Ce spune Biblia despre numărul de copii în familie?

Întrebare:

Există o întrebare pe care creştinii o tratează diferit şi anume: Cei care au cîte 6, 7 sau 8 copii îi cam acuză pe cei care au 1 sau 2. Ştiu că Biblia are răspuns şi la întrebarea asta. Eu de pildă am doi. Ambii au fost născuţi prin operaţii, doctorii au legat soţiei organele respective interzicîndu-i să mai facă copii. Dar cum rămîne cu surorile care în mod intenţionat merg la doctor şi prin intervenţii medicale speciale fac ca să nu mai nască? Este asta identic cu avorturile ori cu împrăştierea seminţei? Dacă nu, atunci de ce alţii susţin că da? (Eu de pildă cred într-o planificare a familiei, în acord cu soţia…)

Copiii sunt o binecuvântare

Cu părere de rău, am ajuns să trăim vremuri când copiii sunt priviţi ca şi povară. Altă dată, când trăiau mai greu, oamenii, în cea mai mare parte au privit copiii ca o binecuvântare de la Dumnezeu. Astăzi însă, în lăcomia de avere, oamenii nu mai privesc copiii ca o binecuvântare. Numai că, la bătrâneţe realizează că în zadar au fost eforturile lor, pentru că nu are cine le moşteni roada eforturilor. De ar lua bine seama la ce spune Dumnezeu în Cuvântul Său când zice:

Dacă nu zideşte Domnul o casă, degeaba lucrează cei ce o zidesc; dacă nu păzeşte Domnul o cetate, degeaba veghează cel ce o păzeşte. Degeaba vă sculaţi de dimineaţă şi vă culcaţi târziu, ca să mâncaţi o pâine câştigată cu durere; căci preaiubiţilor Lui El le dă pâine ca în somn. Iată, fiii sunt o moştenire de la Domnul, rodul pântecelui este o răsplată dată de El. Ca săgeţile în mâna unui războinic aşa sunt fiii făcuţi la tinereţe. Ferice de omul care îşi umple tolba de săgeţi cu ei! Căci ei nu vor rămâne de ruşine când vor vorbi cu vrăjmaşii lor la poartă. (Psalmul 127:1-5)

Nu te grăbi să acuzi

Nicăieri în Biblie nu găsim că Dumnezeu ne-ar impune să concepem şi să dăm naştere la un  anumit număr de copiii. Şi apoi sunt mulţi factori care hotărăsc numărul de copii într-o familie, iar alţii şi-i doresc, dar nu-i pot avea încă. Oricum, numărul copiilor este un lucru pe are îl hotărăsc părinţii şi nu are dreptul nimeni să se amestece, ca să nu se trezească că acuză tocmai pe cei care au nevoie să fie mângâiaţi. Există multe cupluri care nu pot avea copii.

În vremurile acestea de pe urmă, oamenii au tendinţă să-i desconsidere pe cei ce au mulţi copii. Chiar acum suntem cu soţia în familia unui cuplu care au crescut 5 copii. Ce binecuvântaţi sunt aceşti oameni. Dar, când şedeam la masă, mi-a povestit de câte ori erau luaţi în bătaie de joc de alţii, tocmai pentru faptul că aveau mulţi copii.

Când soţia mea a rămas însărcinată cu al treilea copil, au fost chiar şi unele femei din biserică care i-au zis: „La ce îţi trebuie?” Aceasta ne-a întristat tare. La urma urmei, copilul care ni l-a dat Domnul şi care este o aşa de mare binecuvântare şi bucurie pentru noi acuma, nu avea să mănânce la masa lor ci tot la a noastră.

Cât ţine de perspectiva biblică despre contracepţie, am publicat un articol anterior acest articol şi vă invit să-l citiţi.

De asemenea, am publicat şi un articol în are am prezentat ce spune Dumnezeu în Biblie despre avort.