Este păcat când fostul prieten îți devine naș de cununie?

Întrebarea aceasta este adresată de o fată:

Poate fostul prieten să-ți devină naș de cununie după ani? Este păcat? 

Chiar dacă lucrul acesta nu are suport biblic, creștinii de confesiune ortodoxă obișunesc să-și ia nași de cununie. Aceștia din urmă îndeplinesc rolul de martori ai încheierii tainei căsătoriei, iar apoi le revine rolul de mentori în materie de familie pentru cei ce se căsătoresc. Întrebarea este: chiar poate să-ți fie mentor în căsătorie fostul tău prieten? Nu crezi că ai nevoie de cineva mai în vârstă și care a trăit mai mulți ani în căsătorie, cu mai multă experiență și înțelepciune de viață?

Faptul că ți-a fost prieten înainte înseamnă că ați experimentat sentimentul de dragoste unul pentru altul sau cel puțin tu ai avut acest sentiment. Devenind naș de cununie este mare, foarte mare pericolul ca satana să vă ispitească unul față de altul. Dumnezeu ne învață în Biblie:

Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie; fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste, nu în aprinderea poftei, ca Neamurile care nu cunosc pe Dumnezeu. (1 Tesaloniceni 4:3-5)

Și apoi, dacă soția fostuluu tău prieten știe despre relația voastră dinainte și va mai afla și soțul tău, fii sigură că aceasta va trezi gelozie în inimile lor și gelozia va provoca certuri în familiile voastre, chiar și atunci când nu vor exista motive întemeiate. Sunt sigur că nu vrei așa ceva. De aceea, sfatul pe care ți-l dau este cu nici un chip să nu-i soliciți fostului tău prieten și soției lui să vă devină nași de cununie și să te dezici total de acest gând. Așa să te ajute Dumnezeu.