Poate un om căzut de la credință să înțeleagă doctrina sănătoasă?

Întrebare:

Poate un om cazut de la credinta sa inteleaga doctrina sănătoasă? Cum se poate vedea lucrarea lui Dumnezeu in cel cazut de la credinta? Poate fi oare asa situatie – un om mantuit, a cazut de la credinta pe mult timp, intelege doctrina crestina cand o citeste, si revine la credinta mai tarziu dupa mult timp… cam asa? Scriti un articol daca este posibil pe tema data…

Da, un om căzut de la credință poate să înțeleagă învățătura sănătoasă și astfel să revină la adevăr ca să fie mântuit.

Dumnezeu poate da pocăință omului căzut de la credință

În Epistola II către Timotei, Apostolul Pavel a scris:

Ferește-te de întrebările nebune și nefolositoare, căci știi că dau naștere la certuri. Și robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blând cu toți, în stare să învețe pe toți, plin de îngăduință răbdătoare, ca să îndrepte cu blândețe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăința, ca să ajungă la cunoștința adevărului, și venindu-și în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinși ca să-i facă voia. (2 Timotei 2:23-26)

Scriptura spune clar că există nădejde că Dumnezeu le poate da pocăință celor rătăciți ca astfel ei să-și vină în fire și să ajungă la cunoștința adevărului.  Este însă și o parte importantă a noastră – să-i abordăm corect pe acești oameni –  cu blândețe și cu îngăduință răbdătoare.

Cine întoarce pe un rătăcit mântuiește  un suflet de la moarte

La încheierea Epistolei lui Iacov este scris:

Fraților, dacă s-a rătăcit vreunul dintre voi de la adevăr, și-l întoarce un altul, să știți că cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui un suflet de la moarte, și va acoperi o sumedenie de păcate. (Iacov 5:19-20)

Pasajul acesta ne arată iar că există posibilitatea întoarcerii celor rătăciți și că atunci când se întorc vor fi mântuiți.

Nu oricine poate întoarce pe un om de la rătăcirea lui

În Epistola Apostolului Pavel către Galateni este scris:

Fraților, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greșeală, voi, care sunteți duhovnicești, să-l ridicați cu duhul blândeții. Și ia seama la tine însuți, ca să nu fii ispitit și tu. (Galateni 6:1)

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că doar cei duhovnicești pot să ridice pe cel căzut, altfel, dacă se apucă de această sarcină un om insuficient de matur spiritual, ar putea singur deveni victima acelei greșeli sau erezii. Adevărul acesta mai este scris și în Epistola lui Iuda, când zice:

Mustrați pe cei ce se despart de voi; căutați să mântuiți pe unii, smulgându-i din foc; de alții iarăși fie-vă milă cu frică, urând până și cămașa mânjită de carne. (Iuda 22-23)

Unii rătăciți au fost dați pe mâna Satanei ca să se învețe să nu hulească

Rătăcirea de la adevăr în face pe oameni să hulească pe Dumnezeu pentru că ei vorbesc lucruri neadevărate și grave la adresa lui Dumnezeu și a învățăturii sănătoase. Atunci când cei rătăciți nu iau seama nici la mustrare, nici la învățătură și disprețuiesc orice efort al celor care vor să-i întoarcă înapoi la adevăr, nu rămâne decât să fie dați pe mâna Satanei. Așa a făcut și Apostolul Pavel care a scris:

Porunca pe care ți-o dau, fiule Timotei, după proorociile făcute mai înainte despre tine, este ca, prin ele să te lupți lupta cea bună, și să păstrezi credința și un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, și au căzut din credință. Din numărul lor sunt Imeneu și Alexandru, pe care i-am dat pe mâna Satanei, ca să se învețe să nu hulească. (1 Timotei 1:18-20)

Ca să aflați mai multe despre ce înseamnă în mod practic să fie dat cineva pe mâna Satanei și care sunt implicațiile acestui fapt, vă invit să citiți articolul “Ce înseamnă să abordezi pe cineva ca pe un vameș și un păcătos?

Dumnezeu să ne ajute să fim și să rămânem credincioși adevărului învățăturii Lui sănătoase așa cum o găsim pe paginile Sfintelor Scripturi și să ne dea înțelepciune ca să întoarcem pe cei rătăciți de la credință ca să fie mântuiți.