Cum întârzierile afectează relațiile și lucrarea Evangheliei?

Lipsa de punctualitate este un lucru care a devenit obişnuit pentru poporul nostru şi când oamenii întârzie, se scuză că aşa este la noi la moldoveni. Cu părere de rău, acest viciu afectează rău şi pe creştini şi în fiecare zi ne confruntăm cu această problemă la mulţi oameni care sunt implicaţi în lucrarea Evangheliei. Lucrul acesta nu este după voia lui Dumnezeu şi aduce multe efecte rele lucrării lui Dumnezeu.

Domnul Isus a spus în vestita predică de pe munte:

Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu juri strâmb; ci să împlineşti faţă de Domnul jurămintele tale.” Dar eu vă spun: Să nu juraţi nicidecum; nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu, nici pe pământ, pentru că este aşternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru că este cetatea marelui Împărat. Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poţi face un singur păr alb sau negru. Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte, vine de la cel rău. (Evanghelia după Matei 5:33-37)

1. Cuvintele tale să nu fie în contradicţie cu faptele

Accentul celor spuse de Domnul Isus nu este doar pe a nu spune cuvântul „Jur!” cum cred unii, ci El ne învaţă că trăirea noastră trebuie să fie într-aşa un fel, ca nici odată faptele să nu contrazică vorbele noastre şi invers. Dacă oamenii te ştiu că nu treci peste cuvintele tale şi că totdeauna faci  potrivit cu ceia ce ai spus, ei nu vor solicita de la tine nici odată jurământul. Dacă însă ai obiceiul să înşeli, sau să nu-ţi ţii promisiunile, ceia ce în esenţă este acelaşi lucru, oamenii nu te vor crede şi vor solicita de la tine o garanţie pentru cuvintele care le spui, jurământul fiind una din astfel de garanţii solicitate. Cum este la tine? Îţi solicită oamenii garanţie pentru promisiunile tale, sau totdeauna eşti crezut pe cuvânt, pentru că totdeauna faci potrivit cu ceia ce spui?

2. Lipsa de punctualitate arată lipsă de integritate

Dacă este ceva obişnuit pentru tine să promiţi că vii la o oră, şi să vii mai târziu, sau să nu vii de fel, sau că vei face un anumit lucru până la un termen şi să nu-l mai faci la timp, sau de fel, atunci prin aceasta arăţi lipsă de integritate. Vezi ce spune Cuvântul lui Dumnezeu: ce trece peste cuvintele tale, vine de la cel rău. Prin aceasta arăţi oamenilor că nu eşti un slujitor al lui Dumnezeu ci a celui care te face să nu-ţi respecti cuvintele tale pentru că el este „minciunos şi tatăl minciunii”. Poate nu ai luat lucrul acesta nici odată atat de serios, dar aşa este, prin faptul că nu-ţi respecţi promisiunile şi cuvintele tale porţi imaginea diavolului şi nu a lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este credincios şi totdeauna face potrivit cu Cuvântul Lui. De aceia noi ne putem încrede în El. Nu te mai scuza că aşa este la noi, la poporul nostru, etc. Poporul din care vii zace în păcatele lor şi sunt departe de Dumnezeu, iar tu ai devenit parte din „poporul lui Dumnezeu” şi trebuie să reprezinţi pe Dumnezeu prin purtarea şi cuvintele tale.

3. Lipsa de punctualitate arată lipsă de respect şi responsabilitate

Acum, cineva mi s-a plans depsre faptul cum fiind intr-o sesiune, timp de două săptămân,i unul din profesori a întârziat zilnic la lecţii, cel puţin cu 15 minute. În fiecare zi a promis că va veni la timp şi în fiecare zi a procedat la fel. Parcă şi-ar fi bătut joc de toţi studentii care stau la uşă şi aşteptau. Faptul că nu vii la timp, manifestă lipsă de respect faţă de persoana care te aşteaptă şi faţă de timpul lui preţios. Pentru oamenii de afaceri, atunci când  li se propune o afacere comună, este suficient ca să audă despre potenţialii parteneri că sau dovadă de lipsa de punctualitate, ca să refuze oferta. De altfel, dacă cineva îşi calcă cuvântul în lucruri mici, tot cu atâta uşurinţă îşi va călca cuvântul şi în lucruri mari. Nu te poţi bizui pe un astfel de om.

Fă-ţi o analiză a cuvintelor şi faptelor tale! Eşti un bărbat sau o femeie care „se trezeşte vorbind”, care faci promisiuni şi nu-ţi mai pasă apoi de ele? A devenit o obişnuinţă pentru tine să fii nepunctual? Te scuzi şi tu că aşa este la poporul tău, să întârzie puţin, până la o oră – două? Pocăieşte-te azi şi nu mai fi aşa. Nu mai da prilej diavolului ca să aibă un câştig de la tine, din cuvintele şi faptele tale. Nu uita că ai fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, ca să reflecţi caracterul Lui, iar El este credincioş cuvintelor Sale!