(FOTO, VIDEO) Marșul pentru viață 2017, o zi fără precedent în istoria SUA

„Viața câștigă din nou în America”. Acesta a fost mesajul-cheie pe care l-a transmis conducerea de vârf a Statelor Unite ale Americii pentru cei sute de mii de participanți, întruniți la cea de-a 44-a ediție anuală a Marșului pentru Viață 2017, care a avut loc vineri, 27 ianuarie, la Washington.

Vice-președintele SUA, Mike Pence, speaker-ul principal de la eveniment, a ținut un discurs în care a exprimat toată susținerea din partea sa și a președintelui Donald Trump pentru Marș și pentru întreaga mișcare pro-viață din SUA. Cuvintele lui Pence au fost primite cu exclamații și lacrimi în ochi de cei prezenți la eveniment, și nu întâmplător. Marșul pentru Viață s-a desfășurat la o săptămână de la inaugurarea lui Donald Trump, timp în care noul președinte împreună cu administrația sa, a reușit să stopeze, prin lege, finanțarea avorturilor și programelor de promovare a întreruperii de sarcină din banii publici, atât la nivel de țară, cât și la cel internațional.

Este pentru prima oară în istoria Americii, când un vice-președinte al SUA, participă la un Marș pentru viață, încurajându-i pe participanți să continue să apere viața.

“Este o zi bună astăzi. Este cea mai bună zi pentru Marșul Pro-Viață pe care am mai văzut-o”, a declarat Mike Pence, care a participat până acum la numeroase marșuri pro-viață.

Făcând trimitere la unele drepturi din Declarația de Independență a SUA, printre care dreptul la viață, libertate și fericire, Pence a declarat că ”44 de ani în urmă Curtea Supremă de Justiție și-a întors spatele de la primul din aceste idealuri veșnice, viața”.

“Dar astăzi, după trei generații, datorită tuturor vouă și a sutelor de mii de oameni care se implică cu noi în marșuri ca acesta în toată țara, viața câștigă din nou în America”, a spus Mike Spence.

Pence a mai declarat că este evident că viața câștigă teren prin alegerea “majorității pro-viață și a Congresului Statelor Unite ale Americii” și, în special, prin “alegerea istorică a președintelui care luptă pentru o țară mai puternică, o țară mai prosperă și pentru dreptul la viață – Donald Trump”, a adăugat Pence.

Marșul pentru viață este un eveniment care se desfășoară anual în capitala SUA, Washington. Timp de 44 de ani, sute de mii de bărbați, femei și copii protestează împotriva deciziei Roe vs. Wade, adoptate de Curtea Supremă de Justiție în anul 1973, prin care avortul a fost legalizat.

Mike Pence a numit marșul “celebrarea progresului pe care l-am realizat în această cauză”.

“Ne-am apropiat de un moment istoric pentru cauza vieții. Și trebuie să întâmpinăm acest moment cu respect și compasiune pentru fiecare American”, a spus vice-președintele SUA.

În cadrul campaniei electorale, Pence a promis susținătorilor pro-life că el va fi campionul lor în Casa Albă și, în particular, va opri finanțarea gigantului Planned Parenthood, dar și va lucra pentru anularea deciziei pro-avort, Roe vs. Wade, din 1973.

“Permiteți-mi să vă asigur că administrația Trump/Pence va pleda pentru valoarea vieții și va proteja dreptul copilului nenăscut din prima zi de lucru”, declarase Mike Pence în luna septembrie.

Zis și făcut

La, 23 septembrie, în prima zi de lucru, Donald Trump a semnat un Memorandum prin care a oprit finanțarea, din banii publici a organizațiilor străine, care operează și promovează avorturile și sterilizarea forțată. Astfel, Trump a repus în forță așa-numita politică Mexico City, adoptată de președinte Raegan în 1984 în orașul Mexico. Ca să vă ilustrez, SUA cheltuia, anual, aproximativ 600 de milioane dolari pentru programele de planificare a familiei și sănătatea reproducerii, facilitând accesul la avort și produse de contracepție pentru 27 milioane de femei și cupluri din întreaga lume.

A doua zi, Camera Reprezentanților din SUA, a votat, cu o largă majoritate, un act prin care a interzis definitiv finanțarea, din banii contribuabililor, a avorturilor pe teritoriul SUA. În aceeași zi, secretarul de presă al lui Trump, Sean Spicer, a promis o prezență masivă a noii Administrații la Marșul Pentru Viață.

În cadrul discursului său la Marșul pentru Viață, Mike Pence a declarat că săptămâna viitoare Donald Trump va numi un nou președinte la Curtea Supremă de Justiție, Antonin Scalia, care “va susține libertățile date de Dumnezeu în Constituția noastră”. Să ne așteptăm oare la marea surpriză din partea Casei Albe?

Donald Trump: „Aveți tot suportul meu”

Chiar dacă nu a putut fi prezent la eveniment, fiind plecat în prima sa vizită oficială în Marea Britanie, Donald Trump a trimis participanților la Marș un mesaj personal de susținere.

“Marșul pentru viață este atât de important. Pentru toți cei prezenți – aveți tot suportul meu”, a scris Trump pe contul său de Twitter.

La fel, el a specificat că l-a delegat pe Mike Pence ca să vorbească la Marșul pentru Viață.

Anul acesta, Donald Trump, a promovat Marșul la cel mai înalt nivel până în ziua desfășurării.

Paul Ryan, speaker-ul Camerei Reprezentanților al SUA: “Nu ne vom opri de luptat, până ce fiecare viață va fi protejată prin lege”

Paul Ryan, speaker-ul Camerei Reprezentaților al SUA a promis participanților la Marș că Guvernul controlat de Republicani va depune toate eforturile pentru a proteja viața copilului nenăscut și pentru a asigura protecția acestuia în cadrul legii. Într-o declarație video adresată participanților, Ryan și-a exprimat suportul unit a Camerei Reprezentanților, Senatului și a Casei Albe, pentru Marș în particular și pentru cauza pro-viață în general.

“Pentru prima oară sunt fericit să spun că Camera Reprezentanților, Senatul, iar acum și Casa Albă sunt unite în jurul aceluiași scop – protejarea vieții”, a declarat Paul Ryan.

Kellyanne Conway, consiliera lui Donald Trump: “Este un început nou pentru viață”

“Este o nouă zi și un început nou pentru viață în America”, a declarat Kellyanne Conway, consiliera lui Donald Trump, prezentă la Marș.

Doamna de la Casa Albă a salutat astfel mulțimea: “Mă numesc Kellyanne Conway. Sunt soție, mamă, catolică, consilierul președintelui SUA și, da, eu sunt pro-viață”.

Ea a declarat că Administrația lui Donald Trump e dedicată protecției vieții copilului, din pântecele mamei.

“Este un timp foarte promițător pentru mișcarea pro-viață și pro-adopție. Marșul pentru viață 2017 îmi permite s-o spun direct: noi vă auzim, noi vă vedem, vă respectăm și abia așteptăm să lucrăm împreună cu voi”, a spus Kellyanne Conway.

Eric Metaxas, autor de bestsellere la New York Times, către mass-media: “Vreți să vedeți femeile din America? Ele sunt aici”

Eric Metaxas a criticat dur presa afiliată fostei Administrații pentru părtinirea manifestată față de mișcarea pro-viață, punctându-și opinia prin întrebarea: “ABC news, voi reflectați asta?”

“Isus e Domn. ABC news, voi reflectați asta? ABC news, voi reflectați asta? Vreți să vedeți femeile din America? Ele sunt aici”, a declarat Eric Metaxas în cadrul Marșului pentru Viață.

Eric Metaxas este autor de bestsellere la ziarul New York Times, moderator radio și un comentator creștin bine cunoscut.

“Mass-media din America nu vrea să prezinte cealaltă parte a istoriei, că femeile au fost victime ale avortului și că avortul produce suferință”, a spus Metaxas. “Va reflecta oare ABC faptul că multe femei sunt forțate de bărbați să avorteze? Nu este nici pe departe alegerea lor. Dacă ar fi avut alegere reală, nu ar merge niciodată la așa pas”, a adăugat Eric Metaxas.

Eric Metaxas a reiterat astfel poziția lui Donald Trump. Vă amintesc că miercuri seara, Trump a criticat presa pentru reflectarea sărăcăcioasă a Marșului anual pro-viață. În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune, ABC news, Trump și-a exprimat indignarea că presa ignoră așa evenimente mari. A doua zi, joi, el și-a reiterat mesajul în fața presei, la un eveniment din Filadelfia.

“Ei (n.red.: organizatorii Marșului) vor avea trei sute, patru sute, cinci sute, șase sute de mii de oameni. Nici nu îi veți putea număra”, a spus Trump. “Când alții manifestă, voi le acordați o atenție sporită. Nu este corect așa”, a conchis Trump.

Jeanne Mancini, președintele Marșului Pentru Viață: “Nu am mai văzut așa ceva toată viața mea”

Președintele Marșului pentru viață, Jeanne Mancini, a spus că este bucuroasă pentru suportul fără precedent a noii Administrații al lui Donald Trump pentru Marșul din acest an.

“N-am mai văzut așa ceva toată viața mea”, a declarat Mancini pentru Life Site News.

Întrebată câți oameni au participat la Marș, Jeanne Mancini, a declarat că este un număr de oameni care contează cel mai mult pentru ea.

“Toată săptămâna trecută s-a discutat despre cifre”, a spus Jeanne Mancini în fața mulțimii.

„În cadrul Marșului Femeilor s-a vorbit despre cifre și Like-uri pe Facebook. Dar este singură cifră care contează cel mai mult pentru mine și pentru toți noi cei adunați aici. Este cifra de 58 de milioane. Din 1973, 58 de milioane de americani și-au pierdut viața din cauza avortului. Tocmai pentru cauza lor suntem azi aici”, a adăugat Mancini.

Cu toate că presa speculează diferite cifre, video-ul de mai jos vorbește de la sine.

Marșul pentru Viață 2017 s-a desfășurat sub genericul „The power of one” (Puterea unui singur om). Puteți privi aici video integral de la Marșul pentru Viață.

Albumul foto integral – aici