6 (șase) motive pentru care un creștin nu ar trebui să sărbătorească Halloween-ul

Mai ales în ultimii ani, în țara noastră a început să pătrundă, fără drept de apel, dar pe o scară din ce în ce mai largă, macabra sărbătoare „Halloween”. Din neștiință, ignoranță sau pur și simplu din dorința de a se distra, tot mai mulți dau bani buni pentru decorațiunile și costumele specifice sărbătorii, iar pe la cluburi, școli și mai nou pe la grădinițe sunt din ce în ce mai populare așa zisele „Halloween Party”

Astăzi nu voi vorbi despre istoria, manifestarea și nici măcar despre amploarea acestei sărbători, ci voi prezenta 6 motive pentru care un creștin nu ar trebui să sărbătorească Halloween-ul.

1. Este o sărbătoare ce promovează ocultismul
„(…) cred că nu conştientizăm ce înseamnă cu adevărat magia şi care este puterea ei. … Ceea ce nu realizăm însă este faptul că vizualizarea unor fantasme nu înseamnă altceva decât invocarea acelor spirite. Acest lucru îl aflăm din manualele de magie. Acum, Halloween este o sărbătoare americană, un produs al mass-mediei, al culturii de consum, dar şi al curentelor de renaştere a păgânismului din societatea americană. Cu alte cuvinte, investiţia în magic şi ocult care se face în prezent în produsul Halloween, în America, depăşeşte cu mult magia care îl însoţea în trecutul nu prea îndepărtat, la el acasă.” (Virgiliu Gheorghe – biofizician și doctor în bioetică, vicepreşedintele Institutului de Cercetări Psihosociale şi Bioetică Bucureşti, coordonator al secțiunii științifice a revistei Familia Ortodoxă)

2. Promovează o înșelăciune
La ce mă refer când zic asta? Încă din originile sărbătorii, scopul deghizării în vrăjitoare, stafii sau alți monștri, era cel de a speria și a izgoni duhurile rele. Dar apare întrebarea: arătând și manifestându-te într-o oarecare măsură ca ei, ajungi să îi izgonești sau să te împrietenești, să te asociezi cu ei?!
Isus când a fost învinuit că a vindecat pe un îndrăcit cu ajutorul lui Beelzebul (domnul dracilor), a răspuns: „Cum poate Satana să scoată afară pe Satana? Dacă o împărăţie este dezbinată împotriva ei însăşi, împărăţia aceea nu poate dăinui. Şi dacă o casă este dezbinată împotriva ei însăşi, casa aceea nu poate dăinui. Tot astfel, dacă Satana se răscoală împotriva lui însuşi, este dezbinat şi nu poate dăinui, ci s-a isprăvit cu el.” (Marcu 3:23-26)

3. Induce la acte infracționale
„(…) Şi, mai ales, constatăm că Halloween creşte mult rata infracţionalităţii şi a criminalităţii.
Există o mulţime de studii desfăşurate în Statele Unite în care se arată că de Halloween cresc spargerile cu minim 25%, sporește consumul de alcool şi droguri şi creşte rata criminalităţii. Într-un studiu realizat în Boston s-a constatat că, pe parcursul a patru ani, în noaptea de Halloween criminalitatea este mai mare cu 50% decât în toate celelalte momente ale anului.
De asemenea, în ce privește perspectiva inofensivă pe care o au tinerii, relevant este studiul în care se arată că la întrebarea: „Ce aţi vrea să faceţi în noaptea de Halloween?”, cei intervievați au ales, într-un procent de 80%, răspunsul „Să omor un om”(!). Spiritul acestei sărbători este într-adevăr viu, şi dictează nu înmulţirea binelui, a păcii şi a dragostei între oameni – de care lumea de astăzi se pare că are tot mai multă nevoie –, ci un spirit malefic al lucrării răului, dus până la uciderea aproapelui.” ( material preluat din articolul „Halloween, sărbătoarea morții capabilă să traumatizeze copiii pe viață. Atenționarea unui cercetător: Părinţi, salvaţi-vă copiii! ”, site-ul doctorulzilei.ro)

4. Este una dintre cele mai mari sărbători a calendarului Satanic
Acest lucru îl confirmă chiar Anton Szandor LaVey, creatorul Bisericii Satanice: “Două mari sărbători principale sunt celebrate de Biserica Satanică: Halloween-ul şi Walpurgisnacht.”
Mai avem nevoie de alte explicații suplimentare?

5. Are un impact negativ asupra copiilor
„Majoritatea părinților subestimează efectele Halloween-ului asupra copiilor”. Psihologii în domeniu însă, avertizează părinții că anumite aspecte ale sărbătorii i-ar putea afecta pe cei mici. Aceasta a demonstrat studiul efectuat de psihologul Cindy Dell în Philadelphia, având ca subiecți copii de 6-7 ani.
„Copiii, până la o anumită vârstă nu fac diferența între planul real și cel imaginar. Anumite lucruri care par amuzante pentru adulți, pot fi absolut înspăimântătoare pentru ei”, avertizează psihologul. În timpul studiului, Clark a observat copii mici care și-au acoperit ochii atunci când au văzut ornamentații clasice de Halloween în care apar cimitire sau case bântuite.
Copiii interpretează farsele de Halloween în mod diferit, în funcție de situația personală. Pot fi mai afectați cei care au experimentat în ultimul timp moartea unui animal de casă sau a unei rude. O spaimă de Halloween poate avea efecte negative mult timp după aceea.”

Din aceste considerente, în mai multe regiuni din Rusia, precum Arkhangelesk, Omsk, Krasnoiarsk, Crimeea, unele școli din Siberia, s-au luat hotărâri legislative de interzicere a sărbătoririi Halloween-ului mai ales în școli, întrucât această „sărbătoarea ar avea efecte nocive asupra copiilor”, „este incoerent cu valorile tradiționale și are o influență negativă asupra minților fragile”, „subminează valorile spirituale, morale și tradiționale”, „celebrarea răului ar putea să fie o experiență traumatică pentru psihicul copiilor”.

În 2014, chiar un membru al Camerei Civice din Rusia, George Fiodorov, care analizează proiecte legislative, i-a cerut ministrului Culturii să interzică Halloween-ul pentru motivele mai sus menționate.

6. Nu vreau ca de mine și persoanele dragi să se bucure Cel Rău
Același Anton Lavey, fondatorul Bisericii Sataniste, menționat mai sus, afirma despre Halloween: “Mă bucur că părinții își lasă copiii să îl serbeze pe diavol cel puțin odată pe an.” Fiind conștienți de acest lucru, nu cred că cineva ar fi dispus să își predispună copii măcar și o singură dată pe an, ca să-l serbeze pe Diavol.
Toate acestea fiind spune, sper că am reușit să vă conving ca să nu sărbătoriți Halloween-ul și să dăm dovadă de mai mult discernământ și consecvență, să nu mai fim toleranți la cursele diavolului, oricât de colorat și tentant ar fi ambalată ”oferta”.

Și nu uitați: „să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.” (Romani 12:2) „Cercetați ce este plăcut înaintea Domnului și să nu luați parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiți-le.” (Efeseni 5:11)