Patriotismul şi gîndirea de vierme

La un articol despre patriotism pe care l-am publicat pe portalul http://www.moldovacrestina.md cineva a plasat un comentariu cu următorul banc

Doi viermi – un tata şi un fiu se porăiau intr-o movila de gunoi.
– Tata, se adresează fiul tatălui sau, în mar e bine?
– E bine, fiule.
– Dar în portocala?
– E foarte bine, un paradis adevărat!
– Atunci de ce răscolim movila asta de gunoi?
– Ştii, fiule, este aşa o noţiune ca Patria.

Am mai întâlnit odată acest banc pe un alt site şi m-a supărat foarte tare. De data aceasta, pentru că administrez site-ul http://www.moldovacrestina.md, am dorit să-l şterg definitiv, dar apoi am găsit că este bine să abordez mai pe larg conţinutul bancului.

Cei care l-am alcătuit, presupun că au vrut să arate prin el că nu au gândire de vierme, dar au demonstrat tocmai opusul. De ce zic aşa?

Viermele este un parazit

Ori în ţară la sine, ori în altă ţară, el totdeauna doar strică. Cu el începe stricăciunea şi cu el continue. Viermele nici odată nu contribuie la ridicarea calităţii unul lucru, nu face ceva bun, ci doar descompune şi strică. Până la urmă, gunoiul este o operă a viermilor. Şi apoi, ei după ce transformă în gunoi locul unde se află, ţintesc la alte lucruri sau locuri de calitate, ca să profite de ele stricându-le. Viermii tocmai totdeauna vor ţinti la mere şi la portocale. Nu ai păţit nici odată să rămână cartofi sau ceva prin beci pentru o perioadă mai lungă să facă viermi? Dacă nu se face curat repede şi nu sunt scoşi afară, viermii imediat ajung să afecteze toate celelalte legume şi fructe din beci, fie acestea mere, portocale sau alte produse de calitate. Uneori afectează până şi ceapa, ei reuşesc să ajungă şi la ea să o strice. Deci, viermele este un parazit care strică şi ce este la el acasă şi pe oriunde ajunge.

Cei care au gândire de vierme urmăresc doar binele propriu şi strică orice loc unde se află sau pleacă

Oamenii cu o astfel de gândire, nici odată nu se gândesc să facă ceva frumos şi bun pentru ţara lor, pentru oamenii din localitatea în care trăiesc, pentru cei apropiaţi, pentru cei de la serviciu sau din şcoala unde au învăţat. Dacă ajung să fie vindecaţi la spital şi privind prin geam afară, văd mizeria din curte, lor nu le vine gândul să se întoarcă după ce se vor vindeca ca să facă sau să ajute la curăţenie, ci batjocoresc cât sunt la spital şi apoi ajunşi acasă şi mai mult. Dacă le reuşeşte să plece din ţară pentru a găsi un loc mai bun material, tot nu sunt mulţumiţi. Îmi amintesc cum odată, eram cu soţia în Statele Unite ale Americii, şi s-a întâmplat să mergem în maşina unui astfel de om. Să vezi cum a început să vorbească de rău pe americani, că sunt aşa şi pe dincolo, etc. Soţia nu a mai rezistat, şi bine a făcut că i-a zis: „Domnule, dar de ce stai şi te chinui aici. Mergi înapoi în ţara ta şi trăieşte cum îţi place.” Nu i-a stat bine şi a tăcut…

Statul american oferă tot felul de ajutor social oamenilor care emigrează acolo. Astfel, emigranţii primesc lunar anumite compensaţii pentru mâncare, gazdă şi alte nevoi vitale. În această perioadă statul facilitează toate posibilităţile ca emigranţii să poată face şcoală şi să capete profesie. După ce se angajează la serviciu încetează acest ajutor pentru că se aşteaptă ca şi emigranţii să contribuie cu impozitele lor ca să poată fi ajutaţi şi alţii. Dar sunt foarte mulţi care au gândire de vierme şi fac tot posibilul ca pentru restul vieţii în America să păstreze acest ajutor social şi lucrând la negru se plâng statului că nu sunt în stare să lucreze. De altfel, cum am spus, ori în movilă, ori în portocală, viermele nu-şi schimbă gândirea.

Cei care au gândire de vierme sunt batjocoritori

Altă dată, s-a întâmplat să fim cu soţia în oraşul Amsterdam, aşteptând avionul să venim acasă. Dar, în ziua aceea avionul nu a zburat şi am fost nevoiţi să rămânem, pentru o noapte, toţi pasagerii, la un hotel în acel oraş. Fiindcă am stat toată ziua împreună, am reuşit să facem cunoştinţă unii cu alţii şi erau acolo un grup de tineri care veneau dintr-o călătorie în Statele Unite ale Americii. I-am întrebat cum a fost şi unul a răspuns foarte îngâmfat: „Americanii au probleme cu genofondul.” Adică a vrut să spună că sunt rămaşi în urmă şi vai de ei, că uite noi suntem mult mai deştepţi, etc. I-am spus şi noi că am vizitat acea ţară, dar am văzut cu totul altfel, oameni buni, atenţi, prietenoşi şi foarte primitori de oaspeţi. Atunci au spus şi ei că este adevărat că sunt ospitalieri, pentru că au stat în casele americanilor. Seara, când am ajuns la hotel, am fost serviţi cu o cină din contul companiei, dar erau acolo şi băuturi alcoolice în dreptul cărora era scris că sunt contra plată. Atunci, băieţii noştri care „nu aveau probleme cu genofondul” au băut de nu au mai putut şi bineînţeles că s-au purtat teribil. Dimineaţa, când trebuia să plecam la avion, nu puteam să ieşim pentru că ei nu aveau cu ce să plătească pentru băuturile consumate, o sumă care era foarte mare. Au fost nevoiţi să adune toţi banii, să ia şi banii fetelor care au fost cu ei în grup, ca să poată pleca din hotel la aeroport.

Ţara noastră nu este o movilă de gunoi, ci este aşa cum spune balada „ un picior de plai” şi „o gură de rai”. Este adevărat că i-a afectat pe mulţi gândirea viermelui şi aceştia vor să ne-o transforme într-o movilă de gunoi. Nu fi unul ca ei. Fă ce poţi pentru binele şi prosperarea ţării tale.