Partea bună a Coronavirus-ului

Întreg Pământul parcă a fost pus pe pauză din cauza noii provocări ai umanității – virusul de tip nou COVID-19. Un virus, care se răspândește cu o viteză uimitoare, a determinat statele lumii să-și închidă frontierele, să-și stopeze economiile, să-și închidă instituțiile de învățământ și să-i izoleze pe oameni unul de celălalt. Pe rețelele de socializare circulă chiar și o maximă, care zice: “Dacă-ți iubești aproapele, ține-te mai departe de el”. Pământul e într-o carantină imensă. Republica Moldova, de rând cu alte țări ale lumii, a instaurat starea de de urgență, pentru a preveni răspândirea virusului ucigaș. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la ziua de joi, 19 martie, 219.345 oameni din întreaga lume au ajuns să fie infectați cu COVID-19 iar numărul de decese provocate de acest virus a atins cifra de 8969 de persoane. În țara noastră, numărul celor infectați este de 36 de persoane, printr-o care o persoană a decedat. Guvernul îndeamnă în continuare pe toți cetățenii să stea acasă, cel puțin până la data de 1 aprilie, pentru a ajuta sistemul medical să facă față noii provocări.

Deși Coronavirus-ul aduce cu sine neplăceri pe plan de sănătate și economic, totuși am identificat 5 laturi pozitive ale acestuia:

1. Timp de autoanaliză

Uneori este benefic să ne oprim pentru un moment din alergarea noastră zilnică, ca să ne facem o autoevaluare. Să ne punem întrebări simple: încotro alerg, de ce alerg, cum alerg? Și cred că o întrebare care ne macină pe noi toți este: de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat? Avem posibilitatea să ne izolăm în camera noastră tainică și să vorbim cu Dumnezeu despre viața noastră, să ne analizăm în lumina Cuvântului Său, să ne cerem iertare de la El și, astfel, să ieșim de acolo cu niște decizii înțelepte pe termen lung.

2. Apropie familiile

Personal sunt de părere că aceste săptămâni de carantină vor impulsiona pozitiv relațiile atât dintre soți, cât și dintre părinți și copii. Cei mai mulți nu sunt obișnuiți să petreacă timp cu familia, motivând că nu le ajunge timp ori că trebuie să-și câștige existența. Motive întemeiate, de altfel. Acum, însă, nimeni nicăieri nu se grăbește. Soțul și soția au posibilitate, în sfârșit, să se așeze și să comunice în liniște între ei, dar și cu copiii lor, să pregătească împreună mâncarea, să facă activități comune. Haideți să dăm la o parte ambițiile personale, să închidem dispozitivele mobile și să folosim la maxim acest timp pentru a zidi relații cu cei din casa noastră.

3. Generează creativitatea

Criza din domeniul sănătății a dat un imbold imens omenirii de a căuta soluții creative la problemele apărute. Dat fiind faptul că elevii sunt nevoiți să stea acasă cel puțin până la sfârșitul lunii martie, Ministerul Educației din Republica Moldova s-a mobilizat acum la maxim pentru a elabora un plan de organizare a procesului de studii la distanță. Deja mai multe companii private din țară și-au pus la dispoziție platformele online care să-i ajute pe profesori să-și încarce temele pe internet și să interacționeze ușor cu elevii lor. De asemenea, slujitorii bisericilor evanghelice din țară, din cauza restricțiilor impuse privind întrunirile publice, au găsit soluții de interacțiune cu credincioșii și de transmitere mai eficientă a mesajului biblic. Duminica trecută, aceștia au făcut uz la maxim de rețele de socializare pentru a transmite LIVE predicile. În premieră, Institutul Precept din Moldova, organizează prima sa sesiune de studiu biblic la distanță. Excepție nu face nici mediul de afaceri, care ca niciodată începe să conștientizeze tot mai mult nevoia de folosire mai eficientă a tehnologiilor informaționale.

4. Responsabilizează societatea

Cu toate că există încă mulți oameni, care tratează ușuratic situația în jurul virusului COVID-19 și refuză să se conformeze măsurilor impuse de starea de urgență, totuși constatăm creșterea gradului de solidaritate și conștientizare. Oamenii încep să înțeleagă interdependența socială, importanța de autoizolare și urmare a regulilor comune de igienă etc. Sunt niște deprinderi bune, care ne vor ajuta pe viitor să facem față unor provocări de acest gen.

5. Natura “își trage aer în piept”

Trăim într-o lume a consumerismului fără precedent, obicei care se răsfrânge negativ asupra naturii. Cu siguranță, pauza aceasta economică la nivel global va avea un impact pozitiv și asupra mediului înconjurător. Ca și omul, natura are nevoie de odhină. Chiar și în Vechiul Testament găsim o poruncă prin care poporul Israel era obligat, la fiecare 7 ani, să nu samene nimic în pământ, pentru ca acesta să se poată reface.

Cred că în zilele imediat următoare vom fi martori ai unor shift-uri de paradigme pe toate dimensiunile, care ne vor surpinde plăcut pe toți noi.