De ce în bisericile baptiste se vorbește numai despre botez și nu despre pocăință?

Este adevărat că în bisericile creștine nu se mai vorbește despre pocăință ci se pune mai mare accent pe botez? Un vizitator a pus următoarea întrebare:

De ce în multe biserici din România nu se mai vorbește despre pocăință, ci numai despre botez? Niciodată nu am fost întrebată când m-am pocăit, ci când m-am botezat? 

Am rămas uimit să aud aceasta, căci tocmai în bisericile baptiste se vorbește foarte mult despre pocăință și se cheamă la pocăință aproape la toate serviciile divine la încheiere și oamenii sunt îndemnați să se împace cu Dumnezeu, să intre în Noul Legământ și doar după aceasta se pot boteza. Poate este vorba de un caz particular în biserica pe care o frecventați, dar în cele mai multe biserici se predică despre pocăință și despre nașterea din nou.

pocăință

Dacă nu se va predica despre pocăință, nici la botez nu au cum să ajungă oamenii. Trebuie să fie predicată nașterea din nou și pocăința ca ei să ia această decizie și apoi, să se înscrie la cursurile de catiheză și să ajungă a fi botezați.

Eu observ un alt lucru: sunt mulți care zic că se pocăiesc, dar nu se grăbesc să se boteze și această amânare a lor sau refuzul de a se boteza tocmai arată că pocăința lor nu este și nu a fost autentică. Căci dacă cineva cu adevărat se pocăiește, va căuta cu tot dinadinsul să se boteze și să o facă cât mai curând.

Când m-am întors la Dumnezeu în toamna anului 1991, era sfârșitul lunii noiembrie. Am mers la biserica baptistă din Chișinău și când am văzut prima dată pe pastor, i-am cerut să mergem să mă boteze în lac. El a rămas uimit și a întrebat de ce în lac, căci era deja foarte frig. Eu i-am spus că așa am citit în cartea Faptele Apostolilor și vreau să mă botez și eu așa cum a făcut-o famenul etiopean și alții care au crezut în Domnul Isus Hristos. Atunci pastorul mi-a explicat că trebuie mai întâi să fac un curs de catiheză după care voi fi botezat. Astfel, în data de 15 martie 1992 am fost botezat și împreună cu mine s-au botezat o mulțime de oameni care au crezut în Domnul Isus și s-au pocăit.

Dacă ați obsevat că se predică puțin despre pocăință în biserică, vă sfătuiesc să vă apropiați de pastor și, cu tot respectul, să-i sugerați să predice mai des despre aceasta. Dumnezeu să vă binecuvânteze!