Studierea Scripturii

Sfânta Scriptură sau Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu lăsat pentru noi. Și cum altfel putem afla ce are Dumnezeu de spus, dacă nu studiindu-I Cuvântul Său?
La 2 Timotei 3:16-17 spune:

„Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

Deci doar studiind profund Scripturile poți fi învățat, îndreptat, poți primi înțelepciune în neprihănire și prin urmare să fii desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. Este foarte bine să asculți Cuvântul Domnului la biserică, online, dar de asemenea este foarte important S-o studiezi personal.

Dacă nu știi cum să studiezi Biblia sau ai nevoie de studii biblice, îți recomand să faci rost de manuale de studiu biblic inductiv (le poți comanda la nr. de telefon +373 69966779 sau la adresa de email info@precept.md). La fel, pentru meditații biblice zilnice îți recomand să folosești aplicația mobilă „Your Version” – are o mare varietate de teme, este accesibil și ușor de utilizat.
Strângerea la casa Domnului

Una din caracteristicile primilor creștini era că erau nelipsiți de la Templu (Fapte 2:46). Templul pentru ei era ce este pentru noi Biserica astăzi. Dacă citiți cu atenție, veți observa că toți cei ce se declarau creștini mergeau la Templu, nu doar unii. Și făceau acest lucru în fiecare zi, nu din când în când, doar când aveau ei chef.

Știu că toți suntem foarte ocupați, avem tot felul de activități și responsabilități, poate ne este mai dificil să ne facem timp să mergem la Biserică, dar nu este imposibil. Fă-ți timp să mergi la Casa Domnului și fă-o cu toată inima, sufletul tău îți va fi recunoscător!

Postul de la vorbe nefolositoare

Bârfele, minciunile, vorbirea de rău, defăimarea cuiva, certurile de cuvinte, cârteala, vorbele trufașe – de toate acestea să ținem post, acum și după terminarea postului Paștelui.

La Iacov 3:2 este scris:

„Toţi greşim în multe feluri. Dacă nu greşeşte cineva în vorbire, este un om desăvârşit şi poate să-şi ţină în frâu tot trupul.

De asemenea, la Matei 15:10-11 spune:


„Isus a chemat mulţimea la Sine, şi a zis: ,,Ascultaţi, şi înţelegeţi: Nu ce intră în gură spurcă pe om; ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om.”

Domnul să ne ajute pe fiecare din noi să ne ținem în frâu limba de la cuvinte nepotrivite, care nu ar trebui să se găsească în inimile și gurile celor ce își spun creștini. În schimb, să ne folosim vorbirea noastră pentru a binecuvânta, pentru a spune la alții despre marea dragoste a lui Dumnezeu față de noi, pentru a mulțumi, a spune o vorbă de încurajare și zidire.

Dumnezeu să ne ajute pe toți ca începând cu acest post, să practicăm mai mult rugăciunea, dărnicia și ajutorarea altora, studierea Scripturii, frecventarea Bisericii și folosirea cuvintelor în scopuri bune, ziditoare.