Cât de creștinești sunt discuțiile lungi pe chat dintre băieți și fete?

Întrebare:

Am observat în ultima perioadă foarte frecvent că tinerii obișnuiesc să discute mult prin chat, discuții lungi, despre tot și despre nimic. Dacă discuțiile se duc între o fată și un băiat, ei se apropie foarte mult, se cunosc, întreabă și află tot mai multe detalii unul despre altul, detalii care ar fi interesante de descoperit, dar pentru căsătorie. Aceste discuții fură un timp prețios tinerilor, întotdeauna spun că nu reușesc pentru alte activități, dar nu opresc discuțiile. Totodată, multe din aceste cazuri se termină cu o poveste de dragoste și căsătorie, iată de ce mulți cred că nu este nimic greșit, considerând aceste cazuri fericite. Dar dacă unul întrerupe discuțiile, cu ce inimă rămâne celălalt, câtă responsabilitate și siguranță ai din acest chating? Mă frământă această întrebare, pentru că văd atitudinea pozitivă a tinerilor față de aceasta, dar Duhul Sfânt îmi arată și partea negativă: scade implicarea, pierderea timpului, discuțiile iau o formă de flirt, gândurile nu sunt focusate la Evanghelie. Ce să cred, cum este corect? Nu sunt aceste discuții o alternativă a întâlnirilor, doar că sunt în spațiul virtual?

Tot ce ați scris este adevărat și mă îngrijorează și pe mine mult să văd aceasta. Mai ales când văd tineri care altădată au studiat Sfintele Scripturi, au fost dedicați lucrării Evangheliei și acum nu mai au același zel. Spun că sunt ocupați și supraîncărcați, dar aud și văd cum stau la chat ore îndelungate și discută lucruri de nimic. Continuu crește numărul creștinilor care devin obsedați de rețelele de socializare (Facebook, Odnoklassniki, vKontakte, Twitter etc.). Apostolul Pavel a scris astfel:

Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. (Galateni 5:19-21)

Vreau să vă atrag atenția mai ales la ultima frază unde apostolul Pavel spune „și alte lucruri asemănătoare cu acestea”, vrând să arate că lista nu s-a epuizat. Dacă ar fi trăit în zilele noastre sau dacă ar fi existat rețelele de socializare în vremea lui, vă asigur că le-ar fi menționat și pe acestea și ar fi trecut în lista faptelor firii și obsedarea de Internet, rețele de socializare, televiziune etc. Apostolul Petru a mai scris că fiecare este robul lucrului de care este biruit. Mare este numărul celor care s-au lăsat biruiți de Internet și rețelele de socializare și nu mai pot să-I slujească lui Dumnezeu, căci sunt ținuți în robie zi și noapte.

Cît privește discuțiile lungi la chat între băieți și fete, după mine, sunt mai rele decât întâlnirile, într-un sens, căci le fură tot timpul lor. Având în vedere că cei mai mulți au telefoane mobile și, imediat cum cineva le scrie, citesc și caută să răspundă, ei toată ziua se lasă înrerupți și doar își scriu unul altuia. Cum se mai pot ei concentra la lucrarea Evangheliei, la studierea Cuvântului lui Dumnezeu, la rugăciune și la responsabilitățile lor zilnice? Și apoi, ca să ai o familie fericită trebuie să fii în stare să-ți aduci contribuția necesară. Dar dacă ei tot stau la chat nu se pot concentra nici la învățătură și nici la munca lor. Și încă își mai formează singuri o patimă din a sta pe chat toată ziua. Am văzut și oameni căsătoriți, ba chiar și pastori, care nu se pot concentra la un subiect, căci se lasă întrerupți de orice mesaj care vine pe telefonul mobil. Și apoi se întreabă de ce reușesc așa de puține și sunt atât de ineficienți în slujba lor. Tehnologiile sunt bune și ne pot ajuta să fim eficienți dacă le punem în slujba noastră și nu ne lăsăm robiți și împătimiți de ele. Chatul a fost creat ca să poată asigura o comunicare rapidă între oameni care lucrează asupra unui proiect de la distanță și nu pentru a se întrerupe continuu unul pe altul din muncă și slujire.

Îndemn pe toți copiii lui Dumnezeu să-și revizuiască felul cum fac uz (sau abuz) de rețelele de socializare și tehnologii în general și să se pocăiască de faptele firii, alegând să-I slujească lui Dumnezeu sub călăuzirea Duhului Sfânt. Nu vă faceți robi ai tehnologiilor, căci ați fost răscumpărați cu un preț. Iar cei care ați ales să trăiți în sfințenie și să țineți învățătura Cuvântului lui Dumnezeu renunțând la întâlniri, nu vă mai înșelați și renunțați la întâlnirile de pe chat. Fiți sfinți în toată purtarea voastră.

chatul

Chatul și rețelele de socializare sunt foarte bune instrumente pentru vestirea Evangheliei. În loc să stați la întâlnire și la discuții fără rost pe chat, mai bine faceți-vă o disciplină în fiecare zi să le vestiți evanghelia prietenilor și să le recomandați predici și articole de pe acest site sau de pe altele. Dar aveți grijă și recomandați învățătură sănătoasă. Deschideți pagina unde este lista tuturor prietenilor din rețeaua respectivă de socializare și începeți rând pe rând să le trimiteți mesaje fiecăruia și să le spuneți despre Hristos și viața veșnică, să-i invitați la biserică și la grupul de studiu biblic. Așa să vă ajute Dumnezeu.