Nu lăsa conflictele să crească

Domnul Isus a spus:

Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.” (Mat 5:21)

Oamenii nu ajung să comită omorul de odată. Mai întâi sunt anumite vorbe şi fapte care provoacă ura şi mânia, iar acestea duc la omor. De aceea, Domnul Isus a continuat astfel:

Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: „Prostule!” va cădea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!” va cădea sub pedeapsa focului gheenei. (Mat 5:22)

Cuvintele şi atitudinea batjocoritoare ne strică relaţiile cu oamenii şi ne duce în conflictele care vor afecta viaţa noastră pe acest pământ şi în veşnicii. Soborul, era judecata supremă la Evrei pe vremea Domnului Isus, iar când spune de focul gheenei, Mântuitorul se referă la pedeapsa care va urma după marea zi a Judecăţii lui Dumnezeu.

Dacă se strică relaţiile noastre cu oamenii, nu mai putem avea o relaţie bună cu Dumnezeu. De aceea Isus ne învaţă în continuare spunând:

Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ţi darul acolo înaintea altarului şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul. Caută de te împacă degrabă cu pârâşul tău, câtă vreme eşti cu el pe drum; ca nu cumva pârâşul să te dea pe mâna judecătorului, judecătorul să te dea pe mâna temnicerului, şi să fii aruncat în temniţă. Adevărat îţi spun că nu vei ieşi de acolo până nu vei plăti cel din urmă bănuţ. (Mat 5:23-26)

Fii un om înţelept şi când vezi că a început să se dezvolte un conflict cu cineva, fă tot ce poţi ca să opreşti conflictele aşa cum ne învaţă Hristos, Domnul. Este cineva care are ceva împotriva ta? Sau poate tu ai ceva împotriva altora? Mergi la ei azi ca să te împaci, sau dacă este prea mare distanţa, telefonează-le şi rezolvă conflictul, care fiind lăsat aşa nu se va aplana ci va face să crească ura.