Cum să motivezi biserica locală să sprijinească lucrarea sportivă creștină?

Ieri am fost invitat să fac o mărturie despre lucrarea pe care o fac în Evanghelie prin sport în fața studenților adunați la seminarul organizat de Misiunea OM (Operațiunea Mobilizatoare). Am avut un timp frumos și la urmă, mi-a fost adresată și această întrebare: 

Cum să procedezi când dorești să faci lucrare de evanghelizare și misiune prin sport, dar nici păstorul și nici biserica nu vede rostul acestei lucrări și nu-ți oferă suportul necesar? 

Echipa de studenți de la Operation Mobilization Moldova

Trebuie să-i ajuți și pe pastor și pe creștinii din biserică să vadă rostul lucrării sportive și să nu te lași descurajat sau descurajată. Povestește păstorului și membrilor bisericii despre lucrarea care o faci, invită-i să viziteze grupul sau secția sportivă pe care o conduci și împărtășește totdeauna succesele pe care le ai în plan de evanghelizare și ucenicie. Când vor vedea succesul și rezultatele frumoase atunci vor aprecia și rostul acestei lucrări. 

Se poate întâmpla să fie în biserică și conducători sau creștini care nu apreciază sportul, sau, și mai rău, unii chiar văd în el ceva păcătos. Când în anul 1991 am intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus și am venit la Biserica „Isus Salvatorul” din Chișinău, în jurul nostru era tăcere și nedumerire. Oamenii se mirau că au venit „karatiști” în biserică și că nu știu ce este cu noi.  Totuși, au fost câțiva slujitori care au căutat să înțeleagă și ne-au oferit sprijinul lor. Aceștia au fost Pavel Gheorghieș, Vasile Bânzari, Vasile Cociubai și Anatol Marandiuc. Pavel Gheorghieș chiar a venit cu noi la o competiție din Caucaz tocmai ca să înțeleagă mai bine ce facem și ca să ne ofere suportul spiritual de care aveam mare nevoie atunci. De aceea, când am hotărât să facem prima evanghelizare prin sport în satul Lăpușna, care este satul meu de baștină, am apelat la acești oameni și ei ne-au ajutat cu tot ce le-a stat în putere și ne-au încurajat.

Între timp însă, au apărut și primii oameni care ne-au criticat și au căutat să ne descurajeze în ceea ce privește evanghelizare prin sport. Ba mai mult, când biserica m-a ales să fiu hirotonisit la slujba de diacon, unii din slujitori mi-au pus condiția să las sportul și s-au supărat pe mine că nu am acceptat această condiție. Eu nu am stat să mă cert cu nimeni, nici să fac dezbateri nesfârșite prin care să-i conving de eficiența evanghelizării și uceniciei prin sport. Nici azi nu stau prea mult la dezbateri care pot să nu se mai sfârșească. Decât să-i convingi pe alții că este bine să faci Evanghelizare prin sport, mai bine să mergi și să faci ucenici ai lui Hristos. 

Îi mulțumesc lui Dumnezeu care la scurt timp m-a călăuzit să mă întâlnesc cu Mia și Costel Oglice, care sunt niște învățători excepționali ai Bibliei și care m-au învățat cum să folosesc sportul pentru a face ucenici ai lui Hristos. De la fondarea Clubului de Taekwon-Do „Stolas Leukas” în anul 1997 până acum au studiat cu noi Sfintele Scripturi peste 22.000 de tineri, adolescenți și copii. 

În Biserica Bunăvestirea pe care o păstoresc avem mulți sportivi care fac evanghelizare și misiune prin sport și mă bucur să văd că biserica le oferă tot suportul după măsura posibilităților. 

Ca să aveți suportul păstorului și al bisericii, vorbiți-le despre eficiența sportului în evanghelizare și ucenicie, nu stați prea mult la polemici cu cei care nu înțeleg și nu vor să înțeleagă și nu vă lăsați descurajat sau descurajată. Așa să vă ajute Dumnezeu.