Cum să procedezi când pastorul impune tinerii să prietenească cel puțin un an până la căsătorie?

Întrebare: 

 

Prietena mea dorește să se căsătorească și împreună cu băiatul vor să facă nunta. Eu au prietenit aproximativ 6 luni până acum și vor să facă nunta, dar păstorul le stă împotrivă și le spune că trebuie să mai prietenească încă un an și apoi să facă nunta. Are dreptul păstorul să spună așa ceva? Eu știu că în Biblie nu este stabilit un termen anumit pentru prietenie. Tinerii nu sunt de acord cu această părere a păstorului și nu vor să mai lungească prietenia pentru un an de zile, pentru că se tem să nu fie ispitiți la adulter. Cum să-i explicăm aceasta păstorului sau să căutăm un alt păstor? 

 

Parcă nu-mi vine nicidecum să cred că pastorul poate să le ceară tinerilor să se întâlnească și încă să facă aceasta pentru un timp îndelungat. Orice pastor care cunoaște Cuvântul lui Dumnezeu îi va sfătui invers, să nu meargă și să nu stea la întâlniri, iar dacă sunt convinși că este voia lui Dumnezeu pentru ei să se căsătorească, atunci îi va îndemna să facă nunta. Presupun că ceva nu au înțeles bine tinerii aceștia și așa au comunicat altora. Poate sunt alte pricini pentru care pastorul i-a oprit de la căsătorie și ei nu au înțeles. Eu i-aș sfătui încă o dată să mai meargă la pastor și să mai discute cu el, ca să fie siguri că au înțeles corect ce a vrut el să le comunice. 

 

Intilnirile nu sunt bune

 

Zici că în Biblie nu este fixat un termen pentru prietenie între băieți și fete înainte de nuntă. Mai mult, în Biblie nicăieri nu există menționată și nici încurajată o astfel de practică. Și dacă cineva ar încerca să aduca ca argument Cântarea Cântărilor, va trebui să-și amintească că o frază cheie în acea carte este „nu treziți dragostea până nu vine ea”,  exact ceea ce se și întâmplă când un băiat și o fată care sunt îndrăgostiți unul de altul acceptă practica întâlnirilor. 

 

Nici în vremurile biblice și nici pe parcursul istoriei omenirii nu au fost acceptate întâlnirile între băieți și fete înainte de căsătorie așa cum sunt acestea azi. Ele au început în secolul trecut și pentru că au fost promovate prin filme, cărți și mijloacele de comunicare în masă acum sunt privite de tineri ca și normalitate. Dar nu trebuie să fie așa. 

 

Sper că veți avea o disuție bună cu pastorul și el să vă explice adevărul din Sfintele Scripturi cu privire la întâlniri și căsătorie.