Nunta unui misionar

Această întrebare a venit de la un tânăr misionar care dorește să se căsătorească, dar nu dispune de banii necesari pentru nuntă:

Sunt misionar și tot suportul meu este cel pe care îl primesc din cadrul misiunii în care sunt implicat. Acum m-am îndrăgostit de o fată și vreau să o cer în căsătorie și împreună să slujim în misiune, dar suportul financiar pe care îl primesc nu este suficient ca să pot acoperi cheltuielile de nuntă. Cum să procedez acum? Credeți că este o soluție să mă retrag din misiune pentru un an de zile și să merg să lucrez ca să adun banii pentru nuntă și apoi să revin în lucrare?

Felicitări dacă te-a ajutat Dumnezeu să găsești o fată credincioasă și dornică să-și dedice viața complet lucrării de misiune. Mulțumește Domnului, căci este scris:

Casa şi averea le moştenim de la părinţi, dar o nevastă pricepută este un dar de la Domnul. – (Proverbe 19:14)

Mă rog să fie această fată o femeie cu totul dedicată lui Dumnezeu și așa cum spune acum că vrea să se dedice misiunii, așa să rămână până la sfârșitul vieții orice greutăți ar veni, căci mai știu și alte cazuri. Spre exemplu, cunosc un tânăr care făcea misiune prin sport și avea ucenici credincioși, lucra la plantarea de biserici și după ce s-a căsătorit s-a retras complet din lucrarea de misiune pentru că soția punea presiune pe el să plece peste hotare și să facă bani. Astfel, misionarul acesta a ajuns să nu mai facă nici misiune și nici de soție să nu se bucure, căci ea îl silea să stea peste hotare și să facă bani. Chiar și atunci când a avut de suferit un mare accident la serviciu din care prin minune a rămas viu, tot nu a învățat lecția și nu și-a schimbat direcția. Dacă citește acest articol și soția lui sau altele ca ea, doresc să vă spun că ați uitat complet chemarea voastră de a fi “un ajutor potrivit” pentru soț și ați făcut din el “ajutor potrivit” care să vă împlinească mofturile izvorâte din lăcomie sau din iubirea de bani și de plăceri. Pocăiți-vă de acest păcat și nu mai faceți așa. M-am abătut puțin, dar revin la subiect. Doar am vrut să fii sigur că fata pe care o ceri în căsătorie are pe inimă lucrarea de misiune și este gata să înfrunte cu tine greutățile și lipsurile legate de această chemare specială de la Dumnezeu. Te invit să cauți pe site-ul http://www.moldovacrestina.md și să citești articolul în care am dat zece principii din Biblie privitoare la alegerea partenerului de căsătorie.

De ce să pleci peste hotare ca să faci bani de nuntă?

Dacă vei începe așa, așa vei continua și oricând vor apărea alte lipsuri, vei lăsa lucrarea de misiune și vei pleca să faci bani. Nu este drept așa. Doar nu ai de gând să lepezi lucrarea de misiune și să mergi să faci bani când nu vei avea un loc de găzduire sau bani suficienți ca să acoperi școala copiilor, sau când cineva se va îmbolnăvi. Toți misionarii au avut și au situații în viață când se confruntă cu astfel de lipsuri și nici la apostolul Pavel nu a fost diferit.

După aceea Pavel a plecat din Atena şi s-a dus la Corint. Acolo a găsit pe un iudeu, numit Acuila, de neam din Pont, venit de curând din Italia, cu nevasta sa, Priscila, deoarece Claudiu poruncise ca toţi iudeii să plece din Roma. A venit la ei. Şi, fiindcă avea acelaşi meşteşug, a rămas la ei şi lucrau: meseria lor era facerea corturilor. Pavel vorbea în sinagogă în fiecare zi de Sabat şi îndupleca pe iudei şi pe greci. (Fapte 18:1-4)

Pavel a venit in Corint fără resurse financiare și fără niciun suport de nicăieri. Aceasta însă nu l-a oprit să facă misiune și nici nu s-a decis că va sta mai întâi în Corint să facă mulți bani și apoi să se apuce de misiune. Nici prin minte nu i-a trecut așa ceva. A mers și s-a angajat la serviciu, dar tocmai oamenii cu care lucra au devenit primii ucenici din care a pregătit mari plantatori de biserici. Ținta lui primară erau iudeii din sinagogă și pentru ei a venit să facă misiune aici, de aceea aștepta sâmbăta și mergea să le predice Evanghelia și așa a plantat biserica. Cât nu a avut resurse a lucrat acolo în Corint la facerea corturilor și și-a câștigat resursele necesare pentru întreținere, iar când au venit Timotei și Sila din Macedonia s-a dedat cu totul propovăduirii, pentru că ei au adus suport financiar de la bisericile din Macedonia. Nu este singurul caz când așa a procedat apostolul Pavel. Când planta biserica din Tesalonic, a văzut că acolo erau mulți care nu lucrau la nimic și se țineau de nimicuri și ca să le dea o pildă vrednică de urmat a ales din nou să lucreze cu mâinile lui. Evident că motivul acestei decizii a lui Pavel nu au fost lipsurile materiale, ci ca să le dea lor o pildă vrednică de urmat, cum a și scris.

Voi înşivă ştiţi ce trebuie să faceţi ca să ne urmaţi; căci noi n-am trăit în neorânduială între voi. N-am mâncat de pomană pâinea nimănui; ci, lucrând şi ostenindu-ne, am muncit zi şi noapte, ca să nu fim povară nimănui dintre voi. Nu că n-am fi avut dreptul acesta, dar am vrut să vă dăm în noi înşine o pildă vrednică de urmat. Căci, când eram la voi, vă spuneam lămurit: „Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce.” (2 Tesaloniceni 3:7-10)

Punctul cel mai important este că dacă nu ai resursele necesare pentru nuntă și ai nevoie de bani, nu vei greși dacă vei căuta să lucrezi ceva acum, dar cu niciun chip nu părăsi locul tău de misiune și responsabilitățile de acolo, ci fă-ți misiunea cu credincioșie, cum a făcut apostolul Pavel și chiar la locul de angajare fă misiune. Fii pregătit, pentru că în viață vor fi multe situații dificile când va trebui să lucrezi cu mâinile tale, dar nici prin minte să nu lași să-ți treacă că poți lăsa pentru o perioadă lucrarea de misiune ca să câștigi bani. Roagă-te totdeauna în astfel de situații și cere de la Dumnezeu înțelepciune cum să faci așa ca să poți câștiga resursele necesare acolo unde te afli și să nu fii oprit din lucrarea de misiune. Fii pregătit să lucrezi din greu. Nu te uita la mulțimea de “misionari” trândavi care nu fac nimic în Evanghelie și se țin de nimicuri, petrecând toată ziua în a scrie scrisori la potențiali donatori. Mai pui că se mai și laudă cu munca altora. Nu te potrivi lor, căci ei se potrivesc chipului veacului de acum, dar vor da socoteală de toate aceste rele când vor veni la Judecata lui Hristos:

Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup. (2 Corinteni 5:10)

Nunta să fie o extindere a lucrării tale de misiune

Este o ocazie unică. Vor veni rudele și prietenii voștri creștini, dar și cei care încă nu sunt creștini. Gândiți-vă cum să faceți așa ca la nunta voastră ei să-L vadă și să-L cunoască pe Isus Hristos și viața veșnică. Planificați să vă prezentați mărturiile și să fie vestit Cuvântul lui Dumnezeu. Aveți grijă și pe cine alegeți să vă conducă nunta, căci unii conduc așa că aduc mai multă rușine lucrării Evangheliei decât să înainteze lucrul lui Hristos prin glumele proaste pe care le folosesc și prin jocurile copilărești și lipsite de sens.

Fii cumpătat

Nunta este un mare și special eveniment în viața omului și merită să fie celebrat frumos înaintea lui Dumnezeu, dar și înaintea oamenilor. Totuși, nu te da peste cap și nu fă o nuntă care să fie peste posibilitățile tale. Este bine și frumos ca să vă ajute părinții, dar dacă ei nu au posibilitate sau poate nu au dorință să vă ajute (căci mai sunt și așa părinți), să nu vă întristați. Faceți potrivit cu măsura posibilităților voastre. Nu va fi nimic greșit dacă vor fi mai puține bucate pe masă. Cel mai important este să fie un mesaj frumos creștin și oamenii să-L cunoască pe Dumnezeu și pe fiul Lui, Isus Hristos.

Dacă vor citi acest articol și pastorul sau conducătorul misiunii, sau prietenii acelui misionar care este într-o situațiae ca cea pe care o discutăm aici, atunci va fi frumos să vedeți ce puteți face ca să ajutați și la desfășurarea acestei nunți. Poate va fi bine cadoul de nuntă pe care doriți să li-l faceți să-l oferiți mai înainte în bani ca să poată tinerii să-și acopere cheltuielile de nuntă.

Nu vă legați o piatră de gât

Nici într-un caz să nu intrați în datorii cum fac unii, care, mânați de lăudăroșenia vieții, împrumută sume mari și fac o nuntă peste orice posibilități ale lor și apoi au de întors sume mari și aceasta îi face să fie stresați și plini de îngrijorări și să nu se poată bucura de căsătoria lor. Unii chiar ajung să plece separat peste hotare să lucreze ca să poată întoarce datoriile. Nu vă legați așa o piatră de gât, ci faceți nunta potrivit cu posibilitățile pe care le aveți și fără să intrați în datorii.

Dumnezeu să te ajute să faci o alegere corectă cu privire la persoana pe care o iai în căsătorie și nunta voastră să fie o extindere a lucrării de misiune pe care o faci, iar când vă veți confrunta cu greutăți, niciodată să nu abandonați misiunea, ci să faceți ucenici ai lui Isus Hristos.