De ce nu se oficiază slujba de înmormântare pentru pruncii nebotezaţi şi pentru persoanele care se sinucid?

Pruncii nebotezați și sufletul lor după moarte

Întrebare:

De ce oare mulți dintre preoți nu fac slujbe bebelușilor nebotezați, atunci când mor? Oare sufletul lor nu merg la Dumnezeu? Sunt niște ingerași in primul rând, sau de oamenii care se sinucid, de ce nu se face precum la cei care mor natural?

Conform învăţăturii Bisericii Ortodoxe despre botezul pruncilor nebotezaţi

… orice slujba a Bisericii se savarseste doar pentru cei care sunt botezati. Insa, exista o hotarare adoptata pe 5 mai 1908, prin care Sfantul Sinod al Mitropoliei Ungro-Vlahiei a decis ca se poate savarsi slujba inmormantarii pentru copiii morti nebotezati sau nascuti morti.

În articolul “Care este soarta copiilor avortaţi şi a ucigaşilor lor?” am abordat din perspectivă biblică subiectul morţii copiilor avortaţi a căror soartă este similară cu a celor ce mor fiind bebeluşi.

Fără a avea suport biblic, Biserica Ortodoxă învaţă  cu privire la rugăciunea pentru cei morţi că

… o reabilitare, o ameliorare a situatiei celor din iad, a pacatosilor este posibila dar nu prin puterile lor proprii, ci prin rugăciunile celor vii, ale Bise­ricii. Iata necesitatea rugaciunilor pentru cei morti.

Cu privire la persoanele care se sinucid nu se oficiază în Biserica Ortodoxă slujba pentru că conform învăţăturii acesteia…

Sinucigaşul dă dovadă de necredinţă sau o credinţă bolnavă (Judecători 9, 54 – 57 – sinuciderea lui Abimelec; 1 Regi 31, 4- 6 – sinuciderea lui Saul; Matei 27, 5 şi Fapte 1, 18 – sinuciderea lui Iuda); păcătuieşte contra trupului său care este biserica Duhului Sfânt (1 Corinteni 6,19; Romani 14, 8-12), şi deci nu mai are iertare nici în lumea aceasta, şi nici în cea viitoare. De aceea, sinucigaşului nu i se mai poate face nici un fel de slujbă şi nici nu se îngroapă în cimitir cu cei credincioşi.

Vă recomand să citiţi şi articolul “Ce spune Biblia despre sinucidere? (7 cazuri)” şi “Ce se întâmplă cu un creştin care comite suicid?”