Ce spune Biblia despre lungimea fustei?

Întrebare:

În ce text din Biblie scrie că femeia nu are voie să poarte fustă mai scurtă de genunchi?

Această întrebare mi-a fost adresată recent într-o discuție particulară. M-am mirat de întrebare, dar m-am gândit că este una care se cere pusă în discuție, chiar dacă în Biblie nu scrie nimic despre lungimea fustei femeii. Cred că dacă ne-am referi la normele vestimentare din timpurile biblice, chiar și o fustă mai jos de genunchi s-ar califica ca fiind indecentă. Pe când mă gândeam cum să răspund la această întrebare, încă o dată mi-am dat seama ce Dumnezeu extraordinar avem și cât de minunat a lucrat prin autorii Sfintelor Scripturi! Chiar dacă societatea s-a schimbat foarte mult pe parcursul secolelor, totuși Biblia a rămas la fel de actuală cum a fost cu 2000 de ani în urmă. Pe parcursul acestor ani normele vestimentare s-au schimbat foarte mult și chiar în zilele noastre în diferite țări ele sunt diferite. Cu toate acestea, sfaturile date de apostoli cu privire la normele vestimentare sună astăzi la fel de actual cum erau și cu 2000 de ani în urmă. Iată îndemnul apostolului Pavel:

Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe, ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor cari spun că sînt evlavioase. (1 Timotei 2:9)

… și îndemnul apostolului Petru:

Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia neperitoare a unui duh blînd şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, cari nădăjduiau în Dumnezeu, şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam, şi-l numea „domnul ei“. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3:3-6)

Deci, Biblia nu spune ce lungime să aibă fusta, dar ne învață să ne îmbrăcăm cuviincios, cu rușine și sfială! Acestea sunt normele vestimentare stabilite de Sfintele Scripturi. Orice societate își are normele decenței. Nici o instituție serioasă seculară, care se respectă, nu va permite angajatelor să vină la serviciu în fuste scurte. Oare nu ne învață și firea că nu este decent să porți o fustă prea scurtă sau o cămașă prea decoltată? Dacă îmbrăcând o rochie, sau fustă, sau cămașă, sau pantaloni te simți jenant în ele, de ce le îmbraci? Oare cei care te văd, nu se simt și ei jenant din cauza lungimei fustei tale sau decolteului tău? De altfel, ce înseamnă să te îmbraci cu rușine și sfială decât să nu îmbraci nimic care te-ar face să te rușinezi sau să te sfiești tu, dar nici pe alții nu-i face să se jeneze pentru felul cum te îmbraci? Cu părere de rău, în ultimul timp am observat în biserici o tendință de a scurta fustele și de a mări decolteele în așa fel încât uneori și eu, fiind femeie, mă simt jenant să discut cu unele fete sau femei. Noi trăim într-o societate modernă și trebuie să ne conformăm normelor societății în care trăim, în măsura în care ele nu contravin standardelor lui Dumnezeu. Dar dacă în biserică fetele sau femeile îmbracă fuste mai scurte decât este socotit decent în societate, aceasta este o problemă mare!

lungimea fustei

Am mai observat ceva: unele femei încep să îmbrace rochii mai scurte și mai decoltate după ce se căsătoresc. Cred că aici este și problema soților. Înțeleg că un bărbat dorește să-și vadă nevastă frumoasă și sexuală, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să insiste la nevasta lui să se îmbrace așa, având în vedere că s-ar putea întâmpla să „impresioneze” și bărbații din stradă și pe cei din biserică. Trebuie de avut în vedere că sunt lucruri care sunt admisibile doar în dormitor: Dumnezeu nu Se bagă în dormitorul nimănui ca să stabilească reguli pentru dormitorul celor căsătoriți, dar pune foarte multe reguli și limite pentru comportamentul sexual în afara dormitorului, inclusiv și în ce privește vestimentația. Domnul Isus spune ucenicilor Săi:

…„Este cu neputinţă să nu vină prilejuri de păcătuire; dar vai de acela prin care vin! Ar fi mai de folos pentru el să i se lege o piatră de moară de gît, şi să fie aruncat în mare, decît să facă pe unul din aceşti micuţi să păcătuiască.”

De aceea, fiți atenți când vă procurați hainele și gândiți-vă și la aspectul acesta: căutați să nu fiți o pricină de poticnire pentru nimeni prin felul cum vă îmbărcați! Dacă sunteți bărbat, gândiți-vă și voi atunci când cereți nevestelor voastre să îmbrace haine prea scurte, prea decoltate sau care scot în evidență aspectele sexuale ale  corpului, căci prin aceasta puteți face ca ele să ajungă piatră de poticnire pentru alții și chiar pentru prietenii tăi. De ce spun aceasta? Biblia spune că dacă cineva privește o femeie ca să o poftească, a și preacurvit cu ea în inima lui (Matei 5:27-28).

Domnul să ne ajute și să ne dea discernământ să știm cum să ne îmbrăcăm cuviincios, cu rușine și sfială. Nu vrem să fim legaliști, dar nici anarhiști… Dumnezeu este un Dumnezeu al ordinii și vrea să avem o ordine și în garderoba noastră așa ca și prin vestimentația noastră să-L onorăm și să nu fim o pricină de poticnire pentru nimeni.

Vă recomand să studiați cursurile biblice „1 Petru” și „Căsătorie fără regrete” pentru o mai bună și profundă înțelegere a acestui subiect important.