În perioada 12-15 noiembrie 2018 am vizitat pentru prima dată Danemarca. La aterizarea în Copenhaga, capitala Danemarcii, am rămas plăcut impresionați cu Năstica de amabilitatea oamenilor. Pe oricine am întrebat ceva, ne-a zâmbit și a mers să ne arate până am găsit ce ne trebuia. Nu peste tot vezi aceasta. Ne-am amintit ce mare era contrastul în Londra, când nimeni nu dorea să ne răspundă la întrebări, nici nu se oprea și doar străinii ne-au ajutat. O fată din Somaly s-a oferit să ne ajute în metro la ei, căci altfel era greu să te orientezi. Aici era cu totul diferit și repede oamenii ne-au arătat totul. În avionul care a zburat de la Copenhaga la Aarhus am stat alături de un bărbat pe nume Kim, care a spus că este ateu. Totuși, a fost atent la tot ce i-am spus din Evanghelie și la mărturia noastră.
La Aarhus am fost întâlniți de Jens care are 72 de ani și a fost 8 ani misionar în Liberia în junglă, împreună cu soția și cu cei doi copii ai lor și apoi alți 10 ani a fost pastor misionar în Ierusalim. A lucrat acolo și la ambasada Danemarcii ca și atache pentru chestiuni sociale, cum ne-a explicat el “ca să ajute danezii care își făceau probleme să iasă din ele și să nu facă pușcărie acolo”. El este prietenul lui Kai Kjaer-Hansen, savantul care ne-a invitat și care a scris cartea despre Iosif Rabinovici.
De la Jens am aflat că Danemarca are mai puțin de 9 milioane de locuitori și are un teren plat. Vara temperaturile sunt în jur de 30 de grade Celsius și vara trecută timp de 3 luni nu a plouat. Cea mai mare confesiune în țară este Biserica Luterană, după care vine Biserica Catolică. Cel mai rapid cresc bisericile charistmatice, pentru că au multă activitate cu tinerii și cu copiii, ceea ce lipsește la altele. Ne-a mai spus Jens că danezii au devenit foarte materialiști și, pentru că nu duc lipsă de nimic, nu se mai interesează de Dumnezeu.
Jens deja avea în mașină două genți cu colecția de jurnale “Trusting and Toiling on Israel’s Behalf”, care a fost publicația misiunii Mildmay Mission to the Jews. Ei au avut o activitate multă și bogată în Basarabia și acolo sunt rapoartele misionarilor, începînd de la anul 1898 pana la 1937, când și-a încheiat această misiunea în Basarabia. El mi-a adus toate aceste reviste pentru două zile și jumătate de dimineață până seara, ca să găsesc informațiile despre Basarabia și să fac copie. Ce mult mă ajută faptul că Kai deja a făcut căutări cu deamănuntul și eu doar trebuia să le urmăresc pe cele găsite de el și să identific informațiile necesare mie. Dacă nu făcea el aceasta, nu cred că îmi reușea în două zile să găsesc totul.
Ce ajutor mare este telefonul cu cameră. Nici nu-mi închipui cum puteam să fac aceasta fără a avea telefonul. Despre Basarabia este foarte multă informație. În primele numere este descrisă activitatea lui Iosif Rabinovici, pionerul mișcării mesianice moderne începute la Chișinău. Apoi, problema casei de rugăciune a evreilor mesianici din Chișinău, numită Sala Somerville, este abordată, căci această sală în cea mai mare parte din timpul existenței sale a stat nefolosită. Un timp a fost arendată și de biserica baptistă din Chișinău. Apoi, a venit aici Leon Averbuch cu soția sa, Maria, și au desfășurat o amplă activitate, lucrând cot la cot cu creștinii baptiști până în 1928. În reviste sunt prezente rapoartele trimise din Basarabia pe care abia aștept să le cercetez.
Cu Kai Kiaer-Hansen am discutat la întrebările care m-au interesat cu privire la lucrarea de evanghelizare printre evreii din Chișinău și efectele acestei lucrări, căci el a studiat profund acest subiect. Am avut o discuție bună și interesantă.
Pe data de 14 noiembrie am mers la Casa Misiunii, unde se află mai multe misiuni. Lasse Iversen este președinte la Scripture Union și s-a oferit să organizeze o întâlnire, la care să putem prezenta studiul biblic inductiv. La întâlnire au venit conducători ai diferitor misiuni creștine.
Nana și Linda sunt de la o organizație ce lucrează cu studenții. Apoi urmează Julia, care tot activează într-o altă organizație ce face misiune printre studenți. A venit la studiu și Kai. Urmează Ellen, care este teolog și conduce o lucrare de misiune în Israel, iar în Danemarca predă la o școală biblică. După o scurtă prezentare, am completat prima lecție din cursul “Cum să zidești o familie trainică”. După aceea, am mai prezentat puțin din lucrarea care o facem noi, cu poze și apoi a urmat un timp pentru întrebări și răspunsuri.
Lasse conduce departamentul de studiu biblic în cadrul mișcării de evanghelizare mondială Lousanne. A spus că au făcut studiu biblic inductiv la conferința din Africa de Sud și că se gândesc tot așa să facă și la următoarea conferință care se va desfășura în 2019 în Europa.
Helen mi-a adus cărți cu mărturii ale victimelor holocostului care au supraviețuit după lagărele de concentrare din Transnistria și mulți chiar sunt din Moldova. Mi-a arătat acele cărți și a spus că mă va pune în contact cu cineva din Israel care au aceste mărturii și cineva chiar este un pastor rus.
După ce a văzut pe Facebook postarea despre aflarea noastră în orașul Aarhus, pastorul bisericii române, Lavin Pancu, m-a contactat ca să ne întâlnim și am aranjat să ne ducă el de la hotel la aeroport. Tot la hotel a venit și Jens ca să ia revistele studiate și să le ducă lui Kai.
Lavi s-a bucurat foarte mult să ne vadă și nu-i venea a crede că ne-am întâlnit. El ne urmărește de multă vreme postările de pe site, pe YouTube și pe Internet. S-a intors la Domnul aici in Danemarca și, căutând răspuns la întrebările pe care le avea din Biblie, a dat peste site-ul http://www.moldovacrestina.md, i-a spus și prietenului său, care tot se întorsese atunci la Domnul și erau uimiți de faptul că la orice întrebare găseau pe site răspunsuri scurte și clare din Biblie. După plecarea pastorului, i-a fost încredințată lui Lavi conducerea bisericii din regiunea orașului Aarhus, unde se adună în jur de 30 de credincioși vorbitori de limbă română. În toată Danemarca există cinci biserici române, cu un total de 200 de credincioși. Auzind și citind pe site despre valoarea și efectul studiului biblic inductiv, Lavi a comandat cărți din Moldova și a început să studieze cu familia și cu biserica Epistola lui Iacov. O mare motivare a primit Lavi să studieze Biblia inductiv cand a fost vizitat de Sergiu. Am avut posibilitate să-l sfătuim cum să conducă studiul biblic și ce materiale să comande ca să continue cu biserica. Am vorbit și despre posibilitatea organizării unei tabere la care să fie predat cursul “Cum să zidești o familie trainică”.
În bucuria noastră, am pornit spre aeroport și peste o oră doar am observat la GPS că mergeam spre alt aeroport decât cel de care aveam nevoie. Ne-am întors înapoi și ne-am rugat Domnului să facă o minune ca să reușim la avion. Și Domnul a făcut minunea, căci am ajuns cu 15 minute înainte de decolare și special pentru noi a fost redeschis ghișeul, ca să putem merge la avion.
Mulțumim Domnului pentru timpul frumos pe care l-am petrecut în Danemarca și posibilitatea să ne intalnim cu Kai Kjaer-Hansen, de la care am primit documente foarte importante și am reușit să fac copiile necesare de pe toate aceste documente importante. Am scanat peste 900 de pagini importante. Ne bucurăm că am avut și posibilitatea să prezentăm studiul biblic inductiv liderilor diferitor lucrări și ne rugăm acum să traducem prima carte în limba daneză și să facem pregătirea liderilor, ca să poată benefica cât mai mulți oameni de avantajele metodei și materialelor de studiu biblic inductiv în creșterea lor spirituală. Mulțumim și pentru posibilitatea să ne întâlnim cu pastorul Lavi Pancu și părtășia frumoasă pe care am avut-o cu el. Rugați-vă împreună cu noi pentru creșterea lucrării din bisericile române și pentru înaintarea Evangheliei la toate națiunile din această țară.