Cum să procedeze ortodoxul care este îndrăgostit de o baptistă?

Întrebare:

Eu am 27 ani am cunoscut o domnișoara care de religie este baptista de 25 ani dar eu sunt ortodox . Sunt divorțat , dar acum sunt in relații bune cu aceasta domnișoara şi vreau sa mă căsătoresc cu ea.  De când ne-am cunoscut era totul bine , dar de ceva vreme am impresia ca mă respinge, nu-mi mai atrage  atenția si mă ignora si am impresia ca ar mai fi alt cineva la care se gândeşte ea , dar când o întreb dacă poate nu doreşte să mai fie cu mine mă contrazice. Eu nu doresc sa am un eșec in relația noastră caci de când sunt cu ea m-am schimbat foarte mult. Spuneti-mi cum sa procedez?

băiat frămîntat

Nu ştiu de ce această domnişoară a acceptat să înceapă şi să dezvolte această relaţie până unde este acum, dar presupun de ce te evită. Pentru că dacă ea este cu adevărat baptistă (nu doar cu numele) atunci ea este născută din nou şi se află în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos. Ţi-a vorbit ceva despre aceasta? Dacă nu este baptistă doar cu numele, atunci trebuia să-ţi vorbească şi să-ţi spună încă de la bun început şi, cum am spus, nu cred că ar fi lăsat să dezvolte relaţia până unde a crescut.

O creştină adevărată, care este născută din nou şi care a întrat în Noul Legământ cu Domnul Isus nu se va căsători nici odată decât cu un bărbat care tot este creştin adevărat, născut din nou şi care păzeşte Noul Legământ. Tot aşa şi un bărbat creştin adevărat, nu se va căsători decât cu o adevărată creştină. Aceasta este porunca lui Dumnezeu şi te invit să citeşti un articol pe care l-am scris anterior şi care este întitulat “Creştinul se poate căsători doar întru Domnul”.

Dar poate îmi vei obiecta şi vei spune că tu tot eşti creştin, doar că eşti ortodox. Baptiştii au o înţelegere biblică a conceptului naşterii din nou şi intrării în Noul Legământ pe când ortodocşii consideră că naşterea din nou are loc atunci când sunt botezaţi, în cel mai dese cazuri fiind încă copii mici. Naşterea din nou este dovedită prin viaţa transformată a creştinului şi dacă cineva trăieşte în păcat şi nu-i pasă de învăţătura sănătoasă a Domnului Isus, să nu spună că este născut din nou. Iar dacă cineva nu este născut din nou, nu poate întra în Împărăţia lui Dumnezeu, căci Domnul Isus a spus:

„Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.” (Ioan 3:3)

Sfatul meu pentru tine este să întrerupi relaţia cu această fată şi să te concentrezi la relaţia ta cu Dumnezeu, să cauţi mântuirea sufletului tău. Ia Sfintele Scripturi şi începe să le studiezi serios ca să înţelegi care este voia lui Dumnezeu pentru viaţa ta şi cum poţi să fii mântuit cât mai curând. Aceasta în cazul când ai înţeles şi recunoşti că nu eşti un om născut din nou.

Dacă însă vrei să rămâi în religia părinţilor tăi şi nu te interesează naşterea din nou sau să devii un adevărat ucenic al Domnului Isus, atunci cu atât mai mult te sfătuiesc să întrerupi relaţia cu această fată. Las-o măcar pe ea să fie un adevărat ucenic al Domnului Isus şi încurajează-o la aceasta.

Dacă totuşi vrei să rămâi în religia părinţilor tăi şi vei insista să te căsătoreşti cu ea, nu cred că vei fi fericit iar ia şi mai puţin. Când va veni Duminica, ea va merge la o biserică şi tu la alta? Ba mai mult, pentru că se va căsători cu un om care nu este născut din nou, ea va fi exclusă din Biserică, aşa cum scrie la Sfânta Scriptură. Apoi, cum veţi creşte copiii voştri? Tu îi vei învăţa că trebuie să se roage la icoane, la Maica Domnului şi la sfinţi şi ea îi va învăţa că aceste lucruri sunt contrare învăţăturii lui Dumnezeu şi că trebuie să urmeze doar Sfintele Scripturi ale Vechiului şi Noului Testament. Ce va fi cu copiii voştri?

Cântăreşte tot ce ţi-am scris şi în decizia pe care o vei lua gândeşte-te nu doar la binele tău, ci în primul rând la binele şi mântuirea ei şi a copiilor voştri, în caz că chiar vei hotărî să insişti să vă căsătoriţi.