Omul duhovnicesc nu rătăcește în spațiul online

În acest video dau câteva sfaturi biblice pentru navigare în spațiul online, astfel, ca aceasta să nu dăuneze creșterii spirituale a creștinului, ci să aducă zidire.

Internetul este un instrument grozav de comunicare. Creștinii au cea mai importantă informație de oferit, pentru că ține de mântuirea omenirii, despre felul cum fiecare om poate să obțină iertarea păcatelor și să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu, lucru posibil doar prin credință în Isus Hristos. Noi deținem această informație și ar trebui să folosim internetul la maxim pentru a o răspândi.

Mă bucur mult când văd slujitori ai Evangheliei care folosesc bine tehnologia aceasta. Dar nu toți procedează astfel. Există unii care deviază de la învățătura sănătoasă a Scripturii și dau învățătură greșită. Nu voi menționa nume în acest articol, pentru că vreau oamenii să învețe discernământ, să învețe principii pe care să le poată aplica pe viitor la orice predică și predicator când decid să-i asculte sau nu.

Am primit un mesaj de la un credincios după ce am publicat un video despre mărturisirea păcatelor, în care mi-a arătat mesajul unui alt predicator la același subiect în care argumenta exact opusul. Eu încurajez persoanele să-și mărturisească păcatele, să meargă la păstori, să-și mărturisească păcatele față de persoana cu care au păcătuit, căci așa ne învață Scriptura: “mărturisiți-vă unii altora păcatele”. Însă, în secvența video pe care am văzut-o, pastorul spunea exact contrariul, și anume, că nicăieri în Biblie nu este scris că trebuie să te duci să-ți mărturisești păcatele unei persoane.

Nu m-am gândit că e atât de grav. Consideram că are o părere diferită și atât, dar am continuat să primesc atenționări. Am mai observat că și canalul acestui pastor crește mult la numărul de vizualizări. De exemplu, când s-a început perioada de pandemie, am fost iar atenționat despre un alt mesaj al aceluiași predicator. El învăța că dacă Cina Domnului nu este luată strict cu azimi și cu vin fermentat, atunci ar fi aproape de erezie și i-a încurajat pe oameni să părăsească biserica unde se ia Cina Domnului altfel, lucru care nu este atât de important și esențial. M-am îngrijorat tare când am auzit așa mesaj. Când un slujitor predică mesajul Evangheliei, îi va încuraja pe oameni să slujească în biserica lor, să-i urmeze pe păstorii lor, nu să părăsească biserica. Nu mi-a plăcut învățătura aceasta. De asemenea, mi s-a părut că vorbea puțin cam arogant. Oare ce va fi cu oamenii care au fost învățați să pună la îndoială învățătura pe care au primit-o?

Dar cu cei care acum în perioada de carantină nu au primit învățătură în bisericile lor?

În Republica Moldova 85% dintre biserici nu au avut serviciu online în perioada de carantină. Este adevărat că unii sunt în număr mic și au continuat să se întrunească, dar sunt și dintre cei care nu s-au întâlnit nicicum. Astfel, credincioșii aceștia au căutat hrană spirituală pe spațiul online, loc unde poți găsi lucruri bune, dar și extrem de periculoase. Cei care nu au acest discernământ, vor deveni prada ereziilor. Vor fi mulți dintre cei care se vor lua cu erezii. Internetul este un spațiu liber și își poate deschide un cont pe rețelele de socializare oricine vrea. În biserică, pastorul poate opri pe un predicator fals, nu și în spațiul online.

Poate ți-au creat și ție confuzie diferite materiale pe care le-ai văzut pe internet și nu știai dacă sunt adevărate sau nu? Trebuie să te ții de niște principii spirituale cu privire la internet.

Un predicator bun trebuie să vorbească adevărul din Sfintele Scripturi

La Efeseni 4 scrie așa:

Și El a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, pe alţii evangheliști, pe alţii păstori și învăţători pentru desăvârșirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toţi la unirea credinţei și a cunoștinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos (…) (Efeseni 4:11-13)

Dacă apostolii, prorocii, păstorii, evangheliștii își fac slujba aceasta de desăvârșire a sfinților, aceștia cresc și devin maturi. Hristos a dat bisericii pe acești slujitori ca ei să aducă creștere spirituală. Constat cu întristare că există mulți credincioși care nu au această creștere, iar unii, cu trecerea anilor, devin mai răi decât au fost. Una dintre cauze este că nu au pe cineva care să le ofere această hrană sau nu doresc să fie desăvârșiți ca și sfinți. Dacă alegi să nu urmezi învățătura pe care ți-o dă pastorul, acolo în biserica ta, atunci nu vei putea să crești spiritual.

(…) ca să nu mai fim copii, plutind încoace și încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor și prin șiretenia lor în mijloacele de amăgire, ci, credincioși adevărului, în dragoste, să creștem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos. (Efeseni 4:14-15 )

Cei care nu se raportează corect la slujitorii din biserică, care nu vor să fie desăvârșiți în vederea lucrării de slujire, care nu primesc și nici nu urmează direcțiile, sunt ca niște copii, plutesc încoace și încolo, purtați de orice vânt de învățătură.

Am ascultat mesajul fratelui Vasile Taloș, un predicator de excepție din România, în care s-a arătat foarte îngrijorat de unele învățături care circulă acum. A menționat că și unii dintre cei din biserica ”Buna Vestire” din București s-au lăsat atrași de astfel de învățături.

Cât de important este să fim maturi și să conștientizăm că în spațiul online sunt vânturi puternice, sunt oameni vicleni. Unii mai cred că dacă un predicator este urmărit de mulți, atunci el este bun. Nu este așa. Nu numărul de vizualizări, nici numărul mare de mesaje video califică un predicator, ci învățătura sănătoasă. Un predicator este bun atunci când el propovăduiește adevărul Sfintelor Scripturi.

Biblia ne avertizează că, în vremurile din urmă, oamenii își vor alege învățători după poftele lor. Îi vor alege pe cei care gâdilă urechile și ajung să fie foarte populari și să aibă multe vizualizări. Este adevărat că sunt și predicatori buni foarte populari, dar vreau să înțelegeți că nu acesta este criteriul după care să alegi pe cine să asculți pe internet. Omul duhovnicesc va face bine deosebire între învățătorii buni și cei care aduc vânturi de învățătură falsă, oameni care sunt vicleni și șireți. Pe internet sunt multe vânturi de învățătură. Nu te lăsa atras de ele.

Dragul meu, trebuie să te maturizezi, însă, acest lucru poate să se întâmple atunci când accepți să fii desăvârșit de slujitorul tău. Dacă nu ai o creștere spirituală, întreabă-te care este motivul. Poate este din cauză că nu te poți raporta corect la oamenii lui Dumnezeu. Poate acum când serviciile divine se fac online tu nu ești prezent, nu vii să asculți ca să fii pregătit și zidit.

Să vă feriți de cei ce fac dezbinări și tulburare împotriva învățăturii pe care ați primit-o

La Romani capitolul 16 scrie așa:

Vă îndemn, fraţilor, să vă feriţi de cei ce fac dezbinări și tulburare împotriva învăţăturii pe care aţi primit-o. Depărtaţi-vă de ei. Căci astfel de oameni nu slujesc lui Hristos, Domnul nostru, ci pântecelui lor și, prin vorbiri dulci și amăgitoare, ei înșală inimile celor lesne crezători. Cât despre voi, ascultarea voastră este cunoscută de toţi. Mă bucur dar de voi și doresc să fiţi înţelepţi în ce privește binele și proști în ce privește răul. (Romani 16:17-19)

Pe internet veți găsi predicatori iscusiți care pot vorbi bine, însă, nu acesta este criteriul după care să-i alegem. Textul ne spune să ne ferim și să ne depărtăm de cei care aduc dezbinare împotriva învățăturii pe care am primit-o. Cum o poți face? Să nu-i privești, să nu te abonezi la canalul lor.

La 1 Tesaloniceni este scris “Depărtați-vă de orice se pare rău”. Asta înseamnă să nu te expui la pericole. Dacă ai văzut ceva rău într-o învățătură, depărtează-te, ferește-te. Acești oameni nu slujesc lui Hristos, ci înșeală pe cei lesne crezători. Oamenii lesne crezători sunt cei care nu studiază Scripturile. Astfel de oameni nu au discernământ duhovnicesc și nu deosebesc lucrurile. Ca să nu fii un astfel de om, fă-ți disciplina de a studia Biblia. În loc să privești predică după predică pe internet, mai bine cercetează Scripturile. Orice auzi, judecă după Biblie. Ferește-te de orice se pare rău. Timpul este prețios și trebuie să fim înțelepți în ce privește binele.

Primește învățătură de la pastorul tău

Ascultă de pastorul bisericii din care faci parte și primește direcții de la el și lucrează în Evanghelie. Trebuie să ai discernământ să alegi o biserică unde este învățătura sănătoasă și vei fi ghidat conform Bibliei.

Limitează-te în ceea ce privești în spațiul online

Nu mai privi tot ce este pe internet. Pune o limită. Dacă vei cerceta Scriptura, vei avea o creștere spirituală frumoasă. Nu lăsa ca toate predicile online, emisiunile, rețelele de socializare să înlocuiască timpul pentru studierea Cuvântului. Unde se studiază Biblia, primești învățătură, răspuns la întrebări și de aici crește discernământul tău duhovnicesc.

Nu-i lăsați nici pe copii fără învățătură. Noi tocmai am scos de sub tipar manualul “Călătorie în lumea digitală”. Cu aproape un an și jumătate în urmă, mi-a pus Dumnezeu pe inimă să scriem acest manual, pentru că am conștientizat pericolul la care sunt expuși copiii prin intermediul tehnologiilor. Ele își au partea lor pozitivă, dar și partea negativă, care este foarte periculoasă. Am scris acest manual cu gândul la ei, ca să le oferim o pregătire duhovnicească, ca să știe cum pot folosi tehnologiile pentru bine, dar și cum să se păzească de toate relele care vin asupra lor. Manualul este alcătuit din 16 lecții și poate fi procurat și online. Puteți solicita detalii la adresa de e-mail info@precept.md sau la telefonul: 069966779. Dacă îl veți învăța pe copilul dvs., îl veți salva de la multe rele care sunt în spațiul online. Salvați-vă copiii ca să poată trăi și să devină adevărați ucenici ai Domnului Isus Hristos și apoi să intre în Împărăția Cerului.

Aplicând toate aceste principii enumerate mai sus, veți avea o creștere spirituală sănătoasă și așa veți fi pe placul lui Dumnezeu. Orice creștin este bucuros când sufletul lui sporește în cunoaștere. Astfel, veți folosi internetul înțelept, pentru creșterea spirituală, ca să vestiți Evanghelia, pentru studierea Scripturii și nu veți deveni dependenți de internet, nici nu veți fi rătăciți de ereticii care s-au înmulțit atât de mult în spațiul online și care folosesc tehnologia ca să-i tulbure și să-i îndepărteze pe oameni de la credință. Dacă vom aplica aceste principii, toți noi ne vom duce mântuirea până la capăt, vom trăi fericiți pe acest pământ și vom avea pacea lui Dumnezeu totdeauna în inimi, vom sluji cu bucurie, vom vedea roade și vom intra cu bucurie în Împărăția lui Dumnezeu.

Pentru a participa la grupul de studiu pe care-l conduc săptămânal online, scrieți-ne la adresa info@precept.md. Manualele le puteți procura luând legătura cu diaconi bisericii ”Buna Vestire” la numerele de telefon: +37378439214 sau +37368060601. Dacă nu aveți posibilitate să faceți rost de manual în forma tipărită, îl puteți procura online de la acest link:
https://shop.eurasiaprecept.org.

Dacă dorți să treceți lecții pentru pregătire de botez, să vă alăturați grupului pe WhatsApp, ca să puteți primi link la lecția pe Zoom: https://chat.whatsapp.com/JLfcjEXopow4r31gUSJ89c

Ia acum decizia să devii ucenicul lui Isus Hristos: https://moldovacrestina.md/devino-ucenicul-lui-dumnezeu/

► INSTAGRAM? Urmărește pagina Pastorului Vasile Filat: http://bit.ly/2mul2Ml
► ABONEAZĂ-TE la canalul nostru de Youtube: http://bit.ly/2m6kaNo

BISERICA BUNAVESTIREA DIN CHIȘINĂU
Str. Ciocârliei 2/8, Chișinău, Rep.Moldova
Servicii Divine:
Duminică, 14:00 – 16:00
Joi, 18:30 – 19:30 – ceasul de rugăciune
tel. +373 (68) 060601
https://www.facebook.com/bunavestire